Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TOY STORY

Eredeti cím: Toy Story
Rendező(k):
John Lasseter
Producer(ek): Bonnie Arnold - Ralph Guggenheim
Szinkronhangok: Tom Hanks - Tim Allen - Don Rickles - Jim Varney - Wallace Shawn
Hossz: 81 perc
Bemutató: 1995. November 22.

Bevétel: $ 406,594,102

Egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amelyet 1995-ben mutattak be a mozikban. A Pixar Animation Studios készítette, a Walt Disney Pictures forgalmazta. Az eredeti bemutatója az Egyesült Államokban és Kanadában 1995. november 22-én volt, Magyarországon pedig a következő márciusban. A film jegyzi a mozi történetének első, teljes egészében számítógéppel alkotott egész estés produkcióját, s ezen úttörő momentum eléréséért John Lasseter, a rendező különdíjban részesült az 1996-os Oscar-gálán. A Toy Story – Játékháborút ezen felül három kategóriában jelölte az Amerikai Filmakadémia.
A film a mozipénztáraknál figyelemreméltó eredményeket ért el, hiszen az 1995-ös év legnagyobb bevételt hozó bemutatója lett Észak-Amerikában, míg világviszonylatban a második helyen futott be. Emellett egyöntetűen éltette a kritika, a technikai innovációk, az animáció és a szellemes, sziporkázóan ötletes forgatókönyv révén is gyakran illették dicsérő szavakkal. A DVD-kiadások mellett a Toy Story inspirálta kapcsolt termékek egész sora jelent meg, a videojátékoktól kezdve a jelmezeken és modellvasutakon át a cipőkig.

A régimódi cowboy-baba, Woody felderítőakciót szervez gazdája, Andy születésnapi buliján, ami néhány nappal Andy családjának új házba költözése előtt zajlik. Aggodalommal tölti el, hogy Andy egy új akciófigurát kap. A csillagharcos Buzz Lightyear csúcsszuper tartozékainak köszönhetően rövidesen átveszi Woody helyét mint Andy legkedvesebb játéka. Woody, Andy játékainak de facto vezetője nagy csalódásként éli meg mindezt; neheztel Buzzra, s ellenszenvét csak fokozza, hogy az új jövevény nincs tisztában vele: gyerekjáték csupán. Úgy hiszi, valódi űrpilóta, s Woody csak akadályozza „küldetésében”.
Mikor Andy családi programra indul, s csak egy játékot vihet magával, Woody megkísérli csapdába csalni Buzzt, hogy ő legyen a kiválasztott. Az íróasztal mögé próbálja betaszítani vetélytársát, ám terve balul sül el, s Buzz kiesik az ablakon. A többi játék Woody-t gyanúsítja azzal, hogy féltékenységében meg akarta ölni a csillagharcost. Megbüntetni azonban már nem tudják, mert Andy megérkezik, s Buzz híján Woody-t viszi magával az űrös környezetű Pizza Planéta étterembe. Buzz meglátja, amint Andy játékával együtt beszáll anyja autójába, s még sikerül felkapaszkodnia. Kérdőre vonja Woody-t, mialatt Andy anyukája tankol, ám szóváltásuk tettlegességig fajul, s végül kiesnek a járműből. A kocsi továbbhajt, a két jómadár pedig magára marad.
Woody megpillantja a Pizza Planéta egy furgonját, amitől azt reméli, elviszi őt Andy-hez. Ráébred azonban, hogy csak úgy menekülhet meg a többi játék haragjától, ha Buzzt is magával viszi. Azt mondja hát neki, hogy a furgon eljuttatja őt egy űrhajóhoz. A Pizza Planétában Buzz belemászik egy játékhalászó gépbe, ami éppen úgy fest kívülről, mint egy űrjármű. Woody megpróbálja kimenekíteni, ám mindkettejüket kifogja Andy szomszédja, a játékkínzó Sid Phillips. Kétségbeesetten próbálnak megszökni Sid házából, hogy visszaérjenek a költözésre. Az idegen házban rémálomba illő, „mutáns” játékokba és egy vérszomjas kutyába botlanak. Buzz betéved egy szobába, ahol a tévében megpillantja az őt hirdető reklámfilmet. Összezavarodva és elszontyolodva kényszerül szembenézni valódi természetével, mikor rosszul sül el repülési kísérlete, s egyik karja kiesik helyéből. Woody képtelen rávenni a depressziós Buzzt szökési tervének megvalósítására, még akkor is, mikor a mutáns játékok, felfedve valódi arcukat, megjavítják törött karját.
Sid arra készül, hogy egy tűzijáték-rakétával felrobbantja Buzzt. Mikor már úgy tűnik, nincs sok hátra nekik, Woody bevallja Buzznak, hogy nagyon klassz játéknak tartja, ő maga pedig nem veheti fel a versenyt vele, hogy Andy kedvence legyen. Buzz összeszedi magát és úgy dönt, van értelme az életnek, még ha nem is csillagharcos, s segít Woody-nak. Sid azonban felébred, mielőtt el tudnának menekülni; megragadja a rakétára erősített Buzzt és a kertbe viszi a kilövéshez. Woody, együttműködve Sid mutáns játékaival, megmenti társát, s egyúttal ráijeszt Sidre, aki halálra váltan, hanyatt-homlok menekül el saját játékai elől. Hiába azonban minden erőfeszítés, Woody és Buzz lekési Andy-ék kocsiját, ami az új ház felé indult.
Célba veszik a költöztetőautót, amivel magukra vonják Sid kutyájának figyelmét. Buzz megmenti Woody-t a bestiától, ám ezáltal lemarad a teherautóról. Woody Andy távirányítós autójával siet a segítségére. Mikor kilöki a mozgó járműből, a többi játék azt hiszi, Woody ismét megpróbál megszabadulni valakitől, ezért őt is kitaszítják. Woody és Buzz igyekszik felzárkózni, azonban Távirány elemei lemerülnek. Woody-nak eszébe jut a rakéta Buzz hátán, aminek élesítésével sértetlenül huppannak be Andy mellé.
Woody és Buzz, Andy két kedvence barátokká váltak, ami bizalmat gerjeszt a játékok körében. Együtt vezetik a karácsonyi felderítő-akciót, hogy felmérjék az újonnan érkezőket – akik között akad egy élő kölyökkutya is!

EGY BOGÁR ÉLETE

Eredeti cím: A Bug's Life
Rendező(k): John Lasseter
Producer(ek): Darla K. Anderson - Kevin Reher
Szinkronhangok: Dave Foley - Kevin Spacey - Julia Louis-Dreyfus - Hayden Panettiere - Phyllis Diller
Hossz: 95 perc
Bemutató: 1998. November 25.

Bevétel: $ 363,398,565

Számítógép-animációs amerikai film a Pixar Animation Studios gyártásában és a Walt Disney Pictures forgalmazásában, melyet az Egyesült Államokban 1998. november 20-án, Magyarországon pedig 1999. február 4-én mutattak be. Főhőse egy különc hangya, aki felbérel egy csapat (hite szerint) bogárharcost (akik valójában cirkuszosok), hogy szembeszálljanak a hangyákat rettegésben tartó sáskákkal. A filmet John Lasseter és Andrew Stanton rendezte. Az Egy bogár életét jól fogadta a kritika, zenéjét Oscar- és Golden Globe-díjra jelölték, s a jegypénztáraknál világszerte több mint 350 millió dolláros bevételt ért el.

Minden évben, a hangyák kolóniájának be kell gyűjtenie a termést a rettegett sáskáknak. Az egyik hangya, Fürge, feltaláló, aki szerkezeteivel több galibát okoz, mint amennyit segít. Legújabb gépezete, amely az aratást könnyíti meg, elszabadul, s ennek eredményeképp a sáskáknak nagy erőfeszítés árán összehordott maghalom a vízben köt ki, épp mielőtt a fenyegető rovarok megérkeznek. Vezetőjük, Szökken a nyár végéig ad haladékot a hangyáknak az újbóli felhalmozásra, azonban megkettőzi az adagot, miután Fürge előlép a hangyakirálynő legkisebb lánya, Pötty védelmében. Ügyetlensége miatt Fürge a kolónia királyi tanácsa elé kerül. Mikor azt javasolja, hívjanak harcos bogarakat segítségül, Atta hercegnő, a trón örököse engedélyezi az utat Fürgének, ám pusztán azzal a szándékkal, hogy eltüntesse az útból, míg az újabb begyűjtés tart.
A rovarok városához érve, amely egy lakókocsi alatti szeméthalom, Fürge belebotlik egy csapat állását vesztett cirkuszi bogárba, akiknek legutóbbi előadásuk káoszba fulladt, s egy kis közjáték okán harcosnak véli őket. A művészlelkületű társaság ugyanakkor tehetségkutató ügynöknek gondolja Fürgét, aki a számukat szeretné bemutatni szigetén. A tanács nagy meglepettségére, Fürge rövidesen visszatér a kolóniába, ahol hősökként fogadják és ünneplik a jövevényeket; egyedül Attának vannak kétségei a szedett-vedett társasággal kapcsolatban, s kis híján fültanúja is lesz annak, mikor Fürge és a cirkuszosok rájönnek tévedésükre. Már éppen lelépnének a vendégek, mikor Pötty bajba kerül. Együttes erővel Fürge és a csapat megmenti a csöpp hangyát az éhes madártól, ami megszilárdítja mindenki hitét, így Attáét is, aki másképp kezd tekinteni Fürgére.
A sáskák búvóhelyén Szökken fivére, Korpa azt javasolja bátyjának, hogy ne menjenek vissza a hangyák szigetére, hiszen bőségesen elég élelmük van az esős évszakra idejére. Szökken emlékezteti őt és a többieket is, hogy ha nem tartják félelemben a hangyákat, eszükbe juthat számbeli fölényüket ellenük fordítani, s végleg elűzni őket. Elindulnak hát behajtani a termést. Mivel korábban tudomására jutott, hogy a szöcskét egyszer kis híján felfalta egy madár, Fürge azt a tervet eszeli ki, hogy egy álmadárral kergessék el terrorizálóikat. Javaslatát a cirkuszi bogarakon keresztül tárja a tanács elé, hogy azok úgy véljék, a „harcosok” ötletét valósítják meg. A hangyák így a begyűjtési munka helyett a madár megépítésébe fektetik energiájukat, ám épp miután elhelyezik azt a fa odvába, feltűnik a cirkuszi porondmester előadóit keresve. Kiderül az igazság; Atta száműzi Fürgét, s a hangyák kétségbeesetten igyekeznek annyi magot gyűjteni, amennyit csak tudnak. Képtelenek az elvárt mennyiséget felhalmozni, s mikor Szökken megérkezik, átveszi az uralmat a boly felett, a sziget minden élelmét magához rendelve.
Pötty fültanúja lesz a sáskák tervének, miszerint dolguk végeztével megölik a királynőt, így rejtekhelyéről Fürge és a cirkuszosok nyomába ered. Meggyőzi őket, hogy visszatérjenek és üzembe helyezzék a madarat az eredeti elképzelés szerint. Az álcázott szárnyas halálra rémíti a sáskahadat, s már épp megkezdenék a visszavonulást, mikor a mit sem sejtő porondmester lángra gyújtja a madarat. A feldühödött Szökken ráuszítja kerge csatlósát Fürgére, akit a sáska rendesen helyben hagy, de nem annyira, hogy ne tudjon feltápászkodni és szavaival felnyitni népe szemét: a sáskák nem többek, mint élősködők, akiknek szükségük van a hangyákra. Az erőfölényükről meggyőződő hangyák együttes erővel rohanják le a betolakodókat, s mindőjüket elkergetik – kivéve Szökkent, akit foglyul ejtenek. Vihar csap le a szigetre, s kitör a pánik a hangyák között. Szökken kihasználja az alkalmat és Fürgét felkapva a magasba száll, hogy végezzen vele egyszer s mindenkorra. Atta alattvalója segítségére siet, s ketten együtt az igazi madár fészkéhez csalják Szökkent. Szökken sarokba szorítja Fürgét, ám az utolsó pillanatban felbukkan a madár, elragadja a sáskát és megeteti fiókáival.
A tavasz beköszöntével a Korpával kibővült cirkuszosok elbúcsúznak a hangyáktól. Atta lesz az új királynő, s párjául Fürgét választja, akinek aratógépét a kolónia hasznosítja az újabb begyűjtéshez.

TOY STORY 2

Eredeti cím: Toy Story 2
Rendező(k):
John Lasseter
Producer(ek): Karen Robert Jackson - Helene Plotkin
Szinkronhangok: Tom Hanks - Tim Allen - Joan Cusack - Kelsey Grammer - John Ratzenberger
Hossz: 92 perc
Bemutató: 1999. November 24.

Bevétel: $ 508,793,269

1999-es, Golden Globe-díjas számítógép-animációs amerikai film, a Toy Story – Játékháború folytatása, melyben egy csapat játék életre kel, ha senki nem látja őket, s számos fordulatos kalandban lesz részük. A produkció a gyártó Pixar Animation Studios és a forgalmazó Walt Disney Pictures harmadik közös filmje. Rendezői John Lasseter, Ash Brannon és Lee Unkrich, bemutatója Észak-Amerikában 1999. november 19-én volt, Magyarországon pedig 2000. április 13-án. A film 3D-s változatának premierje 2009. október 2-án volt az Egyesült Államokban és Kanadában, míg a harmadik rész 2010 nyarán került a közönség elé.

Andy elszakítja egyik kedvenc játékát, Woodyt, miközben játszik vele. Woody a polcra kerül, ahol rátalál egy másik elromlott játékra, Reki pingvinre, s az a félelme támad, hogy Andy nemsokára megválik tőle. Mikor Reki a kirakodóvásárba kerül, Woody megpróbálja megmenteni, s bár mentőakciója sikerrel jár, ő maga a kiselejtezett tárgyak között köt ki, ahol Al McWhiggin, egy megszállott játékgyűjtő és az Al játékfarmja nevű játékbolt tulajdonosa ellopja őt. Woody Al lakásába kerül, ahol megismerkedik Jessie-vel, a hozzá hasonló cowgirllel, megbízható lovával, Szemenaggyal és az Aranyásóval, egy eladatlan játékkal, aki még mindig eredeti dobozában tengődik. Ráébresztik Woodyt, hogy ő volt a sztárja egy elfeledett, gyereknek szóló tévéműsornak, a „Woody Seriff”-nek. Most, hogy Al megszerezte a Woody-babát, teljes a kollekció, és az a terve, hogy eladja a játékokat egy japán múzeumnak. Woody eleinte ragaszkodik hozzá, hogy visszatérjen Andyhez, ám Jessie felfedi előtte, hogyan felejtette el és hagyta végül magára őt gazdája, mikor felnőtt, és az Aranyásó figyelmezteti Woodyt, hogy reá is ez a sors vár, ahogy Andy öregszik. Woody beleegyezik, hogy a csapattal tart a múzeumba.
Buzz és társai Woody után kutatnak Al játékfarmján, ahol Buzz összetűzésbe keveredik egy másik Buzz Lightyear bábuval (aki, ahogy Buzz is az első részben, nincs tudatában annak, hogy játék), s az új Buzz indul tovább a többi játékkal Al lakásába, azt gondolván, hogy nemezise, Zurg császár csatlósa tartja fogva a Woody nevű illetőt. Az igazi Buzz kiszabadul és követi a csapatot a lakásba. Mikor odaérnek, Woody elmondja nekik, nem akarja, hogy megmentsék, és Japánba megy új barátaival, mivel ő most már egy gyűjtemény darabja. Buzz emlékezteti rá, hogy ő egy játékszer, méghozzá egy szerető gyermek játékszere (hasonlóan ahhoz, ahogy Woody próbálta őt ráébreszteti a valóságra az első részben). Woody, szó szerint és képletesen, a hátát fordítja Buzz felé, így Buzz és csapata nélküle távozik. Woodynak azonban egy hirtelen ötlete támad, s meghívja a „Seriff”-csapatot, hogy tartsanak vele haza, Andyhez. Jessie és Szemenagy beleegyezik, ám az Aranyásó elzárja a kiutat, mondván, a múzeum maradt az egyetlen esélye a megvalósulásra, s nem hagyja, hogy Woody tönkretegye ezt.
Al a reptérre viszi a játékokat, ahol Buzznak és csapatának sikerül kiszabadítania Woody-t és Szemenagyot a bőröndből, az Aranyásót pedig egy kislány hátizsákjára száműzik, ahol egy összepingált arcú Barbie baba közli vele, hogy gazdája „igazi művész”. Jessie bajba kerül, nem sikerül kijutnia a bőröndből, így Woody és Buzz Szemenagyon lovagolva a megmentésére indul. Woody feljut a gépre és megtalálja a csomagok között Jessie-t, ám mikor már épp indulnának, az ajtó bezárul és a repülő a kifutópálya felé fordul. Woody ráakad egy másik kiútra, ami a futóműhöz vezet. Igazi „Woody Seriff”-stílusban, Woody felhúzóját használva a két játék leugrik, egyenesen a Szemenagyon érkező Buzz mellé, épp mielőtt a gép felszáll. Jessie hősnek kiáltja ki Woodyt, mondván, ez tényleg méltó befejezése volt a „Woody Seriff”-nek, aminek az utolsó része sohasem készült el. Buzz is gratulál Woodynak teljesítményéért. A küldetés teljesítve, a játékok végre hazatérhetnek.
Otthon Jessie-t és Szemenagyot befogadják Andy játékai és persze maga Andy is, a megjavított Reki pedig dalra fakad. Buzz megkérdezi Woodyt, aggódik-e még amiatt, hogy Andy elfelejti őt. Woody válasza, hogy már egyáltalán nem, s hogyha mindennek vége, mindig ott lesz mellette barátja, Buzz, a végtelenben és tovább.

SZÖRNY RT.

Eredeti cím: Monsters Inc
Rendező(k): Pete Docter
Producer(ek): Darla K. Anderson
Szinkronhangok
John Goodman - Billy Crystal - Mary Gibbs - Steve Buscemi - Jennifer Tilly
Hossz: 92 perc
Bemutató: 2001. November 2.

Bevétel: $ 577,425,737

Egy számítógép-animációs (CGI) film a Pixar Animation Studios műhelyéből, a Walt Disney Pictures és a Buena Vista Distribution forgalmazásában, melyet az Egyesült Államokban 2001. november 2-án, az Egyesült Királyságban pedig 2002. február 8-án mutattak be. A főszereplők hangját John Goodman (James P. "Sulley" Sullivan), Billy Crystal (Mike Wazowski), Mary Gibbs (Boo), Steve Buscemi (Randall Boggs), James Coburn (Henry J. Waternoose), Jennifer Tilly (Celia Mae, Mike barátnője), Bob Peterson (Roz, a titkárnő), John Ratzenberger (Jeti), Frank Oz (Jeff Fungus, Randall társa), Dan Gerson (Needleman és Smitty, a tizenéves szörnyek), Steve Susskind és Bonnie Hunt szolgáltatja.

A történet helyszíne Iszony City (eredetileg Monstropolis), a szörnyek otthona, akik rettegnek a gyerekektől, mert úgy hiszik, szimpla érintésük is halálos lehet. Irónikusan, a város energiaellátását a gyerekek sikolyai szolgáltatják, amiket a Szörny Rt. palackoz. Dolgozói a rémisztők, akik megijesztik a gyerekeket, s akiket kész hősként kezelnek az egész városban bátorságukért, amiért be mernek lépni egy gyermek szobájába.
A Szörny Rt. elsőszámú ijesztője James P. Sullivan, azaz Sulley (John Goodman), egy kékszőrű, medveszerű óriás, akinek társa a zöld, egyszemű Mike Wazowski (Billy Crystal). Sully fő riválisa a kaméleonra emlékeztető Randall Boggs (Steve Buscemi). Miközben a papírmunkát intézi, Sulley felfedez egy ajtót, amit a padlón felejtettek műszak után a szigorú céges előírások ellenére. Mikor Sulley ellenőrzi az ajtót, Boo, egy ember-kislány a szörnyvilágba kerül; s mindez semmi ahhoz képest, amire Sully és Mike rájön: a kislány valójában egy gonosz cselszövés áldozata, ami a város energiaproblémáira irányul. Sulley-ra és Mike-ra vár a feladat, hogy hazajuttassák a kislányt mielőtt a hatóságok rálelnek, s mielőtt a cég a feje tetejére áll. Útközben felfedezik, hogy a gyerekek nem veszélyesek, s hogy az ijeszgetés többé már nem kifizetődő. Számtalanszor összeakadnak Randall-lal, a "Sikoly Kicsomagolóval", a Szörny Rt. pókszerű vezetőjével, Mr. Waternoose-zal (James Coburn) és a száműzött Jetivel (John Ratzenberger). Végül megoldódik világuk energia-krízise, mikor rájönnek, hogy a gyerekek nevetése tízszer akkora erővel bír, mint sikításuk. A szörnyek tehát új feladatot kapnak: éjjelente belopódznak a gyerekek szobájába, hogy nevetésre bírják őket.

NÉMÓ NYOMÁBAN

Eredeti cím: Finding Nemo
Rendező(k): Andrew Stanton
Producer(ek): Graham Walters
Szinkronhangok
Albert Brooks - Ellen DeGeneres - Alexander Gould - Willem Dafoe
Hossz: 100 perc
Bemutató: 2003. Május 30.

Bevétel: $ 940,353,261

2003-ban bemutatott egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely az 5. Pixar-film. Az animációs filmet Lee Unkrich rendezett, a forgatókönyvet Andrew Stanton írta, a zenéjét Thomas Newman szerezte, a producere Graham Walters. A Walt Disney Pictures készítette, a Buena Vista Pictures forgalmazta. Története szerint a túlzottan aggódó bohóchal, Pizsi egy palettás doktorhal társaságában indul fia, Némó keresésére, s az út során megtanulja a kockázatvállalás jelentőségét és azt, hogy fia képes magától is boldogulni.
Az észak-amerikai bemutatóra 2003. május 30-án került sor, lelkes kritikai fogadtatással övezve, ami a legjobb animációs filmnek járó Oscar-díj elnyerésével teljesedett ki. A jegypénztáraknál is sikert aratott a Némó nyomában, világszerte több mint 860 millió dolláros bevételre téve szert, majd később az egyik legkeresettebb DVD-kiadvánnyá nőtte ki magát. A magyar mozik 2003. november 20-tól vetítették az InterCom forgalmazásában.

Pizsi, a közönséges bohóchal nagy energiát fordít egyetlen gyermeke, Némó védelmezésére, miután feleségét és többi utódját felfalja egy ragadozóhal. Ikrájának repedése miatt Némó egyik úszója nem fejlődött ki rendesen, ám apja „szerencse-úszónak” titulálja az erőtlen testrészt. Az első napon az iskolában a többi gyerek túlféltő apja miatt piszkálja Némót, aki bizonyítani akarván kiúszik a zátonyról a nyílt vízre. Egy pillanat alatt foglyul ejti egy búvár, majd kimászik csónakjába és elhajt. Pizsi kétségbeesetten veszi üldözőbe a gyors járművet, ám képtelen tartani az iramot. Belebotlik egy rövidtávú memóriazavarban szenvedő doktorhalba, Szenillába, aki látta, merre tart a hajó, így felajánlja segítségét. Hamarosan rábukkannak a búvár szemüvegére a fenéken, s Szenilla leolvassa a beleírt nevet és címet: P. Sherman; 42 Wallaby Way, Sydney, Ausztrália. Elindulnak hát; Pizsi elszántságának története sebesen terjed szét az óceánban, s számos élőlény nyújt segítséget a keresésben.
Ezalatt P. Sherman, aki foglalkozását tekintve fogorvos, rendelője akváriumának legújabb szerzeményét köszönti Némóban. Némó találkozik a többi hallal, élükön Búbbal, a mór bálványhallal. Mikor rádöbbennek, hogy Sherman a kis kedvencekkel szörnyen bánó unokahúgának tervezi adni Némót, beszervezik a kis bohóchalat legújabb szökési tervükbe. Az elképzelés szerint eltömítik a szűrőt, így az akvárium elalgásodik, s Sherman kénytelen lesz kitisztítani. Ehhez a halakat nejlonzacskókban ki kell tennie az asztalra, ahonnét ők kigurítják magukat az ablakon, egyenesen az óceánba. A végrehajtás Némóra vár, hiszen csak ő elég kicsi ahhoz, hogy beússzon a szűrőberendezéshez. Az első kísérlet kis híján végzetesnek bizonyul, ám a második sikerrel jár, miután Némó értesül róla Iszák, a pelikán jóvoltából, hogy apja érkezik érte. A fogorvos azonban ahelyett, hogy kivenné a halakat, egy vadonatúj, fejlett, lézertechnológiájú automata tisztítót szerel fel, mialatt az akváriumlakók alszanak.
Számos kalandot követően Pizsi és Szenilla végre megérkezik Sydney kikötőjébe, ahol Iszák felismeri, s csőrében a rendelőhöz szállítja őket. Éppen akkor érkeznek, mikor Sherman unokahúgának nyújtja Némót. Némó halottnak tetteti magát, hogy lehúzzák a vécén, s így az óceánba jusson, ám maga Pizsi is úgy hiszi, fia már nem él. Iszák felbukkanása komoly felfordulást okoz a rendelőben, ami alkalmat szolgáltat Búbnak arra, hogy lejuttassa Némót az öblítő lefolyóján.
Az óceánba visszajutott Pizsi csüggedten kéri Szenillát, hogy hagyja magára. Az elszontyolodva tovább is úszik, s belebotlik Némóba. Noha memóriaproblémái egy pillanatra összezavarják, végül eszébe jut Pizsi küldetése, s magával viszi Némót. A két bohóchal örömmel teli találkozását félbeszakítja, hogy Szenilla – egy sereg sügérrel egyetemben – halászháló fogságába esik. Pizsi aggodalma ellenére Némó a segítségükre siet, s egy Búbtól tanult csellel sikerül kiszabadítania mindenkit. A trió hazatér, s ettől kezdve Pizsi már kevésbé félti fiát, tisztában annak képességeivel. Némó kalandos története lenyűgözi iskolatársait, Pizsire pedig nem mindennapi apaként tekint a többi szülő.
A kikötőben eközben az akváriumi halaknak sikerül a tervük: zacskókban gurulva eljutnak a vízfelszínre. Az ünneplés azonban megtorpan a kérdés felvetődésével: Hogyan tovább?

A HIHETETLEN CSALÁD

Eredeti cím: The Incredibles
Rendező(k): Brad Bird
Producer(ek): John Walker
Szinkronhangok
Craig T. Nelson - Holly Hunter - Sarah Vowell - Spencer Fox - Jason Lee - Samuel L. Jackson - Elizabeth Peña
Hossz: 115 perc
Bemutató: 2004. November 5.

Bevétel: $ 631,442,092

2004-ben bemutatott, Oscar-díjas, egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a 6. Pixar-film. A animációs filmet Brad Bird, A Simpson család korábbi direktora és a Szuperhaver című animációs film alkotója írta és rendezte. A Hihetetlen család eredetileg hagyományos animációs filmnek indult, de miután a Warner Bros. lezárta animációs részlegét, Brad Bird a Pixarhoz ment, munkájával együtt.
A Hihetetlen család a Pixar hatodik filmje. A Walt Disney Pictures mutatta be és a Buena Vista Pictures forgalmazta az Egyesült Államokban 2004. november 5-én, az Egyesült Királyságban 2004. november 26-án; Magyarországon utóbbinál egy nappal előbb került a mozikba az InterCom forgalmazásában. Az Egyesült Államokban kétlemezes extra változatban került a DVD a boltokba (mind a szélesvásznú és a teljesképernyős verzió) 2005. március 15-én. Az Internet Movie Database adatai szerint 2005 legkeresettebb DVD-je lett 17,38 milliós eladással.
A film a Bravo (az NBC Universal kábelhálózata) 100 legviccesebb film-listáján a 46.

Három szuperhős, Nyúlányka, Mr. Irdatlan és Fridzsiman éppen interjút ad, amikor jelentés érkezik egy autósüldözésről.
Mr. Irdatlan észrevesz egy jelmezbe öltözött gyereket, Öcsit, aki követi őt, állítván, ő az első számú rajongója és új csatlósa (Irdatlanka), ám Mr. Irdatlan nem kér belőle. Mr. Irdatlan megállít egy tolvajt, akit végül Nyúlányka üt ki. Megbeszélnek ketten egy későbbi találkozót. Mr. Irdatlan megment egy épület tetejéről zuhanó embert és leleplezi egyik ellenségét, Bomb Voyage-t. Ám Irdatlanka feltűnik a színen, s mialatt Mr. Irdatlan megakadályozza, hogy megsérüljön, Bomb Voyage kereket old.
Mr. Irdatlan, most már Bobként a Nyúlánykával, azaz Helennel kötendő esküvőjére tart. Az öngyilkosságot megkísérlő férfi, aki a tetőről zuhant, beperli Mr. Irdatlant, s ez az ügy olyan események láncolatát indítja el, ami minden szuperhős nyugdíjba vonulását eredményezi. Új lakóhelyen kell beilleszkedniük a társadalomba, valós személyazonosságukkal.
Mr. Irdatlan éli új életét Robert Parrként, egy biztosítási társaságnak dolgozik. Fiát, a szupersebességű Willt az igazgatói irodába küldik. Anyja, Helen reménykedik, hogy fiának sikerül "normálisan" viselkedni és beilleszkedni, ám ez lehetetlennek tűnik, mivel már háromszor is továbbköltöztek. Helen lánya, Illana (aki képes láthatatlanná válni és energiamezőt generálni) az iskola előtt vár egy helyes fiúra, Steve Tipróra, ámbár láthatatlanul. Otthon a gyerekek veszekedésbe kezdenek (Furinak, a legkisebbnek láthatóan nincs szuperhős-ereje), Bob pedig felfigyel rá, hogy Nézelsugár, egy másik szuperhős eltűnt. Lucius Best (Fridzsiman) átugrik és látszólag tekézni indul Bobbal, de titokban hőstetteket visznek véghez, s közben egy titokzatos nő követi őket. Bob hazatér és vitába keveredik Helennel, aki jól tudja, mit csinált távollétében.
A következő fáradt reggelen Bob meglehetősen figyelmetlenül végzi munkáját, s főnöke, Hapták úr felfigyel erre. Bob észrevesz az ablakon keresztül egy éppen rablótámadásnak áldozatul eső embert, ám Hapták úr azzal fenyegeti, hogy elveszíti az állását, ha elhagyja az épületet. Bob megfogja és elhajítja főnökét, aki jópár falon repül keresztül. Bob ott kényszerül hagyni munkáját, de nincs kedve ismét továbbállni. Otthon Bob észrevesz egy csomagot aktatáskájában. Egy üzenetet tartalmaz a titokzatos nőtől (Mirage), aki azt akarja, jöjjön el egy szigetre, hogy megfékezzen egy elszabadult harci robotot, az Omnidroid 9000-ret; egy olyan munkát ajánl neki, amit csak Mr. Irdatlan képes elvégezni. Felidézve dicsőséges napjait, Mr. Irdatlan elfogadja a megbízást, s azt mondja Helennek, hogy üzleti útra megy.
A repülőn Mirage elmondja neki, hogy a robot mesterséges értelemmel rendelkezik, s érezni kezdett, majd elszökött. Bob leszáll a szigeten, s rálel a robotra. A harc elkezdődik, végül Bob egy csellel önmegsemmisítésre kényszeríti ellenfelét. Mirage meghívja vacsorára, de a megbízója nevét még mindig nem árulhatja el.
Miután hazatér, Bobnak feltűnik, hogy a harc hevében elszakadt a szuperruhája, így ellátogat Elza Divathoz egy gyors foltozásért. Elza, aki valamikor szuperhősdivat-diktátor volt, egy vadonatúj ruhát akar készíteni neki, köpeny nélkül, mivel a köpeny sok szuperhős vesztéhez vezetett. Mirage újabb bevetésre hívja Bobot, így hősünk ismét a szigeten találja magát. Nagy meglepetésre egy újabb harci robot várja, és munkáltatója, Szilánk. Más néven Öcsi/Irdatlanka, akinek álma darabokra hullott azzal, hogy nem lehetett belőle szuperhős (szupererővel sem rendelkezik) vagy Mr. Irdatlan segédje. Zseniális elméje azonban lehetővé tette, hogy újfajta fegyvereket készítsen, amik segítségével ő is "szuper" lehet. Helen előtt ezalatt világossá válik a helyzet, így felhívja Elzát, aki az egész család számára tervezett kényelmes jelmezt.
A rejtekhelyre menekült Bob felfedezi a Kronos szót a barlang falába vésve Nézelsugár maradványai mellett. Sikerül bejutnia a sziget bázisába, és végül egy hatalmas, az X-Menből ismert Cerebrohoz hasonló kompjúterszobában találja magát. Megrökönyödésére, rátalál egy hosszú listára a szuperhősök nevével, akikkel a harci robotok végeztek, illetve egy "Kronos Hadművelet" elnevezésű terv nyomaira. Helen aktiválva a nyomkövetőt (amit Elza épített bele az új jelmezekbe) ráakad Bobra. Előkészíti a repülőt, amivel a szigetre megy, utasítva a gyerekeket, hogy ne menjenek sehová.
Szilánk sarokba szorítja Bobot, aki mit sem tudott a nyomkövetőről és Helen érkezéséről (az elrejtőzött gyerekekkel a fedélzeten). Szilánk rakétákat küld a gépre, amik célba is érnek, de a három utas megmenekül. Bob megragadja Mirage-t és azzal fenyegetőzik, megöli, ha nem kapja vissza szabadságát, de Szilánk blöfföt kiált, tudván, hogy úgysem tenné meg, így hát Bob elengedi a nőt. Helennek és a gyerekeknek sikerül a szigetre úszniuk, s miután biztos helyre jutnak, Helen Bob keresésére indul. Mirage kellemetlenül érzi magát a történtek miatt, és figyelmezteti Szilánkot, hogy az élet megkímélése nem gyengeség, és legközelebb jobb, ha a sajátját teszi kockára.
Will nem bír tétlen maradni, s körülnéz, mialatt egy hatalmas rakéta száll fel a legújabb Omnidroiddal. Helen bejut a bázisra, ezalatt a gyerekek az őrökkel vívnak élethalál-harcot a dzsungelben. Mirage főnöke ellen fordul, és kiszabadítja Mr. Irdatlant. A család egyesülve harcol a biztonságiak ellen, ám végül Szilánk megjelenik, megállítja és foglyul ejti őket.
Az Omnidroid miatt eluralkodik a káosz a városban, s ezt Szilánk büszkén szemléli. Felfedi az Kronos Hadművelet mibenlétét, miszerint a robot addig rombol az irányítása alatt, míg ő meg nem érkezik és meg nem állítja, s ezáltal végre szuperhős lehet. Azt is elárulja, hogy ha már nem fog harcolni, eladja a technológiát, így mindenkiből lehet szuperhős, s senkit nem löknek félre úgy, ahogy hajdanán őt. Mikor Szilánk már a helyszínen van, a Hihetetlen család szerencséjére a robot rájön, hogy Szilánk távirányítóval irányítja őt, ezért lerobbantja a kapcsolót a csuklójáról és megrongálja az egyik légcsizmáját, így Szilánk becsapódik egy magas épületbe és eszméletét veszti. A család kiszabadul a fogságból és Fridzsimannel társulva végül elpusztítja a robotot.
Az emberek nem győznek hálálkodni a Hihetetleneknek és Fridzsimannek, akik az ismét eszméletén lévő Szilánk után kutatnak, aki túszul ejtette Furit, azt tervezvén, hogy a saját csatlósává neveli. A meglepetést tartogató tetőponton Furi felfedi nagy erejű szuperképességét, majd Mr. Irdatlan autója, Szilánk köpenye és repülője turbinájának segítségével végez Szilánkkal, mindez azonban a család otthonába kerül. Illana megmenti a csapatot a lezuhanó, lángoló repülőgéproncstól egy energiamezővel, elképesztve a szomszéd kisfiút, Rustyt.
Három hónappal később, Illana bátorságot gyűjt, hogy megszólítsa Steve-et, akivel megbeszél egy pénteki mozit. Will végre részt vehet sportversenyeken, azzal a feltétellel, hogy mindig csak második lesz. Ahogy a család tagjai egy ilyen verseny után az autójuk felé tartanak, egy új szuperellenség, az Aknakukac tűnik fel a színen, első ízben fenyegetve a világot. A Hihetetlenek felveszik maszkjukat, jelmezük már rajtuk volt civil viseletük alatt, és Mr. Irdatlan kivillantja a magáét, amolyan Superman-stílusban.

VERDÁK

Eredeti cím: Cars
Rendező(k): 
John Lasseter
Producer(ek): Darla K. Anderson
Szinkronhangok
Owen Wilson - Paul Newman - Bonnie Hunt - Larry the Cable Guy
Hossz: 117 perc
Bemutató: 2006. Június 9.

Bevétel: $ 461,983,149

2006-ban bemutatott számítógépes animációs film, amely a Verdák-trilógia 1. része, és a 7. Pixar-film. Az animációs filmet John Lasseter (Toy Story – Játékháború, Egy bogár élete, Toy Story – Játékháború 2.) rendezte. A történet egy olyan világban játszódik, amit antropomorfizált autók és más járművek népesítenek be, akiknek hangját többek között Owen Wilson, Bonnie Hunt, Paul Newman, Cheech Marin, Tony Shalhoub, John Ratzenberger, George Carlin, Larry the Cable Guy, Richard Petty és Darrell Waltrip szolgáltatja. A film G besorolást kapott az amerikai korhatármegállapító-bizottságtól, az MPAA-tól.
A film premierje 2006. május 26-án volt a Lowe's Motor Speedway-en az Észak-Karolina-i Concordban, amire 30 000 jegyet értékesítettek. A Pixar nem sokkal az első rész bemutatása után elkezdte a munkát a folytatáson, ami a Verdák 2. (Cars 2) címet viseli. A filmet 2011-ben mutatták be.
2014. március 18-án a Disney vezérigazgatója bejelentette, hogy a Pixar elkezdett dolgozni a Verdák harmadik részén. 2016. június 10-én John Lasseter egy interjú során elárulta, hogy a Verdák 3. egy érzelmesebb film lesz, hasonlóan a legelső Verdákhoz.[1] A film Magyarországon 2017. június 15-én jelent meg.

Villám McQueen a Szelep Kupa versenyének zöldfülű újonca. Mérhetetlenül elbizakodott, arrogáns, megbecsülést nem mutat csapata iránt, másokkal se nagyon törődik, csakis az érdekli, hogy ő legyen az első újonc, aki megnyeri a Szelep Kupát és egy rendkívül jövedelmező szerződéshez jusson a Dinocóval. Igen ám, de a futam hármas holtversenyt hoz McQueen, az állandó második és a szabályokra fittyet hányó Joe Komposztor és a veterán King között.
A verseny után Villám és szállítókamionja, Mack országon átívelő éjszakai útra indul Kaliforniába, a mindent eldöntő megmérettetés helyszínére. Mivel mindenáron először akar odaérni, Villám nem engedi Macket aludni a pihenőhelyen. Mialatt Villám hátul alszik, négy tuning országúti verda szórakozni kezd Mackkel, amitől az álmos kamion egy pillanatra lehajt az útról, épp elég időre, hogy kinyíljon a hátulja, s az alvó Villám kiguruljon az országútra. Villám kétségbeesetten próbálja utolérni Macket, de eltéved és egyedül találja magát az éjszaka közepén a félreeső 66-os úton; megpróbál visszajutni az országútra, de ez nehezen megy fényszórók híján.
A fényszórók nélkül száguldozó autó rövidesen szemet szúr egy kisvárosi seriffnek. Vad üldözés veszi kezdetét, ami azzal ér véget, hogy McQueen feldúlja egy elfeledett sivatagi kisváros, Kipufogó-fürdő főútját. Villámot elfogják, bilincsbe verik és bíróság elé állítják. A helyi idősödő bíró, Doc Hudson először ejteni akarja az ügyet és megszabadulni McQueentől, ám Sally, a 2002-es Porsche színre lép és meggyőzi a dokit, hogy Villám maradjon és javítsa meg az utat, amit tönkretett.
Eleinte Villám McQueen arrogáns marad és csak magára gondol, s minél előbb le akar lépni Kipufogó-fürdőből, hogy a kaliforniai versenyre jusson. Egy szökési kísérlet és egy elfuserált útjavítás után Doc Hudson kihívja Villámot egy sivatagi futamra. Ha McQueen nyer, elhagyhatja a várost. Ha a doki nyer, Villám köteles eleget tenni az ítéletnek és Doc utasításait követni. Villám nevetve megy bele a könnyű próbába, s hatalmas előnyre tesz szert, míg Doc a startvonalnál marad. Villám megpróbál bevenni egy éles kanyart a porban, ám lerepül az útról, egyenesen egy kaktuszosba, éppen ahogy Doc gondolta. A versenyt Doc nyeri.
Az elkövetkezendő néhány napban Villám fokozatosan ismeri meg a városkát és lakóit. Megtudja, hogy a szinte elhagyatott város életét a 40-es autópálya építése zökkentette ki a mindennapjaiból, évtizedekkel ezelőtt. McQueen összebarátkozik az együgyű, de hűséges vontatókocsival, Matukával és Sallyvel, a Porschével. Sally megmutatja Villámnak, miért is szereti Kipufogó-fürdőt, s elmeséli neki, mennyire kiemelkedő volt a város turizmusa a 66-os út mentén, ami az autópálya megépítésével teljesen eltűnt.
Villám kezdi megkedvelni Kipufogó-fürdőt, de továbbra is izgatja az a sivatagi éles, poros kanyar. Doc tanácsokat ad neki ezzel kapcsolatban, de McQueen figyelmen kívül hagyja az öreg járgány látszólag nevetséges utasításait. Ezután Villám felfedezi, hogy Doc Hudson egykor nagy versenyző volt, háromszoros Szelep Kupa bajnok az ’50-es években, egészen addig, míg egy súlyos baleset véget nem vetett karrierjének. Miután Villám rájött titkára, a doki fülest ad a médiának McQueen hollétéről, amiről egy hete nem tudtak semmit. Villám gyorsan felszívódik, hatalmas médiafelhajtással Kaliforniába jut.
Kaliforniában, a bajnoki futamon Villám képtelen koncentrálni, mert esze folyton Sallyn és Kipufogó-fürdőn jár. Gyengén kezd neki a versenynek, ám miután felfedezi, hogy sok barátja eljött Kipufogó-fürdőből, hogy csapataként segítsék, csapatfőnökként Doc Hudsonnal (a régi #51 „Csodálatos” Hudson Hornet festéssel) az élen, McQueen összeszedi magát. Felzárkózik, majd a vezetést is megszerzi az utolsó körben, köszönhetően annak, hogy végre megértette a doki tanácsát az éles sivatagi kanyarról.
Mikor már úgy tűnik, Villámé lesz a bajnoki cím, Joe Komposztor, utolsó elkeseredett lépésként szántszándékkal kilöki Kinget, aki többször megpördülve tengelye körül súlyos balesetet szenved. Villám, emlékezve Doc balesetére, ami véget vetett karrierjének, lefékez a célvonal előtt, zöld utat adva Komposztornak az első helyhez, és visszamegy segíteni Kingnek; áttolva őt a célvonalon méltó befejezést biztosít számára. Joe Komposztor megnyeri a Szelep Kupát, de a közönség kifütyüli, csodálatukat Villám McQueen nyeri el önzetlenségéért és megbecsülésének kimutatásáért. Noha a Dinoco felkínálja neki, amiről álmodott, Villám úgy dönt, régi szponzoránál, a Rust-Eze-nél marad, és visszamegy Kipufogó-fürdőbe – teljes versenycsapatával egyetemben. McQueennek köszönhetően a város turizmusa fellendül, s a település megmenekül a lassú vegetálástól.

L'ECSÓ

Eredeti cím: Ratatouille
Rendező(k): Brad Bird
Producer(ek): Brad Lewis
Szinkronhangok
Patton Oswalt - Ian Holm - Lou Romano - Janeane Garofalo - Brad Garrett - Peter O'Toole - Brian Dennehy - Peter Sohn - Will Arnett
Hossz: 111 perc
Bemutató: 2007. Június 29.

Bevétel: $ 623,726,085

2007-ben bemutatott egész estés amerikai számítógépes animációs film, amely a 8. Pixar-film. A mozifilm eredeti címe a „ratatouille”-ből származik, ami egy hagyományos francia főtt zöldséges étel (a magyar lecsóhoz hasonló, cukkini hozzáadásával). Ugyanakkor a név angol szójáték a rat (patkány) szóval. Az animációs játékfilm írója és a rendezője A Hihetetlen család-ot is jegyző Brad Bird volt, aki a Pixartól távozó Jan Pinkavától vette át a feladatot, a zeneszerzője Michael Giacchino volt, a producere Brad Lewis volt. A Walt Disney Pictures készítette, a Buena Vista Pictures forgalmazta. Műfaját tekintve filmvígjáték. Észak-Amerikában 2007. június 29-én, Magyarországon 2007. augusztus 2-án mutatták be a mozikban.
A L'ecsó-t öt Oscar-díjra és egy Golden Globe-díjra jelölték; mindkét díjátadón a legjobb animációs filmnek járó elismeréssel gazdagodtak az alkotók.

Rémy, a patkány egy idős hölgy házának padlásán él Párizs közelében, számos társával, köztük apjával és bátyjával. Kifinomult szaglással rendelkezik, és fajtájától eltérően szokatlanul ínyenc. Elege van abból, hogy a patkányoknak a szemetet kell enniük. Ő többre vágyik: igazi ételt szeretne készíteni és valódi ízeket érezni. Elkápráztatja a francia főváros leghíresebb és legjobb szakácsa, Auguste Gusteau mindentudása az ételekről, tévéműsora és könyve, amelynek címe egyben Gusteau mottója: „Főzni bárki tud.” Anton Ego, a szigorú és ellenszenves ételkritikus azonban egy alkalommal csúnyán lehúzza a Gusteau's éttermet, ami miatt a hely elveszít egyet öt csillagából. Ez olyannyira megviseli a restaurant tulajdonosát, hogy belehal bánatába. Ezzel a Gusteau's újabb csillagot veszít.
Egy napon a patkányok menekülni kényszerülnek otthonukból, amiért elsősorban Rémy felelős. A csatornarendszerben hősünk elveszíti társait, és napokat tölt odalent Gusteau könyve társaságában. Képzelete szüleményeként megjelenik neki a séf, aki arra biztatja, lásson világot, most végre valóra válthatja álmát. Rémy rövidesen a Gusteau'sban találja magát, nem sokkal később pedig Alfredo Linguini, az étterem frissen felvett mosogatófiúja társaságában. A kis patkány nem tudja megállni, hogy próbát ne tegyen tudásával, és ennek következtében mindenki a konyhában Linguininek tulajdonítja a mesteri levest. Rémy és a fiatalember így hát szövetséget köt: a nem mindennapi séf Linguini fejfedője alá rejtőzve irányítja a fiú mozdulatait. Skinner, a mogorva vezető séf – mit sem sejtve Rémyről – kénytelen megadni a lehetőséget Linguininek, és Colette-re, a Gusteau's bájos női séfjére bízza őt.
Egyik este a Gusteau's szemeteskukái közül felbukkan Émile, Rémy bátyja, és elvezeti a többiekhez. Apja próbálja észhez téríteni fiát, hogy mi vár rá az emberek világában, de Rémy hisz benne, hogy többre hivatott a szemétgyűjtögetésnél és -elfogyasztásnál. Skinnerben ezalatt folyamatosan növekszik a gyanú, hogy Linguini valahogy a bolondját járatja mindenkivel, és ebben része van egy patkánynak is. Leleplezni azonban nem tudja az egyre nagyobb népszerűségre szert tevő Linguinit, aki Colette-hez is közelebb kerül.
Skinner rövidesen megtudja egy levélből, melynek olvasását halogatta, hogy Linguini maga Auguste Gusteau fia, s így a Gusteau's örököse. Erre Rémy is rájön kis idő múlva, s a levéllel és a végrendelettel kereket old Skinner elől. A vezető séf üldözőbe veszi a patkányt, de nem tudja elcsípni. Mikor visszatér az étterembe, már Linguini és Colette is ismeri a levél tartalmát. Skinner röpül, az étterem pedig kisebb arculatváltáson esik át Linguini elképzelései szerint. Hamarosan felfigyel a nagy felhajtásra és a Gusteau'st érő egyre több dicsérő szóra Anton Ego, így ellátogat a helyre, és bejelenti, hogy másnap este vacsorázni jön. Kisebb aggodalom lesz úrrá mindenkin, és az ebből fakadó frusztráció – no és a szerelem – miatt Linguini megsérti Rémyt, aki afféle bosszúként zárás után „vendégül látja” az egész patkánytársaságot a Gusteau's ételkészletéből. A nagy lakmározás közepén beállít Linguini, hogy bocsánatot kérjen kis barátjától, ám mikor meglátja, hogy Rémy meglopta őt, kipenderíti.
Linguininek így egyedül kell helyt állnia a következő napon Anton Ego lenyűgözésében. A konyha egész személyzete tőle várja az elkészítendő étel receptjét, azonban a fiú valódi hozzáértés nélkül képtelen bármit is kiötölni, így elkeseredve viharzik ki a konyhából. Az étterem személyzeti bejáratánál megjelenik Rémy, Émile és Django, és az egyik séf észreveszi őket. Épp mikor mind lesújtanának rájuk, Linguini elébük ugrik, felemeli Rémyt, és felfedi titkát a többiek előtt, akik csalódottan hagyják ott, még Colette is. Az étterem teli vendégekkel, köztük van Anton Ego, Linguini pedig rettenetesen letört. Django és a többi patkány jelenik meg a konyhában magára maradt Rémyvel szemben, és apja beismeri fiának, hogy tévedett vele kapcsolatban: tényleg szót értett egy emberrel, aki még meg is védte őt. Ekkor a rengeteg patkány segít Rémynek egy igazi ételkiválóság elkészítésében, s látván a buzgalmat, Linguini is erőt vesz magán: görkorcsolyán száguld végig a vendégek között főpincérként. Colette is visszatér, s az első döbbenet után, amit a konyhában sürgő-forgó tengernyi patkány okoz, ő is besegít: lecsót készítenek, de nem akármilyet. Az étek egyszerűen elvarázsolja a kőszívű Anton Egót, akiben gyermekkora ízei és elfelejtett emlékei derengenek fel. Miután megismeri az igazi séfet, fantasztikus dicsérő kritikát ír a Gusteau'sról, azonban Skinner ármányának köszönhetően a francia ÁNTSZ bezáratja az éttermet a patkányok jelenléte miatt, így Ego is hitelét veszti. Befektet viszont egy új étterembe, az „A L'ecsó”-ba, melyben Rémy, Linguini és Colette mellett az egész patkánysereg megtalálja a helyét.

WALL·E

Eredeti cím: Wall-E
Rendező(k): Andrew Stanton
Producer(ek): Jim Morris
Szinkronhangok
Ben Burtt - Elissa Knight - Jeff Garlin - Fred Willard - John Ratzenberger - Kathy Najimy - Sigourney Weaver
Hossz: 97 perc
Bemutató: 2008. Június 27.

Bevétel: $ 521,311,890

2008-ban bemutatott amerikai számítógép-animációs film, mely elnyerte a legjobb animációs filmnek járó Oscar-díjat. Ez a Pixar Animation Studios 9. filmje a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában. Rendezője és forgatókönyvírója Andrew Stanton. A történet a WALL·E nevű robot sorsát követi nyomon, amit (vagy akit) arra terveztek, hogy a teljesen beszennyezett és az emberek által elhagyott Földet megtisztítsa. A robot 700 évnyi létezés után öntudatra ébred. Egy napon szerelembe esik egy másik robottal, ÉVÁ-val (eredetileg EVE), így követi őt a világűrbe, ahol találkoznak a Földről menekülő embereket szállító űrhajóval, és végül sikerül átadniuk az üzenetet, hogy a Föld immár újra alkalmas az élet fenntartására.
A Némó nyomában megrendezése után Stanton úgy érezte, a Pixar hiteles módon jelenítette meg a vizet, s ezúttal szívesen vállalná egy űrbéli kaland elkészítését. A szereplők legtöbbjének nincs emberi hangja; ehelyett testnyelvvel és robothangokkal kommunikálnak, amiket Ben Burtt tervezett meg oly módon, hogy emberi hangokra emlékeztessenek. A WALL·E a Pixar első filmje, amely egyes jeleneteiben élő színészek is szerepelnek.
A WALL·E bemutatójára 2008. június 27-én került sor Észak-Amerikában, Magyarországon július 24-étől vetítették a mozik. A film egyöntetű éltetésben részesült a kritika részéről, s a nézők körében is rendkívül népszerűnek bizonyult.

A 22. században, 2110 körülre a Buy n Large megavállalat bekebelezett minden gazdasági szolgáltatást a Földön, beleértve a kormányzatot is. Az újrahasznosíthatatlan szemét oly mértékben felhalmozódott, hogy a bolygó teljes egészében szennyezetté vált, s nem volt képes tovább biztosítani az élet feltételeit. Az emberiség életben tartására tett kísérletként a Buy n Large egy ötéves világűrbéli utazás finanszírozására vállalkozott. A hatalmas csillaghajókon az emberek minden szükségletét kielégítő szolgáltatások üzemelnek, teljesen automatikus robotlegénység által felügyelve; ezen űrcirkálók közül a leghíresebb az Axiom. A Földön több százezernyi WALL·E (WATT-takarékos Lánctalpas Limlom- és hulladékkezelő, E-sorozat) robotot hagytak hátra, hogy feltakarítsák a bolygót, a hulladékot kockákká formálva, s ezeket magasba nyúló hegyekké összehordva, ami megkönnyíti az eltávolításukat. Azonban a terv kudarcot vallott, s a Buy n Large úgy ítélte meg, hogy a Föld túlzottan szennyezett ahhoz, hogy újra termékeny, s ezáltal lakható legyen. Hétszáz évvel később, a 2815. évben, csupán egyetlen WALL·E üzemel már.
Az évszázadokon át tartó folyamatos aktivitás következtében WALL·E-nek érzelmei fejlődtek. A szeméthalmokról különböző tárgyakat gyűjtöget magának, köztük a már nem működő WALL·E robotokból pótalkatrészeket, s megment egy éppen kibújt növényt is, amit egy rossz csizmában ültet el újra. Egy napon a Földre érkezik egy ÉVA (Élőhely- és VegetációAnalizáló) nevű feminin robot az Axiomról, hogy az élet jeleit kutassa. WALL·E első látásra beleszeret, azonban ÉVA nem viszonozza érzéseit, mivel figyelmét egyedül küldetésére összpontosítja. Rövidesen azonban rabul ejti és lenyűgözi a földi robot személyisége. Mikor WALL·E megmutatja neki a talált növényt, ÉVA elraktározza magában és kikapcsol. WALL·E mindent megtesz, hogy megvédje a számára oly kedves jövevény mozdulatlan testét, mígnem az anyahajó megérkezik és felveszi kiküldöttét. WALL·E kétségbeesetten igyekszik szerelme után, s sikerül is felkapaszkodnia a csillaghajó oldalára, majd bejutnia a fedélzetre. Ott egy évszázadok óta fennálló, mikrogravitációban élő társadalmat talál, amiben az emberek elveszítették csontjaik és izmaik jelentős részét, aminek következtében túl gyengék és elhízottak lettek az álláshoz és a robotok segítsége nélküli mozgásra. Minden feladatot automatikus kezelő lát el, így a hajó kormányzása is robotpilóta, AUTO hatásköre. WALL·E követi ÉVÁ-t célállomására. Szokatlan viselkedése az emberek és a robotok mindennapi életvitelét is felzavarja. Egy tisztítórobot, M-O arra kényszerül, hogy elhagyja kijelölt munkaútvonalát, s megszállottan kövesse a WALL·E lánctalpai által hagyott piszoknyomot. WALL·E véletlen módon két embert is kizökkent virtuális világából, s John és Mary nem csak az őket körülvevő környezetet, de egymást is felfedezik.
ÉVA azon igyekszik, hogy küldetése szerint eljuttassa a növényt az Axiom kapitányának, azonban mikor az átadásra kerülne sor, kiderül, hogy a Föld ismételt lakhatóságát bizonyító élőlény nincs meg. AUTO közli a kapitánnyal, hogy ÉVA valószínűleg meghibásodott, így a javítórészlegbe (KREPA – Kiselejtezett, Rendellenesen működő, Program- vagy Automatikahibás robotok) küldik, WALL·E-vel együtt. Mikor azt hiszi, hogy a kezelőrobot bántani akarja ÉVÁ-t, WALL·E a segítségére sietve magához veszi ÉVA levett karját, s eközben véletlenül kilövi vele az energiaellátót, kiengedve az összes hibásan működő robotot. ÉVA visszaveszi WALL·E-től karját, azonban ezzel azt a látszatot kelti, hogy veszélyt jelent, s a biztonsági rendszer robotlázadást jelez. ÉVA megpróbálja visszaküldeni WALL·E-t a Földre egy mentőkabinban, hogy ne okozzon még nagyobb zűrzavart, ő pedig küldetésének eleget téve megkereshesse a növényt, azonban a kis robot nem hajlandó elmenni nélküle. AUTO asszisztense, GO-4 hirtelen felbukkan, s az eltűntnek hitt növényt a kabinba hajítja. Miközben WALL·E kincséért nyúl, GO-4 kilövi a kabint, élesített önmegsemmisítő üzemmóddal. WALL·E-nek sikerül megmentenie a növényt és időben kereket oldania a robbanás előtt, magát egy poroltóval hajtva a légüres térben. ÉVA annyira boldog és megkönnyebbült, mind a növény, mind WALL·E épségéért, hogy „csókot lehel” rá (ami apró statikus kisülést eredményez kettejük között), majd körbetáncolják a hajót, együtt repkedve a világűrben.
ÉVA visszaviszi a növényt a kapitánynak, aki nagyon kíváncsi a Földre, ezért kivetíti az ÉVA biztonsági kamerája által rögzített anyagokat. Ezeket látva ÉVA rájön, mekkora erőt fektetett WALL·E a védelmébe, míg inaktív volt, s így másként kezd tekinteni a robotra. A kapitányt magával ragadták a Földről látott korábbi, a Buy n Large felemelkedése előtt készült képek, s megdöbbenéssel tölti el a környezeti pusztulás, ami ÉVA felvételein tárul elé. Úgy dönt, az emberiségnek vissza kell térnie egykori otthonába, hogy a saját kezébe vegye a dolgokat. AUTO azonban ragaszkodik az út folytatásához, s a kapitány parancsára kénytelen felfedni titkosított megbízását: a Buy n Large vezérigazgatója, Shelby Forthright minden robotpilótának elrendelte, hogy soha ne térjenek vissza a Földre, mert a bolygó túlzottan szennyezettnek bizonyult az élet feltételeinek biztosításához. Ezen utasításnak engedelmeskedve AUTO lázadást szít, és bezárja a kapitányt fülkéjébe, a növénytől pedig igyekszik megszabadulni. WALL·E megszerzi az emberiség reményét jelentő élőlényt, s mikor nem hajlandó átnyújtani, AUTO sokkolja őt, megrongálva hardverét, ÉVÁ-t pedig deaktiválja, s mindkettőjüket a szemétledobóba hajítja, a növénnyel együtt. ÉVA magához tér az Axiom szeméttárolójában, s kis híján a hulladékkal – és WALL·E-vel meg a növénnyel – együtt az űrbe vész, ám M-O, aki idáig követte a WALL·E által hagyott szennyeződést, megmenti őket, s összebarátkozik velük. ÉVA új processzor után néz a szeméthalmok között WALL·E számára, félretéve az eredeti utasítások végrehajtását is. WALL·E azonban önzetlen módon ragaszkodik hozzá, hogy ÉVA elvégezze küldetését, s emlékezteti őt az otthon összegyűjtögetett alkatrészekre, amik megmenthetik. A növénnyel a birtokában, ÉVA magához veszi WALL·E-t, s összetoborozza a meghibásodott robotokat, hogy segítsenek átjutni a biztonságiakon, s egyenesen a hajó egyik utasfedélzetére veszik az irányt. A kapitány alkalmi börtönéből beindítja a hajót, az elhivatott robotokat pedig a holodetektorhoz irányítja, egy olyan talapzathoz, ami a fedélzet padlójából.

FEL

Eredeti cím: Up
Rendező(k): 
Pete Docter
Producer(ek)Jonas Rivera
Szinkronhangok
Ed Asner - Christopher Plummer - Jordan Nagai - Bob Peterson - Pete Docter
Hossz: 96 perc
Bemutató: 2009. Május 29.

Bevétel: $ 735,099,082

2009-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amelynek a Pixar Animation Studios 10. filmje a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában. Észak-Amerikában 2009. május 29-én mutatták be, a 2009-es cannes-i fesztivál első animációs filmjeként, majd 2009. október 9-én az Egyesült Királyságban jelent meg először a mozikban, Magyarországon 2009. október 15-én.
A film rendezője a Szörny Rt.-t is jegyző Pete Docter, a szinkronhangok Edward Asner, Christopher Plummer, Bob Peterson és Jordan Nagai. Ez a Pixar tizedik, s egyben első Disney Digital 3-D-ben is bemutatott mozifilmje, melyet egy Partly Cloudy című rövidfilmmel reklámoztak a mozikban. A kijelölt mozikban Dolby 3D-ben is leadták a filmet.
A film egy zsémbes öregemberről, nevezetesen Carl Fredricksen-ről, és egy Russell nevű kiscserkészről szól, akik egy házzal Dél-Amerikába repülnek, héliummal felfújt léggömbök segítségével. A film kiemelkedően pozitív fogadtatásban részesült, 97%-os eredményt ért el a Rotten Tomatoes nevű filmkritikai weboldalon. A filmen alapuló videójáték 2009. május 26-án jelent meg.

A félénk, csendes fiatal fiú, Carl Fredricksen megismerkedik egy eleven, hiányos fogú, fiús lánnyal, Ellie-vel. Mivel mindketten szeretnek felfedező utakra járni, ahogyan kedvenc hősük, Charles F. Muntz is, ezért hamar megtalálják a közös témát, s Carl ígéretet tesz Ellie-nek, hogy majd egyszer elutaznak a dél-amerikai Angyal-vízeséshez.
Később összeházasodnak és együtt öregszenek meg abban az öreg házban, ahol először találkoztak, közben életüket léggömb-árusként és állatgondozóként élik le. Mivel nem lehet gyerekük, ezért megpróbálnak megtakarítani pénzt a dél-amerikai útra, de az üvegperselyben lévő összeget mindig kisebb-nagyobb kiadásokra kell fordítaniuk (eltörik Carl lába, defektes lesz az autójuk, stb.). Mikor már végre összegyűlt annyi pénzük, hogy megvegyék a repülőjegyeket, Ellie meghal, egyedül hagyva Carlt az otthonában, amitől egy besavanyodott, feleség nélküli, remeteként élő öregember válik belőle.
Ahogy múlnak az évek, Carl háza körül felhőkarcolók épülnek, és a házát egy építési vállalkozó meg akarja venni, ám ő nem adja el. Carl megvédi a postaládáját az ott dolgozó ügyetlen munkásokkal szemben is, de heves fellépése miatt beidézik a bíróságra testi sértés miatt, és kis idő múlva a bíróságtól jött levélben az áll, hogy egy Shady Oaks nevű nyugdíjasotthonba kell költöznie.
Egy fiatal cserkészfiú kopogtat az ajtaján és felajánlja segítségét, mert szeretné megszerezni azt a kitűzőt, amit a segítség ellenében megkapna. Carl elutasítja a kérést, mondván, hogy nincs szüksége segítségre, de a fiút nem tudja lerázni, ezért azt mondja neki, hogy éjszakánként egy túzok szokott mászkálni a kertjében, azt kellene a fiúnak elkapnia.
Carl, hogy Ellie-nek tett ígéretéhez hű legyen, az otthonba költözés helyett rengeteg héliumos lufi segítségével felemeli házát a levegőbe és elindul Dél-Amerika felé. Russell, a fiatal „vadonfelfedező” csak a felszállás után kerül elő, mivel ott maradt elbújva a ház verandáján az előző napi "túzokvadászat" után.
Russell hiába figyelmezteti az öreget, hogy egy cumulonimbus felhő van előttük, Carl már korábban kikapcsolta a hallókészülékét, hogy ne hallja a gyereket. Miután átverekedték magukat a viharon, egy szakadéknál találják magukat a vízesés előtt. Mivel a hélium lassan kiszökik a léggömbökből, a ház egyre lejjebb ereszkedik. Carl és Russell megpróbálják arrébb húzni a házat, azt remélve, hogy kikerülik a szakadékot és még marad is elég hélium a léggömbökben, hogy oda tudjanak menni. Ahogy közelednek, megállnak pihenni, mert Russellnek WC-re kell mennie, de mivel a dzsungelben nincsen WC, ezért arrébb vonul, és kiscserkészhez illően egy lapáttal elássa a „végterméket”. A földön egy nagy madár lábnyomait fedezi fel, és a nyomukba ered. Közben egy tábla csokoládét majszolgat, amit észrevétlenül a színes tollú, földön közlekedő madár is megdézsmál. Russell szívesen megosztja a csokoládét a madárral, akivel jó barátok lesznek. Nem tudván, hogy a madár nőstény, elnevezi Kevinnek.
Később egy Dug nevű, tolmácsgéppel beszélni képes kutyát találnak, akit (mint később kiderül) éppen a madár felkutatására küldött a gazdája, több más kutyával együtt. Találkoznak a gazdájával is, aki nem más, mint Charles Muntz, aki Carlnak a gyermekkorában a kedvenc felfedező hőse volt. Muntz évtizedek óta Dél-Amerikában él, mert egy nagy maradat keres, amit haza szeretne vinni, hogy visszaszerezze hírnevét és bebizonyítsa a tudósoknak: igenis létezik ilyen nagy testű madár. Carl valósággal izgalomba jön a kedvenc hősével való találkozáskor, de mikor rájön, hogy Muntz Kevint el szeretné kapni és megölni, megszökteti tőle a madarat. A szöktetés közben Dug megpróbálja feltartóztatni Muntz kutyáit, ami sikerül is, de Kevin lába megsérül.
Miközben Carl és Russel Kevint ápolják, addig Muntz és kutyái, nyomon követve Carl-éket, utánuk erednek egy léghajóval a Dug nyakörvére tett nyomkövető segítségével. Amikor megtalálják őket, Muntz felgyújtja Carl házát, de azt nem sokkal később sikerül eloltani. Az öregember megpróbálja Kevint megvédeni, nehogy elvegye Muntz, de ő és kutyái gyorsabbak, elkapják a madarat egy hálóval és elrepülnek vele a léghajójukkal.
Habár az öregember Ellie kívánsága szerint sikeresen átsiklik a vízesés mellé és leszáll a földre a házával, elveszti Russellt, aki néhány léggömbbel elindul a madár után. Az öreg leül a házában, megtalálja Ellie gyerekkori emlékalbumát és újra átéli azokat a kedves pillanatokat, melyeket Ellie-vel élt át házasságuk során. Az album végén egy megjegyzésre lesz figyelmes, melyben volt felesége megköszöni Carlnak a sok-sok közös kalandot és arra biztatja, hogy mindig azt tegye, amit jónak lát. Az öregember felbátorodva Ellie jókívánságán, kilép a házból, hogy Russell után nézzen, aki már Muntz nyomába eredt. Kidobja a házból a kanapét, a hűtőt, a tévét, s minden egyéb haszontalan és súlyos dolgot, hogy felemelkedhessen a levegőbe és Duggal Muntz után eredhessen.
Közben Russell egy ablakon keresztül bejut Muntz léghajójába, de elkapják a kutyák. Rákötözik egy székre és ledobják a földre, de Carl épp jókor jön a lebegő házával és megmenti, majd a kisfiút beviszi a házba. Az öreg és a kutya beszállnak a léghajóba, majd elcsalják a kutyákat a fogva tartott Kevin mellől, így ki tudják szabadítani a madarat. Ezután Carl és Muntz szemtől szembe megküzdenek egymással (az öregember a botjával védekezik, a kalandor pedig egy karddal támad), Dug pedig egy szerencsés fordulat következtében falkavezér lesz a kutyák között. A kiscserkész kiszabadítja magát, de beleakad a házból kilógó locsolócsőbe és a két öreg által vívott közelharc kellős közepébe csöppen. Mikor Carl segítségért kiált, Russell megzavarja a léghajót irányító kutyákat és átveszi az irányítást, hogy segíthessen barátainak, akik mostanra már a léghajó tetejére kerültek. A nagy küzdelem során Muntz kilő néhány lufit a puskájával, amitől lejjebb ereszkedik az öreg háza, de Carl megmenti Russellt, Dugot és Kevint. A legyőzött Muntz lezuhan a léghajóról, néhány lufival a derekán, miközben Carl háza a gazdája nélkül a felhők közé süllyed.
Az öregember átveszi a pórul járt Muntztól a léghajót és visszaviszi társaival Kevint a kiscsibéihez, majd Russell és Dug is a városba mennek, a Fiatal Felfedezők ünnepségére, hogy a kisfiú átvehesse a jelvényét. Minden kiscserkész mellett ott áll az apukája, de mikor Russellhez érnek, hogy átadják a kiérdemelt jelvényét, nincs mellette senki. Kisvártatva Carl rohan be a pódiumra, hogy büszkén átvehesse a Russellnek járó jelvényt és feltűzhesse rá. Ám nem a kiérdemelt jelvényt tűzi fel, hanem azt, amelyiket valamikor Ellie adott Carlnak az első találkozásukkor. Végül az öregember felüdül az átélt kalandoktól és egy boldog aktív cserkészönkéntes válik belőle, „nagyapai módon” kötődve Russellhez és Dughoz.
Amíg Carl a léghajóban repítette vissza Kevint a kiscsibéihez a többiekkel, az öregember háza éppen ott száll le, ahová Ellie gyermekkora óta el szeretett volna utazni: a Paradicsom-vízesés mellé.