Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eredeti cím: Hotel Transylvania: Transformania
Rendező: Jennifer Kluska, Derek Drymon
Producer(ek): Alice Dewey Goldstone
Szinkronhangok: Brian Hull, Andy Samberg, Selena Gomez, Kathryn Hahn, Keegan-Michael Key, Steve Buscemi, David Spade, Asher Blinkoff, Brad Abrell, Fran Drescher, Jim Gaffigan, Molly Shannon
Stúdió: Sony Pictures Animation
Játékidő:

Bemutató: USA 2021. Július 23. - Magyar 2021. Augusztus 5.

HOTEL TRANSYLVANIA: TRANSFORMANIA Egy közelgő amerikai számítógépes animációs vígjáték, amelyet a Sony Pictures Animation készített és a Sony Pictures Releasing terjesztett. A Hotel Transylvania franchise negyedik és egyben utolsó része, valamint a Hotel Transylvania 3: Summer Vacation (2018) folytatásának szánták Jennifer Kluska és Derek Drymon, Genndy Tartakovsky forgatókönyvéből (aki a három film és a harmadik film társszerzője), főszereplők: Brian Hull (Adam Sandler helyett), Andy Samberg, Selena Gomez (aki Tartakovsky mellett ügyvezető producerként is tevékenykedett), Kathryn Hahn, Keegan-Michael Key, Steve Buscemi, David Spade, Asher Blinkoff, Brad Abrell, Fran Drescher, Jim Gaffigan és Molly Shannon.
A filmet a tervek szerint 2021. július 23-án, az Egyesült Államokban adják bemutatásra a Sony Pictures Releasing Columbia Pictures kiadója alatt.

Érdekességek
¤ Ez az első Hotel Transylvania-film, melyet 2.40: 1 képarányban forgattak, ellentétben a franchise első három filmjével, melyek 1.85: 1 arányban készültek.
¤ Ez a Sony Pictures Animation második filmje az filmje az Angry Birds 2 - A film, melynek augusztusra tűzték ki a premierjét.
¤ A Hotel Transylvania 4 a Sony Pictures Animation hetedik filmje, melynek zenéjét Mark Mothersbaugh szerezte.
¤ A Sony Pictures harmadik filmje (illetve franchise-a), melynek női karakter a főszereplője. A korábbiak a Hupikék törpikék – Az elveszett falu és a Teljes kikapcsolódás.
¤ A Hotel Transylvania 4 Derek Drymon és Jennifer Kluska egészestés rendezői debütálása.
¤ A film forgatókönyvét a négyszeres Emmy-díjas Genndy Tartakovsky írta.
¤ A Hotel Transylvania franchise eddigi három része közel 1,4 milliárd dolláros összbevételt termelt.
¤ A franchise negyedik részében visszatérnek a trilógia főszereplőit szinkronizáló színészek, köztük Selena Gomez, Andy Samberg.
¤ A Hotel Transylvania 4-et eredetileg 2021. december 22-én mutatták volna be, azonban 2020. április 24-én bejelentették, hogy a bemutatót augusztus 6-ra módosították.
¤ A Hotel Transylvania második filmje, melynek premierjét nem szeptemberre tűzték ki.
¤ A film főszereplőjének szinkronizálása mellett Selena Gomez producerként is kivette a részét a munkálatokból.
¤ Ez az első olyan rész, aminek nem Adam Sandler szolgáltatja Dracula eredeti hangját, hanem Brian Hull.

ElőzetesÉrdekességek

HOTEL TRANSYLVANIA: AHOL A SZÖRNYEK LAZULNAK

2012-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amelynek rendezője Genndy Tartakovsky, a Dexter laboratóriuma, a Szamuráj Jack és a Szimbionikus titán alkotója. A producerei Michelle Murdocca és Lydia Bottegoni, a forgatókönyvírói Peter Baynham és Robert Smigel, a zeneszerzője Mark Mothersbaugh. A mozifilm a Sony Pictures Animation gyártásában készült, a Columbia Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve fantasyfilm és filmvígjáték. Amerikában 2012. szeptember 28-án, Magyarországon 2012. október 4-én mutatták be a mozikban. A mozifilmet Magyarországon a Cartoon Network is támogatta.

Drakula gróf 1895 táján egyedül neveli egyszem gyermekét, Mavist, rendkívül féltő módon, Erdély egyik eldugott szegletében. Felépíti az embermentes szállodát, a Hotel Transylvaniát, amely egy a külvilágtól elrejtett hely, ahová minden szörny betérhet és kipihenheti magát.
Napjainkban a hotelben összegyűlnek a világ leghíresebb szörnyei, köztük Drakula legjobb barátai, Frankenstein és a felesége, Lujza, Murray, a múmia, Wayne, a vérfarkas és egész családja, valamint Griffin, a láthatatlan ember, hogy megünnepeljék Mavis 118. születésnapját. Mavis azonban azt szeretné, ha nagykorúvá válásával végre elhagyhatná a hotelt, és láthatná a világot. Apja látszólag beleegyezik ebbe és arra biztatja, hogy először repüljön el denevérszárnyon a közeli faluba, és győződjön meg róla ott, hogy milyen az emberek világa. Ám Drakula maga hozott létre egy hamis falut, hamis emberekkel, akik a szálloda zombiszemélyzete, hogy a lánya többé ne akarjon elmenni a hotelból, bebiztosítva ezzel a biztonságát. Mavisnak szörnyű tapasztalata lesz az emberekkel szemben, akik égő fáklyákkal és vasvillákkal támadnak rá, épp, ahogy az apjától hallotta, ezért megfogadja, soha többé nem fogja elhagyni a hotelt.
Azonban Drakula színjátékának következtében egy átlagos 21 éves, fiatal turista, Jonatán felfigyel a különös zombialkalmazottakra és a sötét erdőn és a rejtett bejáraton keresztül követi őket a hotelbe. Amikor Drakula felfedezi az idegent, kétségbeesetten próbálja őt elrejteni a többi szörny elöl, nehogy bárkinek is feltűnjön, hogy egy ember van közöttük, így beöltözteti egy Frankeinstein-jelmezbe, és azt mondja, hogy ő Frankenstein távoli unokatestvére, Jona-stein. Jonatán rövidesen találkozik Mavissel, akiknek igencsak megtetszik a helyes új "szörny", így Drakula kénytelen azt mondani, hogy Jonatán Mavis születésnapja miatt van itt, hogy a lány egy korabelijével legyen együtt. A gróf szeretne minél hamarabb megszabadulni Jonatántól, ám nehezíti a helyzetét, hogy a szörnyek, köztük Mavis is, kezdik egyre jobban megkedvelni a vagány ifjút, aki teljesen felpörgeti a születésnapi ünnepség menetét, természetéhez igazodó szórakozási elveivel. Végül maga Drakula is úgy gondolja, hogy Jonatán emberhez képest mégis csak jó lélek, mivel a vámpírokról szóló ismeretei tisztességesek. Elmeséli neki családjuk tragikus történetét, melyben az emberek megölték a feleségét és felgyújtották egykori otthonát. Drakula akkor alapította meg a hotelt, azért, hogy megóvja a lányát a külvilág veszélyeitől, és azóta is attól fél, ha Mavis valaha is elhagyná a hotelt, elveszítené őt. Jonatán elmagyarázza, hogy a világ azóta már sokat változott, de Drakula nem hisz neki, szerinte a külvilág sosem fogadná el őket, szörnyeket.
Eközben Quasimodo, a hotel goromba főszakácsa rájön, hogy egy ember bujkál a szállodában, és mikor felfedezi, hogy ki is az, azt tervezi, hogy elfogja és megfőzi őt a szörnyek számára, de Drakula időben a barátja segítségére siet, és bűverejével megbénítja a séfet. Mavis születésnapi partiján Jonatán megszervezésének köszönhetően minden vendég felhőtlenül szórakozik, még a gróf is jól érzi magát, egészen addig, míg szemtanúja nem lesz Jonatán és Mavis elcsattanó csókjának. Szörnyű haragjában véletlenül kifecsegi mindenki előtt, hogy hazudott Mavisnak az emberekkel kapcsolatban, majd kisvártatva egy talicskában ülve megjelenik a lebénított Quasimodo, és felfedi Jonatán igazi kilétét. Míg a többi szörny rémülten elmenekül, Mavis azt mondja, őt nem érdekli, hogy a fiú egy ember, mert akkor is szereti őt, de Jonatán látva Drakula dühét és csalódottságát azt mondja, ő nem szereti viszont, majd szomorúan távozik a hotelból.
A történtek miatt Mavis szomorú lesz, és azt mondja az apjának, hogy örökre a hotelban fog maradni, mivel az álmai már szertefoszlottak. Drakula ekkor rájön, hogy azzal, hogy mindig csak a lánya védelmezésével törődött, megfosztotta őt az igaz szerelemtől, vagyis a dingtől, amely csak egyszer fordul elő egy szörny életében, akárcsak ő és a felesége között.
Miután sikerül elsimítania a kibontakozott botrányt a szállodában, Drakula azzal a kívánsággal fordul a barátaihoz segítségért, hogy megkeressék és visszahozzák Jonatánt. Megtudják, hogy a fiú hamarosan felszáll egy erdélyi repülőtérről induló járatra, amely reggel indul, a napfelkelte után. Ahogy sietve haladnak a reptér felé, a városban egy Szörnyfesztivál közepén találják magukat, ahol megdöbbenten tapasztalják, hogy XXI. században szinte már senki sem utálja a szörnyeket, sőt nagyon is kedvelik őket. Mivel a fesztiválon túl nagy a tömeg, hogy időben a reptérre jussanak, ezért Frankenstein felszólal az emberekhez Drakula érdekében és a segítségüket kéri. Így a többi jelmezbe öltözött Drakula utat nyit az igazi grófnak, és a köpenyeikkel még árnyékot is nyújtanak a számára, nehogy a Nap megperzselje. Az emberek segítségével Drakula szélsebesen a reptérre jut, de Jonatán gépe épp felszáll, így kénytelen denevérként utána repülni, kockáztatva, hogy elég a napon. Végül sikerül utolérnie a repülőt, ahol az akarata alá vonja a pilótát, aki így a hangosbemondón keresztül beszél Jonatánhoz, és a bocsánatát fejezi ki, majd a gép kényszerleszállását rendeli el.
Később Drakula visszatér a hotelba Jonatánnal, aki elmondja Mavisnak, hogy ő az ő dingje, és hogy miért utasította el őt olyan durván. Drakula végül elfogadja a kettejük kapcsolatát, és végre elengedi Mavist is világot látni, hogy elrepüljön Hawaii-ra, ahová mindig is vágyott. Ezután egy hatalmas ünnepséget rendeznek a szállodában, ahol minden szörny boldogan énekel együtt, és még a gróf is megmutatja páratlan raptudását.

HOTEL TRANSYLVANIA: AHOL MÉG MINDIG SZÖRNYEN JÓ

2015-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a 2012-es Hotel Transylvania – Ahol a szörnyek lazulnak című animációs mozifilm folytatása. A rendezője Genndy Tartakovsky, a producere Michelle Murdocca, a forgatókönyvírói Adam Sandler és Robert Smigel, a zeneszerzője Mark Mothersbaugh. A mozifilm a Sony Pictures Animation gyártásában készült, a Columbia Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve fantasy film és filmvígjáték. Amerikában 2015. szeptember 25-én, Magyarországon 2015. október 8-án mutatták be a mozikban.

Drakula, a világ legismertebb vámpírja szállodát üzemeltet az erdélyi havasokban, ahol immár az emberek is nyugodtan pihenhetnek. Mavis és vőlegénye, Jonathan összeházasodnak, s nemsokára születik egy kisfiuk, Dennis. Közeledik az ötödik születésnapja, s Drakula fél, hogy unokája nem rendelkezik vámpírképességekkel. Mavis meghívja nagyapját, Vladot fia születésnapjára, ám az öregnek nem nagyon tetszik, amit fia kastélyában talál.

HOTEL TRANSYLVANIA: SZÖRNYEN RÉMES VAKÁCIÓ

2018-ban bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a 2015-ös Hotel Transylvania 2. – Ahol még mindig szörnyen jó című animációs film folytatása. A rendezője Genndy Tartakovsky, a producere Michelle Murdocca, a forgatókönyvírói Genndy Tartakovsky és Michael McCullers. A mozifilm készítője a Sony Pictures Animation, a forgalmazója a Columbia Pictures. Műfaját tekintve fantasyfilm és filmvígjáték. Amerikában 2018. július 13-án, Magyarországon 2018. július 12-én mutatták be a mozikban.

Mavis, Drakula lánya befizeti Drakulát egy társas hajóútra, hogy egy ideig csak magával törődjön. A bajt a hajó titokzatos kapitánya, Ericka okozza, aki hátborzongatóan szép, és Drakula teljesen elveszíti a fejét miatta – csakhogy kiderül róla, hogy a végzet asszonya valójában Van Helsing, a vámpírvadász dédunokája.