Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Z, a Hangya

  • Eredeti cím: Ant Z
  • Rendezők: Eric Darnell, Tim Johnson
  • Forgatókönyvírók: Paul Weitz, Chris Weitz, Todd Alcott
  • Szinkronhangok: Woody Allen, Dan Aykroyd, Anne Bancroft, Jane Curtin, Danny Glover, Gene Hackman, Jennifer Lopez, John Mahoney, Paul Mazursky, Grant Shaud, Sylvester Stallone, Sharon Stone, Christopher Walken
  • Zene: John Powell, Harry Gregson-Williams
  • Megjelenés1998. Október 2.
  • Bevétel: $ 171,757,863

DreamWorks legelső, 1998-as komputeranimációs filmje. A film főszereplői olyan sztárok hangján szólalnak meg, mint Woody Allen, Sharon Stone, Sylvester Stallone, Jennifer Lopez, Gene Hackman, Christopher Walken és Danny Glover. A film animációs film létére szokatlanul felnőttes hangvételű, olyan problémákkal foglalkozik, mint a diktatúra és a háború. Egyes értelmezések szerint a hangyaboly Kuba, míg Rovarkánaán az Egyesült Államok allegóriája. A film hat héttel korábban került a mozikba a Disney - Pixar Egy bogár élete című, szintén hangyákról szóló filmje előtt és ez utóbbi sikeresebb lett.
Ugyanakkor egyik első példája volt a Disney–DreamWorks versengésnek, amelynek köszönhetően létrejött a Némó nyomábannal szemben a Cápamese, a Madagaszkárra való válaszként pedig a Vadkaland.

Cselekmény: A film hőse Z-4195, a hangyadolgozó, aki a New York-i Central Park alatti hangyabolyban éldegél. Pszichológushoz jár, mivel úgy érzi, a bolyban elnyomják a személyiségét, így nem lehet önmaga. Napközben ügyetlenségével csak gátolja a munkát, az estéket pedig a kocsmában tölti, levéltetű-sört iszogatva, barátja, Badi, a katona társaságában. Itt egy részeg, kiöregedett katona mesél Z-nek Rovarkánaánról, a távoli földről, a monoliton és a vörös-fehér földeken túl, ahol nincs elnyomás, nincs munka, minden rovar szabad és boldog. Miközben Z az ígéret földjéről álmodozik, Bala hercegnő, a hangyakirálynő kedvenc lánya elszökik, és elvegyül a bulizó munkások között, ahol táncra perdül Z-vel. Mikor Z megtudja, hogy a szépséges hangyalány valójában kicsoda, őrült tervet sző: cserél Badival, hogy részt vehessen a díszfelvonuláson, és láthassa szíve választottját.
Azonban Csáprágó tábornok, a hangyahadsereg vezére bejelenti, hogy a parádé csak előkészület volt a termeszvár ostromához, amelyet aznap éjjel végre is hajtanak. (A tábornok valódi szándéka ezzel az, hogy a királynőhöz hű erőket likvidálja, mivel sejti, mi lesz a harc kimenetele.) Z megtudja Barbatustól, a veterán katonától, aki már harcolt a termeszek ellen, hogy a hatalmas, vérengző, savköpő rovarok elleni csatát a hangyáknak nincs sok esélyük megnyerni. Z megpróbál elmenekülni a csatából, és szerencséjére bezuhan egy gödörbe, ahol a termeszek nem veszik észre, így ő lesz a harc egyetlen túlélője.
A hangyakirálynő kitünteti a botcsinálta hőst, azonban felfedezik, hogy valójában dolgozó. Z hirtelen ötlettel magával ragadja a hercegnőt, és a boly szemétledobóján keresztül a külvilágba menekül. Néhány katona üldözőbe veszi őket, de egy hatalmas, csillogó égi objektum (egy nagyítólencse) szénné égeti őket. Z a fejébe veszi, hogy elindul egyedül megkeresni Rovarkánaánt, a hercegnő pedig kénytelen-kelletlen vele tart. Hamarosan megtalálják a monolitot, amely egy tó partján áll (és nem más, mint egy ivókút), majd a vörös-fehér földeket (amely egy hatalmas pokróc, ahol piknikeznek). Itt összebarátkoznak egy bolond darázzsal, majd egy cipő talpára ragadva eljutnak Rovarkánaánba, ahol halmokban áll az ennivaló (és valójában egy szemeteskuka).
Eközben Badi, aki dolgozóként tevékenykedik, elmeséli társainak Z történetét, és a hangyák fellázadnak. Ám Csáprágó beszédével, melyben Z-t a boly ellenségének állítja be, le tudja csillapítani a tömegeket, és elfogja a felbujtót, Badit. A bátor hangyakatonából a vallatás során egyetlen szót tudnak kihúzni: Rovarkánaán. Csáprágó elküldi beosztottját, Szárnyast, Bala és Z után. A szárnyashangya megtalálja a hercegnőt, és visszaviszi a bolyba. Itt Csáprágó feltárja ördögi tervét a hercegnőnek: az új alagút, amelyet építtet, valójában a tóhoz vezet, és a felavató ünnepségen a víz elárasztja a tábornok által megvetett dolgozókat és a királynőt. Csáprágó azt kéri Balától, legyen a felesége és a társa az új boly megalapításában. A hercegnő ellenáll, a tábornok ezért bezáratja.
Z szerencsére összetalálkozik darázs barátjával, akinek a hátán visszatér a bolyba. Itt kiszabadítja a hercegnőt, és tudomást szerez a tábornok gonosz tervéről. Mire megérkeznek, hogy figyelmeztessék a királynőt, már késő: az alagút fala átszakad, és a víz ellepi a bolyt. Ám a hangyák egymás hátára állva felérik a boly mennyezetét, amelyet Z áttör. A felszínen Csáprágó éppen beszédet mond a hozzá hűséges katonáknak, mikor észreveszi Z-t és a felszínre igyekvő dolgozókat. Vissza akarja taszítani Z-t a mélybe, de Szárnyas, akinek elege lesz felettese gonoszságából, a parancsot megtagadva segítő kezet nyújt a dolgozónak. A dühös Csáprágó ráveti magát Z-re, és mindketten lezuhannak. Míg a tábornok egy gyökérnek ütközik, és meghal, Z a vízbe esik, ahová Szárnyas utánarepül és kimenti.
Ezután Z feleségül veszi Balát, és a bolyban helyreáll a béke. A korábbi diktatórikus rendszer helyett demokratikus, individualista hangyaállam jön létre.

< 2000's >