Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Műfaj: amerikai-kanadai animációs családi misztikus kaland-horror-vígjáték
Rendező: Tony Cervone
Forgatókönyvírók: Kelly Fremon, Joe Ruby, Ken Spears, Jack Donaldson, Derek Elliott, William Hanna, Joseph Barbera, Matt Lieberman, Eyal Podell, Dax Shepard, Jonathon E. Stewart, Adam Sztykiel
Producerek: Allison Abbate, Pam Coats, Charles Roven, Richard Suckle
Szinkronhang: Zac Efron, Will Forte, Mark Wahlberg, Jason Isaacs, Gina Rodriguez, Amanda Seyfried, Kiersey Clemons, Ken Jeong, Tracy Morgan, Simon Cowell, Frank Welker
Zene: Tom Holkenborg
Játékidő: 94 perc
Bemutató: 2020. Július 23.
Bevétel: $ 20,500,000

Scooby! (eredeti cím: Scoob!) 2020-as 3D-s számítógépes animációs film, melynek alapjául a Scooby-Doo franchise szolgál. Rendezője Tony Cervone, a forgatókönyvet Kelly Fremon Craig írta. A főszereplők eredeti hangjain a filmben Frank Welker, Zac Efron, Will Forte, Amanda Seyfried, Gina Rodriguez és Tracy Morgan szólal meg. A gyártója a Warner Bros. A Scooby! az első moziba kerülő Scooby-Doo film a 2004-es Scooby-Doo 2. – Szörnyek póráz nélkül óta, az első Hanna-Barbera-rajzfilm alapján készülő világszerte bemutatott mozifilm a 2010-es Maci Laci óta, és a legelső darabja a Warner Bros. által tervezett egyesített Hanna-Barbera-moziuniverzumnak.
A filmet az Amerikai Egyesült Államokban idén májusban mutatták volna be a mozikban, de a koronavírus gyors terjedése miatt inkább VoDon mutatták be 2020. május 15-én. Magyarországon 2020. július 23-án mutatták be a mozikban.

Tartalom: Scooby és csapata a valaha létezett legnagyobb kihívást jelentő rejtéllyel néz szembe: meg kell előzniük, hogy Cerberus, a szellemkutya rászabaduljon a világra. Miközben próbálják megfékezni az apokalipszist, rájönnek, hogy Scooby sorsa sokkal többet rejt magában, mint bárki képzelné.

Előkészületek: 2014. június 17-én a Warner Bros bejelentette, hogy a Scooby-Doo filmsorozat új részét Randall Green írja majd. 2015. augusztus 17-én Tony Cervone lett az új animációs film rendezője, és Matt Lieberman az írója. A Phineas és Ferb egyik ötletgazdáját, Dan Povenmire-t tették meg kreatív tanácsadónak, és executive producernek. A 2016-os CinemaConon jelentették be a film akkori munkacímét, akkor még S.C.O.O.B.-ként. A film a Hanna-Barbera moziverzum felvezető darabjaként került fejlesztés alá az akkori közlemény szerint. A 2016 szeptemberében nyilvánosságra hozott hírekben már Dax Shepard neve is szerepel rendezőként Cervone társaként, ahogy Lieberman mellett forgatókönyvíróként is. 2018 októberében bejelentették, hogy Shepard már vesz részt a projektben, helyére Kelly Fremon Craig került.

Casting: 2019 márciusában bejelentették, hogy Frank Welker, Scooby-Doo eredeti hangja a 2000-es évek eleje óta a mozifilmben is megszólaltatja majd a címszereplőt. Mellette a szerepekre elsőként Will Forte, Gina Rodriguez és Tracy Morgan lettek beválogatva mint Bozont, Vilma és Barlangi kapitány. Ugyanebben a hónapban Zac Efron és Amanda Seyfried is csatlakoztak a film szinkronstábjához mint Fred és Diána Az ismert hollywoodi húzónevek szerződtetése kisebb közfelháborodást okozott, miután a rajzfilmsorozatban megszokott eredeti színészekkel nem konzultált a Warner a leváltásukat illetően. Az ügyben (2009-től) Bozont eredeti hangja, Matthew Lillard és Gray Griffin, (2000-től) Diána eredeti hangja is kifejezték nemtetszésüket social media platformokon. Efron beválogatása emellett az első alkalom a franchise 1969-es debütálása óta, hogy a felnőtt Fred karakter egy animációs filmben nem Welker hangján szólal meg. Áprilisban Ken Jeong és Kiersey Clemons csatlakoztak a stábhoz, majd májusban Mark Wahlberg és Jason Isaacs.

Megjelenés: A Warner Bros. 2020. május 15-ére írta ki a film premierjét, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották. Később bejelentették, hogy megtartják a film premierjét, mégpedig Video on Demand szolgáltatókon.

Érdekességek:

 • A Scooby a Scooby-Doo széria több mint ötven éves történetének első animációs mozifilmje.
 • Az 1988-as A Pup Named Scooby-Doo óta ez az első alkalom, hogy Fred Jones karakterét nem Frank Welker szinkronizálja.
 • 11 éve ez az első alkalom, hogy Shaggy hangját nem Matthew Lillard kölcsönzi. A színész alakította a karaktert a 2010-es előszereplős mozifilmben, de ő szinkronizálta Shaggyt a 2009-es Scooby-Doo és a szamuráj kardja óta.
 • A 2012-es Lorax után Zac Efron másodszor kölcsönzi a hangját egy animációs filmhez.
 •  A Scooby Mark Wahlberg több mint harminc éves filmes pályafutásának első animációs filmje.
 • Amanda Seyfried második animációs mozifilmje, melyben szinkronszerepet vállalt a 2013-as A zöld urai után.
 • A Scooby nyitotta meg a Warner Animation Group animációs filmjeinek sorát a 2020-as években.
 • A Scooby Tony Cervone rendező első egészestés mozifilmje.
 • A Scooby a franchise teljes rebootja a Hanna-Barbera Moziverzum égisze alatt, mely semmilyen módon nem kapcsolódik a korábbi egészestés mozifilmekhez.
 • Frank Welker az egyedüli szinkronszínész az eredeti Scooby Doo sorozat színészgárdájából, aki szerepet kapott a filmben.
 • A Scooby a Hanna-Barbera animációs sorozatai alapján tervezett mozifilmes univerzum első része.
 • A Warner Bros. a 2016-os CinemaCon-on jelentette be hivatalosan a filmet.
 • A film eredeti nyelvű változatában az a Frank Welker szinkronizálta Scoobyt, aki már az 1969-es animációs sorozat óta a karakter hangját kölcsönzi.

Előzetes: