Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eredeti cím Raya and the Last Dragon
Műfaj animációs - akció - kaland - vígjáték - családi - fantasy - musical
Rendező Don Hall, Carlos López Estrada
Hangok Kelly Marie Tran - Awkwafina - Gemma Chan - Daniel Dae Kim
Bemutató USA 2021. Március 5.
HUN 2021. Július 1.
Bevétel $ 130,281,158

2021-es amerikai számítógépes animációs fantázia akció-kalandfilm, amelyet a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios készített, és a Walt Disney Studios Motion Pictures terjesztett. A stúdió által gyártott 59. filmet Don Hall és Carlos López Estrada rendezi, Paul Briggs és John Ripa közös rendezésében Osnat Shurer és Peter Del Vecho készítette, Qui Nguyen és Adele írták Lim és James Newton Howard által összeállított zene. A filmben túlnyomórészt ázsiai-amerikai szereplők szerepelnek, köztük Kaya Marie Tran Raya és Sisu, a sárkány Awkwafina hangjai, valamint Izaac Wang, Gemma Chan, Daniel Dae Kim, Benedict Wong, Sandra Oh, Thalia Tran, Lucille Soong, és Alan Tudyk.
Raya és az utolsó sárkány 2021. március 5-én adták mozikba az Egyesült Államokban a Walt Disney Studios Motion Pictures szabványos 2D, 3D, Dolby Cinema és IMAX formátumban. A film megjelenése egyidejűleg a Disney + -on is elérhető volt a Premier Access szolgáltatással, amely a COVID-19 járványnak a színházi megjelenésekre gyakorolt ​​negatív hatására adott válaszként számos filmszínházat bezártak az Egyesült Államokban és más országokban.
A film 107 millió dollárt keresett világszerte (a Disney + Premier Access bevételeit nem számítva), ezzel 2021-ben a nyolcadik legjobban bevett film, és pozitív kritikákat kapott a kritikusoktól, akik dicsérték az animációt, látványterveket, akciósorozatokat, karaktereket, hangjátékokat és üzeneteket, miközben kritikát.

Cselekmény - Régen, Kumandra világában, az emberek és a sárkányok harmóniában éltek együtt. De amikor a Druun néven ismert baljós szörnyek fenyegették a földet, a sárkányok feláldozták magukat az emberiség megmentése érdekében. Most, 500 évvel később, ugyanazok a szörnyek visszatértek, és egy magányos harcosnak, Raya-nak és kedvencének, Tuk Tuk-nak a kedvtelésből tartott tablettájáról van szó, hogy felkutassa az utolsó sárkányt, hogy végleg megállítsa a Druun-t. Útja során azonban megtanulja, hogy a világ megmentéséhez nem csak sárkánymágiára van szükség - ehhez bizalomra is szükség lesz.

Érdekességek

  • A Raya és az utolsó sárkány a Walt Disney Animation Studios első eredeti (nem folytatás, remake vagy reboot) animációs filmje a 2016-os Vaiana.
  • Ez a Disney Animation Studios első animációs filmje a 2020-as években.
  • Ez Awkwafina negyedik animációs filmje a Gólyák, az Angry Birds 2 és a SpongyaBob: Spongya szökésben után.
  • A Raya és az utolsó sárkány 2005 óta az első olyan Disney Animation produkció, melyen nem dolgozott a stúdió ikonikus alakja, John Lasseter.
  • A Raya és az utolsó sárkány a Walt Disney Animation Studios 59. animációs filmje.
  • A 2019-es D23 Expo keretein belül jelentette be a Disney, hogy a két főszereplő hangját Awkwafina és Cassie Steele kölcsönzi majd, azonban 2020. augusztusában kiderült, hogy Steele helyett Kelly Marie Tran szólaltatja meg Rayát.
  • A film premierjét eredetileg 2020. novemberére tűzték ki, azonban a koronavírus-járvány miatt a bemutatót egészen 2021. márciusára halasztották.