Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mulan

 • Műfaj: amerikai-kínai családi akció-kaland-dráma
 • Rendező: Niki Caro
 • Forgatókönyvírók: Elizabeth Martyn, Lauren Hynek, Rick Jaffa, Amanda Silver
 • Producerek: Chris Bender, Tendo Nagenda, Jason Reed, Jake Weiner
 • Szereplők: Jason Scott Lee, Jet Li, Yifei Liu, Donnie Yen
 • Zene: Harry Gregson-Williams
 • Játékidő: 115 perc
 • Bemutató: 2020. Szeptember 10.

2020-ban bemutásra kerülő amerikai akció-dráma, melyet Niki Caro rendezett Rick Jaffa, Amanda Silver, Lauren Hynek és Elizabeth Martin forgatókönyvéből. A film a Disney által bemutatott 1998-as Mulan című animációs film adaptációja. A főszereplők Liu Ji-fej, mint címszereplő, Donnie Yen, Jason Scott Lee, Yoson An, Gong Li és Jet Li.
A filmet az Amerikai Egyesült Államokban és Magyarországon is 2020. márciusában mutatták volna be, de a koronavírus gyors terjedése miatt elhalasztották. Azóta több új premierdátumot is kapott, mígnem a Disney bejelentette, hogy mozibemutató helyett a film a Disney+-on lesz elérhető 2020. szeptember 4-től. Mozis vetítést egyedül azok az országok kapnak, ahol a szolgáltatás még nem elérhető, így a film magyar bemutatójára 2020. szeptember 10-én kerül sor.

Tartalom: A Mulan nagyívű kalandfilm egy félelmet nem ismerő fiatal nőről, aki férfinak álcázza magát, hogy csatasorba állhasson a kínát fenyegető északi betörők ellen. A megbecsült harcos legidősebb lányaként született Hua Mulan bátor, eltökélt, talpraesett ifjú hölgy. Mikor a császár határozata értelmében minden családból csatlakoznia kell egy főnek a hadsereghez, átveszi gyengélkedő apja helyét Hua Jun néven, s végül Kína legnagyobb harcosainak egyike válik belőle.

A film készítése: A Walt Disney Pictures érdeklődést mutatott egy élőszereplős filmadaptációra, az 1998-ban bemutatott Mulan című animációs film után. A filmet eredetileg a tervek szerint 2010 októberében kezdték meg, de végül nem valósult meg. 2015. március 30-án a The Hollywood Reporter arról számolt be, hogy a Disney újraindította az élő szereplős adaptációját Chris Bender és J. C. Spink készítésével, míg Elizabeth Martin és Lauren Hynek írják a forgatókönyvet. 2016. október 4-én bejelentették, hogy Rick Jaffa és Amanda Silver átírja a forgatókönyvet, kombinálva a kínai balladával és az 1998-as animációs filmmel, míg a projektet Jason Reed - Chris Benderrel és Jake Weinerrel közösen készíti. 2020. február 27-én Reed kiderítette, hogy a Mulan egyik fontos szereplője, Mushu karaktere nem fog benne szerepelni a filmben.

Szereplőválogatás: 2016. október 4-én a Disney bejelentette, hogy folyamatban van egy kínai színésznő globális keresése a címszereplő eljátszására. Az casting rendezői csapata öt kontinensre utazott el és közel 1000 jelöltet látott esélyesnek a szerepre olyan kritériumok alapján, akikben hiteles harcművészeti ismeret, tiszta angol nyelvtudás és jó színészi teljesítmény rendelkezik.
2017. november 29-én Liu Ji-fej kínai-amerikai színésznőt felvették a filmbe, hogy játssza el Mulant, mint címszereplőt. Sokan ezt a Disney filmek sokszínűségének győzelmeként ünnepelték. A szereplők köreihez 2018 áprilisában csatlakozott többek között Donnie Yen, Gong Li, Jet Li és Xana Tang, májusban Utkarsh Ambudkar és Ron Yuan, Yoson An és Chum Ehelepola júniusban, Jason Scott Lee júliusban, Tzi Ma, Rosalind Chao, Cheng Pei-Pei, Nelson Lee, Jimmy Wong és Doua Moua augusztusban,  valamint Cheng Tang szeptemberben.

Érdekességek:

 • Az eredeti animációs film egyik legnépszerűbb karaktere, Mushu, a sárkány nem szerepel az élőszereplős, realisztikusabb hangvételű adaptációban.
 • A Mulan a valaha készült legköltségesebb produkció (290-300 millió dollár), melynek direktori székét egy női rendező, Nika Caro foglalhatta el.
 • A Mulan története egy kínai népi mondán alapszik, melyet a Disney 1992-ben az azonos című animációs filmben is feldolgozott.
 • Mivel az utóbbi években számos alkalommal támadták a Disney-t, amiért adott esetben ázsiai karaktere szerepére fehér színészeket szerződtettek, amikor kiderült, hogy elkészítik a Mulan című animációs film élőszereplős feldolgozását, a közösségi médián azonnal megjelent egy petíció, mely világosan megfogalmazta, mit is várnak el a nézők a filmtől, és melyet több mint 100 ezren írták alá. A Disney-re hatott a nyomásgyakorlás, így az összes főbb szerepet ázsiai színész alakítja. A stúdió 2016. október 4-én globális castingot hirdetett, melynek lezárultával Liu Yifei kapta meg a címszerepet. A film casting rendezői öt kontinensen több mint 1000 jelentkezőt hallgattak meg a főszerep kapcsán. A jelentkezési feltétek között szerepelt, hogy a jelölt legyen jártas harcművészetekben és folyékonyan beszélje az angolt.
 • A rendezői poszt kapcsán a Disney először ázsiai gyökerű direktort keresett. A stúdió választása a kétszeres Oscar-díjas tajvani rendezőre, Ang Lee-re esett, de a The Hollywood Reporter értesülései szerint Lee nem élt a lehetőséggel.
 • A Mulan forgatása 2018. augusztus 13-án kezdődött meg Új-Zélandon és Kínában, és november 25-én ért véget. A film színésznője, Gong Li szerint a Mulan gyártási költségei közel 300 millió dollárosak voltak. Ezzel ez a film a Disney előszereplős adaptációinak legdrágább produkciója.
 • A film rendezője, Niki Caro 2018. március 17-én jelentette be, hogy a filmben az eredeti animációs Mulan egyetlen dala sem fog felcsendülni. A rendezőnő elmondta, hogy azért hozta ezt a döntést, ugyanis szerinte a korábbi dalok nem illettek a történet realisztikusabb feldolgozásához. Az új filmzenét Harry Gregson-Williams szerezte, akikel Caro a Menedék című filmben is együtt dolgozott.
 • A film sztárját, Liu Yifeit a The Hollywood Reporter című nagy múltú filmmagazin beválogatta a '2019 legnagyobb új tehetsége' című 25 fős listájára.
 • A Mulan első beharangozó előzetesét 2019. július 7-én mutatták be a 2019-es FIFA női futball világbajnokság döntőjének szünetében. A trailer mindössze 24 óra alatt 175,1 milliós nézettséget ért el, ebből csak Kínából 52 millióan látták a kedvcsinálót.
 • A filmet az eredeti tervek szerint már 2018. november 2-án bemutatták volna, azonban a Disney végül egészen 2020. márciusára halasztotta a premiert. A korábbi dátumot a Diótörő és a négy birodalom kapta meg. A Disney már a kétezres évek végén fontolgatta a Mulan élőszereplős adaptációját, a főszerepet Zhang Ziyi alakította volna, míg a rendezői posztra Chuck Russellt választották. A forgatás 2010 októberében kezdődött volna meg, de a projektet végül elkaszálták.
 • A közösségi médiában bojkottot hirdettek a Mulan kapcsán, miután a film főszereplője, Liu Yifei kiállt a Hong Kong-i, kiadatási törvény ellen demonstráló tüntetők szerint brutális megtorlást alkalmazó rendőrök mellett.

Előzetes: