Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Z, A HANGYA

Eredeti cím: Ant Z
Rendező(k): Eric Darnell, Tim Johnson

Producer(ek): Brad Lewis, Aron Warner, Patty Wooton
Szinkronhangok: Woody Allen, Dan Aykroyd, Anne Bancroft, Jane Curtin, Danny Glover, Gene Hackman, Jennifer Lopez, John Mahoney, Paul Mazursky, Grant Shaud, Sylvester Stallone, Sharon Stone, Christopher Walken
Hossz: 83 perc
Bemutató: 1998. Október 2.

Bevétel: $ 171,757,863

DreamWorks legelső, 1998-as komputeranimációs filmje. A film főszereplői olyan sztárok hangján szólalnak meg, mint Woody Allen, Sharon Stone, Sylvester Stallone, Jennifer Lopez, Gene Hackman, Christopher Walken és Danny Glover. A film animációs film létére szokatlanul felnőttes hangvételű, olyan problémákkal foglalkozik, mint a diktatúra és a háború. Egyes értelmezések szerint a hangyaboly Kuba, míg Rovarkánaán az Egyesült Államok allegóriája. A film hat héttel korábban került a mozikba a Disney - Pixar Egy bogár élete című, szintén hangyákról szóló filmje előtt és ez utóbbi sikeresebb lett.
Ugyanakkor egyik első példája volt a Disney–DreamWorks versengésnek, amelynek köszönhetően létrejött a Némó nyomábannal szemben a Cápamese, a Madagaszkárra való válaszként pedig a Vadkaland.

A film hőse Z-4195, a hangyadolgozó, aki a New York-i Central Park alatti hangyabolyban éldegél. Pszichológushoz jár, mivel úgy érzi, a bolyban elnyomják a személyiségét, így nem lehet önmaga. Napközben ügyetlenségével csak gátolja a munkát, az estéket pedig a kocsmában tölti, levéltetű-sört iszogatva, barátja, Badi, a katona társaságában. Itt egy részeg, kiöregedett katona mesél Z-nek Rovarkánaánról, a távoli földről, a monoliton és a vörös-fehér földeken túl, ahol nincs elnyomás, nincs munka, minden rovar szabad és boldog. Miközben Z az ígéret földjéről álmodozik, Bala hercegnő, a hangyakirálynő kedvenc lánya elszökik, és elvegyül a bulizó munkások között, ahol táncra perdül Z-vel. Mikor Z megtudja, hogy a szépséges hangyalány valójában kicsoda, őrült tervet sző: cserél Badival, hogy részt vehessen a díszfelvonuláson, és láthassa szíve választottját.
Azonban Csáprágó tábornok, a hangyahadsereg vezére bejelenti, hogy a parádé csak előkészület volt a termeszvár ostromához, amelyet aznap éjjel végre is hajtanak. (A tábornok valódi szándéka ezzel az, hogy a királynőhöz hű erőket likvidálja, mivel sejti, mi lesz a harc kimenetele.) Z megtudja Barbatustól, a veterán katonától, aki már harcolt a termeszek ellen, hogy a hatalmas, vérengző, savköpő rovarok elleni csatát a hangyáknak nincs sok esélyük megnyerni. Z megpróbál elmenekülni a csatából, és szerencséjére bezuhan egy gödörbe, ahol a termeszek nem veszik észre, így ő lesz a harc egyetlen túlélője.
A hangyakirálynő kitünteti a botcsinálta hőst, azonban felfedezik, hogy valójában dolgozó. Z hirtelen ötlettel magával ragadja a hercegnőt, és a boly szemétledobóján keresztül a külvilágba menekül. Néhány katona üldözőbe veszi őket, de egy hatalmas, csillogó égi objektum (egy nagyítólencse) szénné égeti őket. Z a fejébe veszi, hogy elindul egyedül megkeresni Rovarkánaánt, a hercegnő pedig kénytelen-kelletlen vele tart. Hamarosan megtalálják a monolitot, amely egy tó partján áll (és nem más, mint egy ivókút), majd a vörös-fehér földeket (amely egy hatalmas pokróc, ahol piknikeznek). Itt összebarátkoznak egy bolond darázzsal, majd egy cipő talpára ragadva eljutnak Rovarkánaánba, ahol halmokban áll az ennivaló (és valójában egy szemeteskuka).
Eközben Badi, aki dolgozóként tevékenykedik, elmeséli társainak Z történetét, és a hangyák fellázadnak. Ám Csáprágó beszédével, melyben Z-t a boly ellenségének állítja be, le tudja csillapítani a tömegeket, és elfogja a felbujtót, Badit. A bátor hangyakatonából a vallatás során egyetlen szót tudnak kihúzni: Rovarkánaán. Csáprágó elküldi beosztottját, Szárnyast, Bala és Z után. A szárnyashangya megtalálja a hercegnőt, és visszaviszi a bolyba. Itt Csáprágó feltárja ördögi tervét a hercegnőnek: az új alagút, amelyet építtet, valójában a tóhoz vezet, és a felavató ünnepségen a víz elárasztja a tábornok által megvetett dolgozókat és a királynőt. Csáprágó azt kéri Balától, legyen a felesége és a társa az új boly megalapításában. A hercegnő ellenáll, a tábornok ezért bezáratja.
Z szerencsére összetalálkozik darázs barátjával, akinek a hátán visszatér a bolyba. Itt kiszabadítja a hercegnőt, és tudomást szerez a tábornok gonosz tervéről. Mire megérkeznek, hogy figyelmeztessék a királynőt, már késő: az alagút fala átszakad, és a víz ellepi a bolyt. Ám a hangyák egymás hátára állva felérik a boly mennyezetét, amelyet Z áttör. A felszínen Csáprágó éppen beszédet mond a hozzá hűséges katonáknak, mikor észreveszi Z-t és a felszínre igyekvő dolgozókat. Vissza akarja taszítani Z-t a mélybe, de Szárnyas, akinek elege lesz felettese gonoszságából, a parancsot megtagadva segítő kezet nyújt a dolgozónak. A dühös Csáprágó ráveti magát Z-re, és mindketten lezuhannak. Míg a tábornok egy gyökérnek ütközik, és meghal, Z a vízbe esik, ahová Szárnyas utánarepül és kimenti.
Ezután Z feleségül veszi Balát, és a bolyban helyreáll a béke. A korábbi diktatórikus rendszer helyett demokratikus, individualista hangyaállam jön létre.

SHREK

Eredeti cím: Shrek
Rendező(k): Andrew Adamson, Vicky Jenson
Producer(ek): Aron Warner, John H. Williams, Jeffrey Katzenberg
Szinkronhangok: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, John Lithgow, Vincent Cassel

Hossz: 90 perc
Bemutató: 2001. Május 19.

Bevétel: $ 484,409,218

Színes, amerikai egész estés 3D-s számítógépes animációs film. A forgatókönyvet William Steig írta, a filmet Andrew Adamson rendezte, a film zenéjét Andrew Adamson szerezte, a film producere Jeffrey Katzenberg, a főszerepben Mike Myers hangja hallható. Készítette a DreamWorks Animation, a DreamWorks SKG forgalmazásában. A film William Steig 1990-es tündérmeséjének számítógépes animációs filmadaptációja. Ez a film volt az első, amely Oscar-díjat nyert a legjobb animációs film kategóriájában, amelyet 2001-ben vezettek be. A film 2001. május 19-én került elsőként a nézők elé Amerikában, a magyar permier pedig 2001. június 21-én volt.

A film hőse Shrek, a mogorva ogre, aki egymagában él a mocsarában. Azonban egy nap mesebeli lények lepik el a mocsarát, akiket a környék uralkodója, az apró termetű Farquaad nagyúr száműzött oda. Shrek és a nyomába szegődő beszélő szamár felkeresik Farquaadot, akivel egyezséget kötnek: a nagyúr kitelepíti a lényeket a mocsárból, ha cserébe Shrek kiszabadítja a tűzokádó sárkány várából a szépséges Fiona királylányt, akit azért venne feleségül, hogy király lehessen.
Shrek és Szamár hosszú utazás után megérkeznek a sárkány várába, ahol a vár gazdája, a félelmetes sárkánylány rájuk támad. Szamár a sárkány női hiúságát kihasználva eltereli a figyelmét, így Shreknek sikerül kiszabadítania a királylányt. Fiona eleinte igencsak csalódott, hogy a szőke herceg helyett egy nagydarab ogre érkezett.
Miközben Farquaad vára felé tartanak, különös vonzalom alakul ki a zöld szörny és a királylány között. Fiona azonban éjszakánként mindig elbújik. Szamár hamarosan rájön a titokra: a hercegnő éjszakánként csúf, zöld ogrelánnyá változik. Az átkot a szerelem első csókja törheti csak meg. Shrek kihallgatja Szamár és Fiona beszélgetését, de mivel nem tudja, hogy Fiona ogrealakot szokott ölteni, azt hiszi, a "csúf szörny" kifejezés őrá vonatkozik. Sértődötten és csalódottan adja át Farquaadnak a királylányt, majd visszavonul az immár meselény-mentes mocsárba.
Szamár felkeresi Shreket és tisztázza a félreértést. A sárkánylány hátán a templomba repülnek, hogy megakadályozzák Farquaad és Fiona esküvőjét. A nagyúr először kineveti az ogrét, de jókedve hamar undorrá válik, mikor lemegy a nap, és a hercegnő alakot vált. A katonák rátámadnak a két ogréra, de ekkor megjelenik a sárkánylány, és lenyeli a töpörödött uralkodót. Shrek és Fiona boldogan csókolják meg egymást és az átok megtörik: Fiona örökre ogrelány marad. Hatalmas lakodalmat csapnak, ahova az összes mesebeli lényt is meghívják, és boldogan élnek, míg meg nem halnak.

SHREK 2

Eredeti cím: Shrek 2
Rendező(k): Andrew Adamson, Kelly Asbury, Conrad Vernon
Producer(ek): Aron Warner, David Lipman, John H. Williams
Szinkronhangok: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, John Cleese

Hossz: 92 perc
Bemutató: 2004. Május 19.

Bevétel: $ 919,838,758

Színes, amerikai egész estés 3D-s számítógépes animációs film. A forgatókönyvet írta, és a filmet rendezte Andrew Adamson, a film zenéjét Harry Gregson-Williams szerezte, a film producer David Lipman, a főszerepben Mike Myers hangja hallható. Készítette a DreamWorks SKG. A 2001-ben készült Shrek című DreamWorks Pictures-filmnek, a 2004-ben készült folytatása. A film 2004. május 19-én került elsőként a nézők elé Amerikában, a magyar permier pedig 2004. július 1-jén volt. A Shrek 2. a történelem harmadik legnagyobb háromnapos nyitányával büszkélkedhet, valamint a legnagyobbéval az animációs filmek körében 2004 legsikeresebb filmjeként.

Shrek és Fiona hercegnő nászútjukról visszatérve meghívást kapnak a hercegnő szüleitől. Fiona azonban nem közölte szüleivel, Harold királlyal és Lilian királynéval, hogy egy ogréhez ment feleségül. Amikor Jótündér keresztanya rájön, hogy Fiona Shrek felesége, emlékezteti Harold királyt, miszerint segített neki, hogy boldogan éljen, amíg meg nem hal, cserébe azért, hogy Fiona hercegnő az ő fiához, Szőke herceghez megy hozzá. Harold király a Jótündér sürgetésére – valamint azért, mert nem tetszik neki a tény, hogy a veje ogre legyen – felbérli a Csizmás Kandúrt, hogy az megölje Shreket. De Csizmás Kandúr ezt végül mégsem teszi meg.
Shrek kapott a Jótündér Keresztanyától egy névjegykártyát, hogy merre van az ő bájital-palackozó üzeme, így Szamárral és a Csizmás Kandúrral elment oda, hogy megkérdezze, hogyan tehetné Fionát boldoggá. A Jótündér Keresztanya klasszikus mesékben utánanézett, ám nem talált boldog ogrékat. Ezért azt válaszolta, az ogrék nem élnek boldogan, amíg meg nem halnak. Shrek, Szamár és Kandúr távozás közben lopnak egy bájitalt, hogy Shrek ne legyen ogre. A Jótündér Keresztanya rájött, hogy ellopták a 'Boldogít, amíg meg nem...' bájitalt és kiötlött egy tervet, hogy ezt a saját céljaira fordítsa.
Szamár megkóstolta a bájitalt, de nem történt semmi. Erre Shrek megitta a maradékot. Az időközben esni kezdő eső elől egy istállóba mentek be mindhárman aludni . Másnap reggel Shrek tapasztalta, hogy emberré vált, Szamárból pedig egy fehér paripa lett. A bájitalra rá volt írva, hogy a szerelmes pár bármely tagja issza meg, mindkettejükre hat. A bájital éjfélig hat, hacsak a bájitalt megivó addig az ideig meg nem csókolja igaz szerelmét, amiután egész életükre hat a bájital.
A reggel a palotában felébredő Fiona a tükörbe nézve látta, hogy ismét ember lett, ezért felsikoltott és keresni kezdte Shreket. Shrek bement a palotába, ám elkerülték egymást Fionával és a Jótündér Keresztanya bezárta Shreket egy szobába. Fionával pedig elhitette Szőke, hogy ő lett Shrek. A Jótündér Keresztanya megmutatja az ablakból Shreknek a messzi erkélyen lévő Fionát és Szőkét és meggyőzte Shreket, hogy boldogok. Shrek leverten távozott a kastélyból.
Shrek, Szamár és Csizmás Kandúr a kocsmában próbálták elűzni bánatukat, amikor meglátták, hogy Harold király álruhában a kocsma egyik szobájába ment. Odalopóztak kintről a szoba ablakához, és meghallották, amint Harold beszél a Jótündér Keresztanyával és Shrekkel. Megtudták, hogy Fiona nem kedvelte meg az új Shreket. A Jótündér Keresztanya adott egy bájitalt Haroldnak, hogy az esti bál előtt azt itassa meg meg Fionával. A hatása az, hogy Fiona abba lesz szerelmes, aki először megcsókolja. Szamár döbbenetében itt felkiált, a beszélő állat láttán a Jótündér Keresztanya rájön, hogy a széppé vált Shrek és társai hallgatóztak az ablaknál. Rájuk úszította a lovagokból álló rendfenntartókat, akik elfogták őket.
Shrek házában az ismerősei a varázstükrön keresztül nézték a Shrek Herceg és Fiona Hercegnő tiszteletére adott gálát, ám Mézeskalács megunta a műsort és átváltott egy másik csatornára. A 'Lovagok' c. műsorban meglátta a daliás ember és a fehér paripa valamint a macska elfogását, s a tükröt látva hallották, hogy a férfi önmagát Shreknek, Fiona férjének vallotta. Útnak indultak, hogy kiszabadítsák Shreket.
Pinocchio, a vak egerek, a farkas és Mézeskalács kiszabadítja Shreket, majd elmennek a Nagylepényhez. Ő süt egy Mézeskaláccsal egyező formájú, ám hatalmas mézeskalácsot, Süttyőt. A fehér paripát követő óriás Süttyő vállán indul Shrek útnak a vár felé, hogy megakadályozza, hogy Fionát erőszakosan, bájitallal tegyék szerelmessé olyanba, akibe nem akar szerelmes lenni. Harold, Fiona apja amikor teázott vele, szándékosan nem azt a teát adta oda neki, amelyikbe a bájitalt tette, azt ő maga itta meg. Shrek Süttyővel áttöri a kastély védelmét, majd a fehér paripa Szamár hátán eljut a bálterembe.
Szőke gyorsan megcsókolta Fionát. Fiona azt hitette el egy pillanatig, hogy tényleg szerelmes lett belé, de aztán lefejelte Szőkét. Akkor már a Jótündér Keresztanya rájött, hogy Harold nem is itatta meg vele a bájitalt és meg akarta Shreket ölni. Amikor a varázspálcájával megátkozta Shreket, Harold odaugrott elé. A páncélja visszaverte az átkot és visszaverődött a Jótündér Keresztanyára, aki szappanbuborékokká durrant szét. Harold békává vált. Kiderült, hogy a Jótündér Keresztanya azzal zsarolta Haroldot, hogy visszaváltoztatja eredeti formájává, békává, hacsak nem lesz Szőke a veje. Harold bocsánatot kért és áldását adta Fionára és Shrekre. Ezután távozni akart: "sajnálom, Lilian, hogy nem lehetek az a férfi, akit megérdemelsz", ám Lilian királynő erre azt válaszolta: "sosem voltál még közelebb ahhoz a férfihez" és kezébe fogta a békát.
Shrek felajánlotta Fionának, hogy megcsókolja és életük végéig szépek maradnak, ám Fiona azt mondta haláláig boldogan akar élni... "a férjemmel, aki ogre." Shrek, Fiona és Szamár éjfélkor visszaváltoztak eredeti formájukba. Szamár el volt keseredve, ám Shrek azt mondta neki, számára ő most is táltos paripa. Ezáltal rávilágított, hogy a belső érték számít, nem a külső, amit a Jótündér Keresztanya kihasznált. Aztán buliztak, ahol Lilian királynő kezében Harolddal táncolt és amikor vége lett a bulinak, beállított Sárkány, hogy megszülettek a kis sárkány-szamár keverék kölykök.

CÁPAMESE

Eredeti cím: Shark Tale
Rendező(k): Vicky Jenson, Bibo Bergeron, Rob Letterman
Producer(ek): Bill Damaschke, Janet Healy, Allison Lyon Segan
Szinkronhangok: Will Smith, Robert De Niro, Renée Zellweger, Angelina Jolie, Jack Black, Martin Scorsese

Hossz: 90 perc
Bemutató: 2004. Október 1.

Bevétel: $ 367,275,019

2004-ben bemutatott egész estés amerikai 3D-s számítógép-animációs film, amely a DreamWorks 9. filmalkotása. A film a víz alatt, a halak világában játszódik, melynek főhőse egy kishal, akinek az élete fenekestül felfordul, mikor azt hazudja, hogy megölt egy cápát. A filmet Vicky Jenson, Bibo Bergeron és Rob Letterman hármas rendezte, s főbb szerepekben olyan színészek hallhatók, mint Will Smith, Robert De Niro, Renée Zellweger, Angelina Jolie és Jack Black. Amerikában 2004. október 1-jén, Magyarországon 2004. október 28-án mutatták be a mozikban.
Bár a Cápamese a kritikusok tömegétől egyaránt negatív értékelést kapott, a film már a nyitóhétvégén 47,6 millió dolláros bevételt hozott, s a Dreamworks második legjobb filmjei között szerepelt, a Shrek 2. mögött. Rövidesen az egész Egyesült Államokban és Kanadában is a legjobb filmek között végzett, a második és a harmadik hétvégén is tartotta a 367 millió dolláros bevételt, világszerte pedig 75 millió dollárt hozott. Továbbá a film Oscar-díj jelölést is kapott, a "Legjobb Animációs Film" kategóriában.

Oszkár, csóró vakard-hal a helyi Bálnamosóban nyelvvakaróként gürcölve tölti mindennapjait, miközben gazdagságról és hírnévről álmodozik, és, hogy egy nap felkerül majd a Korál csúcsára, ahol azok élnek, akik "igazán számítanak". Oszkár legjobb barátja Angie, aki szintén a Bálnamosóban dolgozik, és szerelmes is belé, de nem meri neki bevallani az érzéseit. Oszkár hatalmas bajban van, több ezer halpénzes adósságot halmozott fel a főnökénél, Sykes-nál, aki most törleszteni akar, ezért két verőemberéhez, Ernie-hez és Bernie-hez, a laza medúzaikrekhez fordul, hogy szorongassák meg egy kicsit Oszkárt. Sykes-nak valójában azért van szüksége a pénzre, hogy védelmi biztosítást tudjon fizetni korábbi üzlettársának, a Korál nagy fehér főnökének, a rettegett Don Linónak, hogy továbbra is fent tudja tartani vállalatának biztonságát. Oszkár kétségbe esik, mivel csupán egy napja van, hogy visszafizesse minden tartozását különben vége. Angie, hogy segítsen neki, odaadja Oszkárnak a nagymamájától kapott igazgyöngyét, amelyből ki tudja fizetni a szükséges összeget. Eközben Don Lino a visszavonulására készül, és hogy a családi váltakozást átadja két fiának, Frankinek és Lennynek. Míg idősebbik fivére Franki, vérbeli kegyetlen ragadozó, olyan cápa, akire büszke lehet az apja, Lenny, más mint a többiek (ugyanis vegetáriánus) és képtelen lenne ártani, akárcsak egy élőlénynek is. Don Lino azonban semmikép sem törődik bele, hogy a fia mássága árnyékot vessen rá, ezért Lennyt Frankei gondjaira bízza, hogy tanítsa meg rá, hogy él egy igaz cápa.
Oszkár elmegy a lóverseny ügetőre, a Sykes-al megbeszélt találkozóra, hogy átadja neki a pénzt, ám miközben odafelé tart, meghallja, hogy egy új csikóhal indul a futamon, aki biztos befutó, s kétszáz fizet az egyhez. Oszkáron úrrá lesz a vagyon utáni sóvárgás, és hogy imponáljon egy feltűnően gyönyörű hallánynak, Lolának, az összes pénzt felteszi a Mázlista nevű csikóra. Azonban megérkezik Sykes, aki mikor tudomást szerez Oszkár szándékáról, dühös lesz, s nyilvánosan szégyenbe hozza őt Lola előtt, aki mikor ráeszmél, hogy Oszkár csak egy jelentéktelen melós, többé tudomást se akar szerezni róla. Amikor elkezdődik a verseny, az Oszkár által megtett Mázlista kezdetben csak bukdácsol, de idővel az élre tör és átveszi a vezetést - egészen addig, míg az utolsó pillanatban fel nem bukik a cél előtt és elveszti a versenyt. Sykes szörnyű haragra gerjed, és megparancsolja Ernie-nek és Bernie-nek, hogy vigyék Oszkárt az óceán fenekére és ott intézzék el.
A két medúza meg is teszi, az óceán mélyén lekötözik Oszkárt és azzal szórakoznak, hogy a csápjaikkal különböző csípéseket gyakorolnak rá, ám megzavarják őket a közelben ólálkodó cápák, és olajra lépnek. Franki, látva a fenéken vergődő Oszkárt, arra biztatja Lennyt, hogy egye meg, de Lennynek megesik a szíve a szegény kishalon, így elengedi őt, miközben úgy tesz, mintha megette volna. Franki azonban rájön a cselre, s ő maga veszi üldözőbe Oszkárt, hogy felfalhassa. Már majdnem be is kapja, mikor hirtelen egy hatalmas vasmacska ereszkedik le a felszínről, ami Frankire zuhan. Lenny megszabadítja őt a horgony súlyától, de Franki végül öccse uszonyai között kileheli lelkét. Lenny hibásnak érzi magát, és félve attól, hogy a családja mit szól majd, úgy dönt világgá szökik. Az élettelen cápatest mellett maradt Oszkárról pedig mindenki úgy hiszi ő maga ölte meg a cápát. Hamarosan az egész Korálon hősként tekintenek rá a tette miatt, a Cápaölő nevet adják neki, s a Koráll hivatalos védelmezőjének nevezik ki. Oszkár ettől kezdve mindent megkap, amiről csak álmodott: sikert, hírnevet, vagyont, és felkerül a Koráll csúcsára, egy hatalmas penthouse-i villába, ráadásul népszerűsége révén Lola kegyeibe is sikerül visszaférkőznie. Azonban Don Lino véres bosszút akar állni azon, aki elvette a fia életét, s mikor tudomást szerez a Cápaölőről, megfogadja, hogy elkapja és megöli őt, bármibe is kerül.
A hazugságra akkor kezd fény derülni, mikor Oszkár bújtatni kezdi, a kóborló utakra tévedt Lennyt, aki a történtek miatt nem mer az apja szeme elé kerülni. Rövidesen rájön, hogy Lenny kinek is a fia valójában, és hogy Don Lino cápái a Cápaölő nyomában vannak, hogy levadásszák őt. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Angie is rájön az igazságra, a szemfüles Lennytől. Hogy a további következményeket elkerüljék Oszkár és Lenny egy tervet eszel ki: nyilvánosan megrendezik a Cápaölő és a vérszomjas cápa nagy csatáját az egész Korall szeme láttára. A jelenetnek szemtanúi lesznek Lino cápái is, akik ezt látva úgy hiszik, hogy a Cápaölő Lennyvel is végzett, s rémülten hagyják el a Korállt. Az óriási haltömeg kitörő ujjongással ünnepli a hős Oszkárt, egyedül Angie csalódott, különösen, mikor megpillantja igaz szerelmét egy másik lánnyal csókolózni. Később emiatt vitába is keveredik Oszkárral, s végül bevallja neki, hogy mit érez iránta, de elmondja, hogy a hazugságai miatt csalódás lett a számára. Oszkár magába fordulva elgondolkozik, rádöbben mi is számára igazán a fontos, s ezen felismerése alapján végül szakít Lolával, akiről kiderül csöppet sem olyan, mint amilyennek látszik; durván megfizet udvarlójának, amiért dobta.
Oszkár másnap meg akarja ajándékozni Angiet és szerelmet vallani neki, de helyette csak egy üzenetet talál Lino cápáitól, hogyha viszont akarja látni Angeit, jelenjen meg a tárgyaláson a cápák főhadiszállásán, egy rozzant tengeralattjárón. Oszkár Sykes és a delfinnek álcázott Lenny társaságában megy el a gyűlésre, ahol feszülté válik a hangulat. Don Lino látszólag zsarolni akarja Oszkárt a fogságban tartott Angievel, Oszkár azonban megjátssza magát és Lennyt utasítja, hogy egye meg, aki azonban nem bírja ki a halízt a szájában, így kiköpi. Lino végül felismeri a fiát, akinek jellemváltozását és eltűnésért szintén Oszkárt hibáztatja s vadul üldözőbe veszi, hogy végleg elintézze. A hajsza a Bálnamosóban ér véget, ahol Oszkár szemtől-szembe kerül Linóval. Ádáz harc veszi kezdetét, melyből végül Oszkár kerül ki győztesként, aki csapdába ejti Linót a mosóban (és tévedésből Lennyt is.) Újra mindenki a Cápaölőt ünnepli hősként, de Oszkár végül bevallja az igazat, s szavaival még a nagy Dont is sikerül meggyőznie, hogy szeresse a fiát olyannak, amilyen, aki felülkerekedve méltóságán bocsánatot kér Lennytől, és megöleli őt. Oszkár végre elmondhatja az érzéseit Angeinek, és megcsókolja. A megható jelenetet végignézi az egész Koráll, ahol végül Don Lino kijelenti, hogy a cápák és halak között mostantól "nincs gáz".
Nem sokkal később Oszkár lesz a Bálnamosó társtulajdonosa Sykes-al együtt (ami mostantól cápáknak is nyitva áll), s őrült zenés bulizás veszi kezdetét, Angie és Oszkár pedig egy párrá válnak, és elkezdik új boldog életüket.

MADAGASZKÁR

Eredeti cím: Madagascar
Rendező(k): Eric Darnell, Tom McGrath
Producer(ek): Mireille Soria
Szinkronhangok: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Sacha Baron Cohen

Hossz: 86 perc
Bemutató: 2005. Május 27.

Bevétel: $ 532,680,671

DreamWorks egész estés animációs filmje, 2005-ből, Eric Darnell és Tom McGrath rendezésében. A film négy állatkerti állatról szól, akik egy félreértés folyamán visszatérnek a vadonba.

Alex, Marty, Melman és Gloria a New York-i Central Park Zoo lakói. Egy nap Marty szemtanúja lesz négy, magukat akcióhősnek képzelő pingvin szökési kísérletének, és a fejébe veszi, hogy ő is megszökik. Három barátja a nyomába ered, míg végül a Grand Central Terminalon utolérik. Itt találnak rájuk a gondozók, és visszaviszik őket az állatkertbe.
Ám az állatvédők a szökési kísérletet úgy értelmezik, hogy az állatok vissza akarnak térni a vadonba. Így aztán hőseink hamarosan egy hajón találják magukat, amely Afrika felé tart. Ám a pingvinek itt is megszöknek, és eltérítik a hajót az Antarktisz felé. Alexék ládája a tengerbe zuhan, és Madagaszkár szigetén ér partot.
A városi állatok először azt hiszik, a San Diego-i Állatkertbe vitték őket, mígnem összetalálkoznak a helyi lakosokkal, a makikkal, akik felvilágosítják őket, hogy ez bizony a Vadon. Marty boldog, hogy teljesült a kívánsága, Alex ezzel szemben eleinte haza akar jutni. Később mégis megbékél az új helyzettel.
Új probléma merül azonban fel, mikor Alex ragadozó ösztönei felébrednek. Az oroszlán rátámad a barátaira, és először nem érti, miért tette, míg a makik fel nem világosítják, hogy ő ragadozó. Alex visszavonul a sziget egy magányos szegletébe.
A pingvinek hajója mindeközben kifut Madagaszkár partjaira. Marty-ék úgy határoznak, hazatérnek New Yorkba, és elindulnak megkeresni Alexet. Azonban megtámadják őket a vérengző fosszák. Szerencsére Alex rájön, hogy a barátai fontosak neki, és elüldözi a fosszákat. A film végén a makik hatalmas bulit csapnak, és Alex a pingvinek jóvoltából rájön, hogy jobban szereti a halat, mint a húst. Ezután a négy barát felszáll a hajóra, a pingvinek nem szólnak nekik, hogy kifogyott a benzin.

TÚL A SÖVÉNYEN

Eredeti cím: Over the Hedge
Rendező(k): Tim Johnson, Karey Kirkpatrick
Producer(ek): Bonnie Arnold
Szinkronhangok: Bruce Willis, Garry Shandling, Steve Carell, William Shatner, Wanda Sykes, Nick Nolte

Hossz: 83 perc
Bemutató: 2006. Május 19.

Bevétel: $ 336,002,996

2006-ban bemutatott egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a 12. DreamWorks-film. A forgatókönyvet Karey Kirkpatrick írta, Tim Johnson rendezte, a zenéjét Rupert Gregson-Williams szerezte, a producerei Bonnie Arnold és Christian Kubsch voltak. A DreamWorks Animation készítette, a Paramount Pictures forgalmazta. A mozifilm az azonos című amerikai képregény alapján készült. A DreamWorks stábja jegyzi, ugyanazok, akik a sikeres Shrek, Shrek 2 és Madagaszkár című filmet készítették. Amerikában 2006. május 19-én, Magyarországon 2006. július 6-án mutatták be a mozikban.

Stikli, a mosómedve (eredeti hangja Bruce Willis) kiválóan alkalmazkodott az emberekhez: egy autópálya-pihenőhely automatáit, szemeteseit és az asztalokon hagyott maradékokat dézsmálja meg éjjelente. Ezúttal azonban nem jár sikerrel, mert az utolsó chipses zacskó elakad az adagolóban. Stikli félelmén úrrá lesz az éhség, és elhatározza, hogy a téli álma utolsó hetét alvó hatalmas medve, Vince (eredeti hangja Nick Nolte) barlangjából csen eledelt. Sikerrel is jár, azonban az ott felhalmozott hatalmas mennyiségű – természetesen emberi eredetű – étel láttán elhatalmasodik rajta a mohóság, és amikor már úgy érzi, végzett, Vince felébred. Mielőtt azonban megenné Stiklit, az élelemmel megpakolt kiskocsi legurul a domboldalon, és keresztülmegy rajta egy kamion.
Vince még egy hétig alussza téli álmát, ennyi időt ad Stiklinek, hogy piros kiskocsistul és kék hűtőtáskástul összeszedje neki a tönkrement élelmet, különben megtalálja és megeszi őt. Az elkeseredett mosómedve egy újonnan épült, egyenházakból álló kertváros, az El Rancho Camelot lakópark felé veszi az irányt, hogy ott próbáljon szerencsét. Útja egy apró erdőszeleten vezet keresztül, ami megmaradt az építkezés után. Itt ekkoriban ébred fel egy kis, családias közösség: Verne, a megfontolt teknős (Garry Shandling), Hamilton/Hami, egy hiperaktív mókus (Steve Carell), Stella, a mogorva csíkos bűzösborz-hölgy (Wanda Sykes), egy álmeghalást profin űző, színészi vénával megáldott oposszumpapa, Ozzie (William Shatner) és lánya, Hanga (Avril Lavigne) és egy öttagú urzoncsalád. Döbbenten fedezik fel, hogy erdejük beszűkült, egy félelmetes zöld fal magasodik a szélén. A sövényt elnevezik Pityunak, mert úgy nem olyan félelmetes számukra. Miután Verne fájdalmas felfedezőutat tesz a túloldalon emberek, kutyák és autók közt, eltökélik, hogy nem kelnek át többet.
Élelmük azonban alig maradt, és az őszig tartó időszakot gyűjtögetéssel kéne tölteniük. Ekkor toppan be az emberek világában járatos Stikli, aki határozottságával és a könnyen beszerezhető, finom táplálék lehetőségének felvillantásával nyomban átveszi az irányítást az aggályoskodó Verne-től. A társaság hamarosan igen szemtelen lopkodásba kezd, hogy Vince minden óhaja teljesülhessen, de közben Stiklit egyre jobban kínozza a lelkiismeret-furdalás. Az étel határidőre ugyan összegyűlik, de a pozíciójára féltékeny és becsületes Verne közreműködésének köszönhetően odavész az egész. A pótlásra nem marad sok idő, ráadásul a kiszemelt ház tulajdonosa a lakókörzet több mint öntudatos elnöke, aki egy ideje a leghatékonyabb – és az összes államban illegális, kivéve Texas – lézeres riasztó- és megsemmisítőberendezést – a "Prémek rémét" – szereltette fel kertjében, amellett az Ellenféreg nevű kártevőspecialista a környéken járőrözik.
Az akció végül sikeres lesz, de Stiklin kívül mindenkit elkap az Ellenféreg. Stikli leszállítja az érkező Vincének a kiskocsis-hűtőtáskás-chipses rakományt, de míg a medve a gerinctelenség előnyeit ecseteli számára, felülkerekedik benne a lelkiismeret, és – ismét az összegürcölt étel pusztulásával járó – mentőakciót indít. Ennek keretében a koffeinnel felturbózott, alapjáraton is félelmetesen pörgő Hami és Verne levehető páncélja segítségével végül Stikli is családtag lesz, a bűzösborz társra talál, és mind az elnökasszony, mind az Ellenféreg, mind Vince megérdemelt büntetést kap: a medve a Sziklás-hegységbe kerül, az illegális berendezés miatt letartóztatják a nőt, az Ellenférget pedig a szomszéd debil kutyája veszi kezelésbe…

HARMADIK SHREK

Eredeti cím: Shrek the Third
Rendező(k): Chris Miller, Raman Hui
Producer(ek): Jeffrey Price, Peter S. Seaman, Chris Miller, Aron Warner
Szinkronhangok: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, Justin Timberlake

Hossz: 92 perc
Bemutató: 2007. Május 18.

Bevétel: $ 813,367,380

Színes, amerikai egész estés 3D-s számítógépes animációs film. A forgatókönyvet Jeffrey Price írta, a filmet Chris Miller rendezte, a film zenéjét Harry Gregson-Williams szerezte, a film producere Aron Warner, a főszerepben Mike Myers hangja hallható. Készítette a DreamWorks Animation, a Paramount Pictures forgalmazásában. A film 2007. május 18-án került elsőként a nézők elé Amerikában, a magyar premier pedig 2007. június 14-én volt. A produkció a hatalmas világsikernek örvendő animációs film, a Shrek 2. közvetlen folytatása. Andrew Adamson, az előző rész egyik rendezője és írója ezúttal csak executive produceri teendőket lát el, a direktori székbe az első filmjét vezénylő Chris Miller ült. A szereplők hangját szolgáltató színészgárda kivétel nélkül visszatért.

Harold király, Túl az Óperencián uralkodója haldoklik, így eljön az idő a trónörökös számára, aki nem más, mint a király lányának hitvese, Shrek. A mogorva ogrének azonban esze ágában sincs lemondani hőn szeretett mocsaráról a trón javára, mivel minden vágya az, hogy végre visszatérhessen otthonába, s végre kettesben legyen feleségével. A király végső szavaival elárulja az utolsó királyi sarj nevét, aki utódja lehetne. Harold békakirály szomorú és borongós búcsúztatója után Shrek, Szamár és Csizmás Kandúr elköszönnek szeretteiktől, s hajóval útrakelnek, hogy felkutassák Artie-t, Fiona kuzinját. Fiona a távolodó bárka után kiáltja, hogy gyereket vár, s ez bizony nincs a gondtalan életet kedvelő Shrek ínyére.
Mindezalatt Szőke Herceg, aki egy fogadó színpadán kénytelen szórakoztatni a vendégeket, bosszút esküszik Shrek ellen, s a trón elfoglalására sző tervet. Ellátogat a gonosz meseszereplők törzshelyére, hogy összetoborozza őket elhatározása megvalósítására. Nem látják ott szívesen, de ráébreszti őket, igenis van okuk együttműködni vele, hogy egyszer ők legyenek azok, akik addig élnek, míg meg nem halnak. Hook kapitány, a gonosz mostoha, Küklopsz, Rumpelstiltskin és a többiek tehát mellészegődnek.
Mindezalatt Szőke Herceg, aki egy fogadó színpadán kénytelen szórakoztatni a vendégeket, bosszút esküszik Shrek ellen, s a trón elfoglalására sző tervet. Ellátogat a gonosz meseszereplők törzshelyére, hogy összetoborozza őket elhatározása megvalósítására. Nem látják ott szívesen, de ráébreszti őket, igenis van okuk együttműködni vele, hogy egyszer ők legyenek azok, akik addig élnek, míg meg nem halnak. Hook kapitány, a gonosz mostoha, Küklopsz, Rumpelstiltskin és a többiek tehát mellészegődnek.
A palotában Fiona királyi barátnői, Csipkerózsika, Hamupipőke, Hófehérke és Rapunzel, édesanyja, Lilian királyné és Doris, a csúnya mostohatestvér a baba érkezése alkalmából ajándékokkal halmozzák el Fionát. Megjelenik Pinokkió, Mézi, a Farkas és a három kismalac is. Szőke és csapata inváziója hirtelen éri Túl az Óperencián udvarát, Szamár kedvesét, Sárkányt hamar ártalmatlanná teszik, s bár egy időre sikerül elmenekülniük, Rapunzel árulása következtében Fiona és a többi hölgyemény is rács mögé kerül. Túl az Óperenciánban a gonosz meselények veszik át az uralmat.
Eközben Shrek, Szamár és Csizmás elérnek az iskolába, ahol Artie tanul. Rövidesen kiderül, ő a legnagyobb lúzer a vidéken. Shreket azonban ez nem gátolja, a lényeg, hogy ne kelljen trónra ülnie. Négyesben indulnak tehát vissza Túl az Óperenciánba, ám a hazaúton Szamár és Csizmás Kandúr fecsegése ráébreszti Artie-t, hogy királynak lenni nem csak móka és kacagás; eszében sincs pestissel és fekélyekkel megbirkózni, így vissza akar térni otthonába. Shrekkel a kormánykeréken vitatkoznak, mígnem a hajó zátonyra fut. Partot érve gyalog folytatják az utat, ám Artie-nak már egyáltalán nem fűlik a foga a királyi élethez. Nemsokára elérnek egy tisztásra, ahol Merlin, az Artie iskolájából mentális problémái miatt száműzött idős és szórakozott varázsló viskója áll. A tisztáson térnek nyugovóra, azonban álmukat Hook kapitány és élő fákból álló bandája zavarja meg. Sikerül megfutamítaniuk őket, de tudják, hogy otthon nagy baj van. Merlint kérik meg, hogy segítse őket haza Túl az Óperenciánra, ám a hóbortos varázsló nem vállalja, mígnem Artie előadja sírós-könyörgős magánszámát. A négy útitárs visszajut a palota közelébe, azonban Szamár és Csizmás egymás testében landol.
Shrek megtudja Túl az Óperencián utcáira érve, hogy Szőke estére színielőadást tervez, melynek fénypontjaként végezni akar vele. Elmegy a trónbitorló öltözőjébe, azonban mikor Artie is feltűnik a színen, rosszra fordulnak a dolgok. Mivel a fiú a trón várományosa, Szőke karddal fenyegeti, így Shrek kénytelen olyan eszközt bevetni élete megmentéséért, amivel megbántja Artie-t. Shreket láncra verik az előadás kezdetéig, Szamár és Csizmás pedig Fiona és barátnői mellé kerül. Mikor Fiona meghallja, mi vár férjére, cselekvésre buzdít. Mindenki nagy meglepetésére, édesanyja két vastag kőfalat is lefejel, s így kijutnak a várbörtönből. A hölgyek harci és csábítási fortélyaikat bevetve az erdő felől jutnak be a kastélyba, míg Szamár és Kandúr, Pinokkió és a többiek kiszabadítására indul. A színpadon már folyik Szőke magánszáma, melyben Rapunzel a megmentendő hajadon, a legyőzendő szörnyeteg pedig Shrek, még mindig bilincsben. Mikor az ogre felemelkedik a színpad alól, gúnyt űz Szőkéből, amin a közönség igazán kedélyesen nevet. A legjobb pillanatban érkezik a felmentősereg, ám Szőke füttyent gonosz mesecsatlósainak, akik mindjárt kardot rántanak mindenkire. Ekkor tűnik fel Artie, akit korábban Szamár és Kandúr felvilágosítottak róla, hogy Shrek az életét mentette meg akkor, mikor úgy vélte, megsértette őt. Az ifjú a kérdést szegezi a gonoszoknak: miért ne lennének most végre egyszer jók, ha valóban erre vágytak? Szavai meggyőzik őket, így Szőke egyedül támad Shrekre, azonban elvéti akcióját, s így alul marad a küzdelemben – és egy igen nagy súlyú díszletelemmel szemben. Artie meghozza döntését, s fejére helyezi a koronát. A színház közönségének soraiban ott van Merlin is, aki megpróbálja visszavarázsolni Szamárt és Csizmást Kandúrt saját testébe, több-kevesebb sikerrel.
Shrek és Fiona végre valahára hazatérnek mocsarukba, s hamarosan három gyermekük születik. Ketten együtt – no és Szamár és Kandúr hathatós közreműködésével, főként a gyermekek játékaként – élvezettel merülnek el a nevelésükben, Shrek pedig rájön, hogy az apaszerep mégsem olyan ördöngösség, mint hitte.

MÉZENGÚZ

Eredeti cím: Bee Movie
Rendező(k): Simon J. Smith, Steve Hickner
Producer(ek): Jerry Seinfeld, Christina Steinberg, Cameron Stevning
Szinkronhangok: Jerry Seinfeld, Renée Zellweger, Jim Cummings

Hossz: 91 perc
Bemutató: 2007. November 2.

Bevétel: $ 287,594,577

2007-ben bemutatott egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a 15. DreamWorks-film. A forgatókönyvet Jerry Seinfeld írta, Steve Hickner és Simon J. Smith rendezte, a zenéjét Rupert Gregson-Williams szerezte, a producere Christina Steinberg volt. A DreamWorks Animation készítette, a Paramount Pictures forgalmazta. Amerikában 2007. november 2-án, Magyarországon 2007. december 6-án mutatták be a mozikban.
A DreamWorks Animation vígjátéka az első film, aminek forgatókönyvét Seinfeld írta (aki egyúttal produceri feladatot is ellátott), három társával. A szereplők és a stáb között többen is akadnak, akik a humorista régóta futó, NBC-s Seinfeld című sitcomjának munkatársai voltak, így Spike Feresten és Andy Robin írók, illetve Michael Richards, Patrick Warburton és Larry Miller komikusok.
A film eredeti címe szójáték a B movie, azaz B-film kifejezéssel.

A tanulmányaival frissen végzett méhecskét, Barry Bee Bensont csalódottsággal tölti el, hogy csak egyetlen karrierlehetőség áll előtte – a mézkészítés. Mikor először merészkedik a külvilágba a kaptárból, megszegi a méhek világának egyik alapvető törvényét, s szóba áll egy emberrel, Vanessával, a New York-i virágárussal. Megdöbbenéssel tölti el a felfedezés, hogy az emberek évszázadok óta lopják és eszik a méhek mézét, s világossá válik előtte, hogy mire hivatott valójában az életben: a világot rendbe kell tennie, az emberiséget be kell perelnie a drága méz eltulajdonításáért. A pert megnyeri, így a létező összes mézet lefoglalják és visszaszolgáltatják a méheknek. Ám most, hogy a méhek hatalmas ellátmányra tettek szert, a munka fölösleges, s a dolgozók elvesztik állásukat, így a szorgos méhek kénytelenek pihenéssel tölteni dolgosnak szánt mindennapjaikat. Barry arra is ráébred, hogy ha a méhek a szükség hiányában nem porozzák be a virágokat, a növények elpusztulnak. Hogy a dolgokat visszazökkentsék a helyes kerékvágásba, Barrynek és Vanessának meg kell találnia a módot a virágok újbóli beporozására és a méhek munkaellátására, mielőtt a természeti egyensúly végleg megbicsaklik.

KUNG FU PANDA

Eredeti cím: Kung Fu Panda
Rendező(k): John Stevenson, Mark Osborne
Producer(ek): Melissa Cobb
Szinkronhangok: Jack Black, Dustin Hoffman, Angelina Jolie, Ian McShane, Seth Rogen

Hossz: 92 perc
Bemutató: 2008. Június 6.

Bevétel: $ 631,744,560

2008-as amerikai animációs film egy ügyetlen pandáról, aki arról álmodik, hogy kungfu-harcos lesz. Noha a koncepció már legalább 1993 óta létezett, a film ötletét csak évekkel később fogalmazta meg Michael Lachance, a DreamWorks Animation egyik ügyvezetője. A munkálatok 2004-ben kezdődtek meg, a világpremierre pedig a 61. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon került sor 2008 májusában. Az észak-amerikai mozik 2008. június 6-ától tűzték műsorra, míg a magyar bemutató július 3-ára esett. A Kung Fu Panda a DreamWorks Animation stúdióiban készült, a kaliforniai Glendale-ben, s az Amerikai Egyesült Államokban a Paramount Pictures hozta forgalomba.

Po, a panda lúd apja gombóc-éttermében dolgozik, de titkon vad álmokat dédelget: a kungfu megszállottjaként nagyszerű harcossá szeretne válni, ám súlya és ügyetlensége úgy tűnik, ezt elérhetetlenné teszi; Mr. Ping reméli, hogy Po egy napon átveszi éttermét, s akkor majd megosztja vele a recept titkos összetevőjét.
Oogway mester, a teknős álmot lát, melyben a gonosz hópárduc, Tai Lung – aki egyben Oogway tanítványának, Shifu mesternek volt növendéke egykoron –, megszökik börtönéből, s visszatérve a Béke Völgyét fenyegeti. Shifu elküldi hírvivőjét, Zenget a Chorh-Gom börtönbe, hogy erősítsék meg az őrséget, Oogway mester pedig elrendeli a ceremónia megrendezését, melyen kiválasztja a mindenható Sárkányharcost, aki legyőzheti Tai Lungot. Mindenki előtt nyilvánvaló, hogy ezen megtisztelő cím viselője az Őrjöngő Ötösből – Tigris, Majom, Sáska, Vipera és Daru – fog kikerülni, Shifu kiválóan képzett harcművészeti ötösfogatából. Mialatt az Ötös bemutatót tart a Völgy összegyűlt népének, Po késve érkezik meg, így kint reked a fallal körülvett palotatérről. Több próbálkozás után végső kísérletként a bejutásra, tűzijáték-rakétákat köt egy székhez, s azzal repül be az arénába. Hirtelen felbukkanása által inspirálva, Oogway mester Pót nevezi ki a Sárkányharcosnak. A panda tiltakozása és Shifu átgondolási javaslata ellenére, Oogway kitart döntése mellett. A felháborodott Shifu mindent megtesz, hogy lehordással és megalázással feladásra bírja Pót. Az Ötös hasonlóan megveti, és haszontalan betolakodónak tekinti őt. Annak ellenére, hogy világosak számára Shifu szándékai, és mélyen bántónak érzi hősei iránta mutatott lenézését, Po kitart álma megvalósítása mellett, hogy több legyen belőle, mint egy semmirekellő, akinek gondolja magát. Po végül elfogadtatja magát az Ötössel (Tigris kivételével), köszönhetően makacsságának, konyhatudományának és jó humorának. Tigris felvilágosítja róla a pandát, hogy Shifu kölyökkorától nevelte fel Tai Lungot, s fiaként bánt vele. Mikor azonban Oogway nem nevezte ki Sárkányharcosnak, Tai Lung éktelen haragra gerjedt, s pusztításba kezdett a Völgyben. Megkísérelte magához venni a hatalmas erőt biztosító tárgyat, a Sárkánytekercset, s ugyan Shifu próbálta útját állni, mégsem tudott ártani annak, akit ő maga teremtett. Tai Lungot így Oogway mester fékezte meg, s börtönbe küldte. Tigris közli Póval, hogy Shifu sosem szeretett senkit annyira korábban, mint Tai Lungot, s azóta sem.
Ezalatt Zeng küldetése a visszájára fordul: mikor a börtön túlzottan elbizakodott biztonsági főnöke, Vanchir parancsnok körbevezeti, véletlenül a szökéshez segíti Tai Lungot. Tai Lung megparancsolja Zengnek, hogy vigye hírét érkezésének. A Béke Völgyében, miután utolsó kívánságaként megígértette Shifuval, hogy kungfumestert farag Póból, Oogway mester eltávozik. Mikor azonban Po tudomására jut, hogy meg kell küzdenie Tai Lunggal, menekülőre fogja. Shifu megállítja, s ígéretet tesz rá, hogy kitanítja, ha tényleg elszántan dolgozik. Po tovább bizonygatja, hogy nem ellenfél Tai Lung számára, így Shifu is tanácstalanná válik. Mindezt hallva, Tigris a kezébe veszi a dolgok menetét, s Tai Lung elé indul, hogy maga számoljon le vele; négy társa csatlakozik hozzá. Másnap reggel Shifu felfedezi, hogy Po igenis képes komoly fizikai teljesítményre, ha erre étel ösztönzi. A hegyoldalban intenzív kiképzésnek veti alá a pandát, amiben a leckék elsajátításáért Po ételben részesül jutalomként. Ahogy Shifu remélte, Po hamar szert tesz a kívánt harci fogásokra.
Az Ötös megütközik Tai Lunggal, azonban végül mindegyikük alulmarad a hópárduc különleges, idegekre ható technikájával szemben, így visszatérnek a Völgybe. Shifu úgy dönt, Po készen áll rá, hogy szembenézzen a gonosztevővel, s átnyújtja neki a Sárkánytekercset. Mikor Po kinyitja, csupán az üres vászon tárul szemei elé. A tekercs látszólagos hasznavehetetlenségét látva Shifu elrendeli tanítványainak a völgylakók biztonságos helyre vezetését, míg ő megpróbálja feltartani Tai Lungot, amíg csak lehet. Po is részt vesz az evakuálásban, s összefut apjával, aki úgy próbálja meg felvidítani, hogy elárulja neki a családi gombócleves titkos összetevőjét: semmi. Elmagyarázza fiának, hogy a dolgok attól válnak különlegessé, hogy annak gondoljuk őket. Po ráébred, hogy a Sárkánytekercs mibenléte pontosan ebben rejlik, így Shifu segítségére siet. Az ezalatt megérkezett Tai Lung vádaskodások közepette egykori mesterére támad; Shifut meggyengíti a bűntudat és a felelősség, ami lelkét nyomja tanítványa kudarcáért.
Mikor felfedezi, hogy a Sárkánytekercs már nincs a helyén, Tai Lung mérgében Shifu életére tör, ám Po végre megérkezik és harcra hívja. Noha Tai Lung kineveti őt, kétségbe vonva képességeit, rövidesen megbizonyosodik róla, hogy a panda méltó ellenfél. Ennek ellenére sikerül megkaparintania a Tekercset, ám szimbolizmusát nem fogja föl. Po elmagyarázza neki a tárgy bölcseletét, de az összezavarodott hópárduc válaszul az idegcsapást méri rá. Ütései azonban hatástalanok: Po idegeit nehéz eltalálni a rengeteg háj alatt. Felbátorodásában Po ellentámadásba lendül: improvizált harcstílusával előnyt kovácsol testességéből, és ütéseinek erejét visszafordítja Tai Lung felé. Az ütközet végén Po a Wuxi Fogást alkalmazza Tai Lungon (amivel korábban Shifu is fenyegette a pandát), amitől a hópárduc a Völgyön átsuhanó gyönyörű és vakító arany fénysugár kíséretében semmivé lesz.
Az Ötös visszatér a Völgybe, ahol a kissé támolygó, de diadalittas Po fogadja őket. A panda győzelme kivívja Tigris tiszteletét is, aki az Ötös élén ismeri el kungfumesterként. A lakók, köztük apja is, hőssé kiáltják ki a Pót, akinek hirtelen eszébe jut súlyosan sérült mestere, így visszarohan a palotába. Első pillantásra úgy tűnik, Shifu a halálán van, ám csupán kipiheni a szörnyű harcot. Po megkönnyebbülve terül el mellette a padlón, majd néhány másodperccel később felveti, hogy enni kéne valamit, amivel Shifu egyetért.
Kicsivel később mindketten a szent barackfa alatt ülve fogyasztják a húsgombócokat. Az apró magocskából, amit Oogway azon az estén vetett el a földben, mikor eltávozott, kibújt a facsemete.

MADAGASZKÁR 2

Eredeti cím: Madagascar - Escape 2 Africa
Rendező(k): Eric Darnell, Tom McGrath
Producer(ek): Mireille Soria, Mark Swift
Szinkronhangok: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Sacha Baron Cohen

Hossz: 89 perc
Bemutató: 2008. November 7.

Bevétel: $ 603,900,354

Egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a DreamWorks 17. nagy sikerű filmalkotása, 2008-ban mutatták be a mozikban, és a 2005-ben bemutatott, szintén nagy sikerű Madagaszkár című mozifilm folytatása.

Alex, Marty, Gloria, és Melman épp elhagyni készülnek Madagaszkárt egy repülőn, ahol a pilóták természetesen a pingvinek. Az összeeszkábált géppel nem jutnak messzire, éppen csak Afrikáig. A landolás nem megy könnyen, ugyanis lezuhannak, de a pingvinek ügyességének köszönhetően ép bőrrel megússza mindenki. Főhőseink találkoznak vadon élő társaikkal, sőt Alex rábukkan a szüleire. Ahhoz hogy Alex újra a falkához tartozzon, beavatási szertartáson kell átesnie, ami balul sül el. Ezért apja, Zuba átadja a hatalmat Makungának, aki kitagadja Alexet, és a szülei is elhagyják a falkát. Eközben a többiek sem unatkoznak, Gloriára rátalál a szerelem egy Moto moto nevű víziló személyében. Melmant a többi zsiráf kinevezi kuruzslónak, ő lesz, aki gyógyítja a társait. Marty beilleszkedik a többi zebra közé, bár csalódás éri, mert rádöbben, hogy egyáltalán nem egyedi, hiszen kiköpött mása a többi csíkos társának. Hirtelen eltűnik a folyóból a víz, az állatok itató nélkül maradnak, így a pusztulás fenyegeti őket. Makunga képtelen megoldani a válsághelyzetet, viszont Alex felajánlja, hogy megoldja a problémát. Marty segítségével és a pingvinekkel karöltve tönkreteszik a gátat, amelyet egy turistacsoport épített, hogy biztosítsák saját túlélésüket a vadonban. Mindeközben Gloria rájön, hogy Melman számára az igazi férfi, így sikerül a zsiráfot megmentenie attól, hogy magát a vulkánba vesse, feláldozva magát az isteneknek egy kis vízért cserébe. A történet tehát jól végződik, az itató újra csordultig, Alex és családja visszatér a falkába, Makunga pedig megkapja, ami neki jár kedvenc nagyikánktól.

SZÖRNYEK AZ ŰRLÉNYEK ELLEN

Eredeti cím: Monsters vs Aliens
Rendező(k): Conrad Vernon, Rob Letterman
Producer(ek): Lisa Stewart
Szinkronhangok: Reese Witherspoon, Hugh Laurie, Seth Rogen, Will Arnett, Kiefer Sutherland, Rainn Wilson, Paul Rudd, Stephen Colbert

Hossz: 94 perc
Bemutató: 2009. Március 27.

Bevétel: $ 381,509,870

2009-ben bemutatott egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a 18. DreamWorks-film. A forgatókönyvet Maya Forbes írta, az animációs filmet Conrad Vernon és Rob Letterman rendezte, a zenéjét Henry Jackman szerezte. A DreamWorks Animation készítette, a Paramount Pictures forgalmazta. Amerikában 2009. március 27-én, Magyarországon 2009. április 2-án mutatták be a mozikban.

Becsapódik egy meteorit, melynek következtében a kaliforniai Susan Murphy átváltozik egy óriás szörnnyé. A kormány persze felfigyel az eseményre, és egy titkos bázisra küldik, ahol hasonképp járt társakkal találkozik, akikkel mostantól egy csapatot kell majd alkotnia. Ugyanis a Földet az űrből invázió fenyegeti, és rajtuk kívül nincs senki, aki megállíthatná őket.