Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Műfaj amerikai animációs családi kaland-vígjáték fantasy
Rendező Rich Moore, Phil Johnston
Forgatókönyv Phil Johnston, Pamela Ribon
Szinkronhangok John C. Reilly, Sarah Silverman, Gal Gadot, Taraji P. Henson, Ed O'Neill
Játékidő 92 perc
Bemutató 2019. Január 10.
Bevétel $ 529,323,962

Ralph lezúzza a netet (eredeti cím: Ralph Breaks the Internet) 2018-ban bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs filmvígjáték, amelyet Rich Moore és Phil Johnston rendezett. A forgatókönyvet Phil Johnston és Pamela Ribon írta, a produceri teendőket Clark Spencer látta el, míg a film zenéjét Henry Jackman szerezte. Az animációs játékfilm gyártója a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios, forgalmazója a Walt Disney Studios Motion Pictures.
A film a 2012-ben bemutatott Rontó Ralph című animációs film folytatása, egyben az 57. Disney-film. Az Amerikai Egyesült Államokban 2018. november 21-én, Magyarországon 2019. január 10-én jelent meg a mozikban.

Cselekmény

A történet középpontjában Ralph kalandjai állnak, ezúttal az interneten. Erre úgy nyílt lehetősége, hogy a játékterem tulajdonosa, bizonyos Mr. Litwak a játéktermét összekötötte a világháló birodalmával, egy wi-fi útválasztó segítségével. Ralph célja, hogy a Cukorláz játékgép eltört irányítókereke helyére egy másikat vásároljon az interneten, különben Mr. Litwak kikapcsolja a használhatatlan gépet. Ralph és Vannelope megismerkedik számos új helyszínnel és szereplőkkel – például Disney filmek hercegnőivel és játékok karaktereivel.

Érdekességek

 •  A forgatókönyvben eredetileg, volt egy rész ahol poénkodni akartak Kylo Ren-nel, hogy egy elveszett kisgyerek. Meg is keresték a Lucasfilmet az ötletükkel, ott viszont nem igazán örültek az ötletnek, hogy kisgyerekként ábrázolnák Ren-t, mivel ő a mostani mozifilmek főgonosza.
 •  Az eredeti szinkronstábban sok korábbi Disney hercegnőt megszólaltató színésznő is feltűnik, mint pl.: Kristen Bell (Anna a Jégvarázsból), Kelly Macdonald (Merida, a bátor), Mandy Moore (Aranyhaj), Linda Larkin (Jázmin az Aladdinból), Paige O'Hara (Belle A szépség és a szörnyetegből) vagy Jodi Benson (Ariel A kis hableányból).
 • Mary Costa az egyetlen még élő színésznő, aki a filmben nem kölcsönözte a hangját az általa korábban szinkronizált Disney hercegnőnek, a tinédzser korú Aurorának.
 • A filmben feltűnik a Marvel közelmúltban elhunyt atyjának, Stan Lee avatárja is, ezúttal azonban nem szólal meg.
 • A filmen elképesztő mennyiségű szakember dolgozott, maga a stáblista több mint negyed órás.
 • Merida és Buzz Lightyear a Pixar első olyan karakterei, akik feltűnnek egy nem a stúdió által jegyzett produkcióban.
 • A Disney Animation Studios első olyan animációs folytatásfilmje, melyen ugyanaz az írói stáb és rendező dolgozott, mint az eredeti filmen.
 • A Ralph lezúzza a netet a Disney Animation Studios első animációs folytatásfilmje az 1999-ben bemutatott Fantasia 2000 óta, mely az 1940-es Fantasia folytatása volt.
 • A Disney már 2012-ben betervezte a folytatást, de a hivatalos bejelentésre egészen 2016 júniusáig várni kellett.
 • A 2012-es Rontó Ralph folytatása, egyszersmind pedig a 57. egészestés animációs Disney-film.
 • A film előzetesének megjelenése után kisebb botrányt kavart, hogy Tiana hercegnő vonásait megváltoztatta a Disney a 2009-es A hercegnő és a béka című animációs filmben látottakhoz képest. Tiana a trailerben világosabb bőrű lett, vékonyabb orrot és európai vonásokat kapott. A karaktert szinkronizáló Anika Noni Rose arra kérte a Disney-t, hogy mérlegelje az aggályokat. A stúdió a második előzetesre már módosított a karakteren.
 • A Disney új rekordot állított fel a Ralph lezúzza a netet című filmjével, ez ugyanis a stúdió legtöbb animált karaktert tartalmazó produkciója. A filmben 434 teljesen egyedi karakter 6752 változata látható.
 • A film 'Zero' című betétdalát, melyet a stáblista alatt hallhatunk, az Imagine Dragons írta.
 • A film első beharangozó előzetesét 2018. február 28-án hozta nyilvánosságra a Disney. A kedvcsinálót 24 óra leforgása alatt 4,5 milliószor játszották le a videomegosztó portálokon.
 • A Ralph lezúzza a netet hatalmas sikert aratott világszerte. December 11-ig több mint 260 millió dollárt termelt a 175 milliós költségvetés mellé.
 • A filmet kitörő lelkesedéssel fogadták a kritikusok. A RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon 207 szemlézett cikket követően 88 százalékon áll.
 • A Ralph lezútta a netet című Disney-produkciót 10 kategóriában jelölték Annie-díjra, de begyűjtött egy Golden Globe-jelölést is a legjobb animációs film kategóriában.

A franchise jövője

Rendezők, Rich Moore és Phil Johnston szerint a Ralph lezúzza a netet lehetnek spin-off filmjei, amely a Disney hercegnőkre összpontosít, a közönség válaszától függ, és "ha van egy jó történet, amit el lehet mondani".
John C. Reilly azt is mondja, hogy van egy ötlete egy újabb folytatásra, amely szerint Ralph és Vanellope "egyenesen az űrbe sugározzák magukat".

Előzetes