Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eredeti cím: Onward
Rendező
Dan Scanlon
Producer(ek): Kori Rae
Szinkronhangok
Tom Holland - Chris Pratt - Julia Louis-Dreyfus - Octavia Spencer
Stúdió: Pixar Animation Studios
Játékidő: 102 perc
Bemutató: 2020. Március 6.
Bevétel: $ 141,950,121

2020-ban bemutatásra kerülő egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amelyet Dan Scanlon rendezett, aki korábban a Szörny Egyetem című film rendezője is volt. A forgatókönyvet Scanlon eredeti ötlete alapján ő maga és C. S. Anderson írta. A film zeneszerzői Mychael Danna és Jeff Danna, a producere Kori Rae. A film gyártója a Pixar Animation Studios és a Walt Disney Pictures, forgalmazója a Walt Disney Studios Motion Pictures. Műfaja fantasyfilm. Amerikában 2020. március 6-án, Magyarországon 2020. március 5-én mutatták be a mozikban. A film két főszereplőjének hangjait Tom Holland és Chris Pratt, a Marvel-moziuniverzum meghatározó szereplői szolgáltatják, további szerepekben olyan színészek hallhatók, mint Julia Louis-Dreyfus és Octavia Spencer. A film története egy urbán fantáziavilágban játszódik, ahol egy manótestvérpár nagyszabású kalandra indulnak, hogy kiderítsék, létezik-e még igazi varázslat a világban...
Annak ellenére, hogy a szakmai vélemény kimagaslóan pozitív véleménnyel volt róla, a film óriási bukás volt a 2020-as koronavírus-járvány miatt bevezetett mozikorlátozások következtében. Alig váltottak rá jegyet az emberek, világszerte mindössze 141 millió dollárt termelt, amivel még a gyártási költséget sem tudta fedezni. Rövid két hét után le is vették a moziműsorról.

A film egy olyan világban játszódik, amit kizárólag csak mitikus lények népesítenek be. A világuk hajdanán tele volt csodával, kalanddal, és varázslattal. A varázslatot azonban nem volt könnyű elsajátítani, így idővel a technikai vívmányok, melyek sokkal egyszerűbbnek bizonyultak, elkezdték kiszorítani. Évszázadok múlva a varázslat használata teljesen feledésbe merült, és ma már egy modern, 21. századi civilizációban élnek, felhőkarcolók, gépjárművek és okostelefonok használatával.
A történet főszereplője két tinédzser korú elf, Ian és Barley Lightfoot. Mindketten megözvegyült édesanyjukkal Laurel-lel, és annak új kentaur-párjával, Bronco járőrrel élnek, akit a fiúk nem igazán akarnak elfogadni. Az apjuk, Wilden Lightfoot meghalt, amikor Ian még meg sem született, Barley pedig csak két éves volt. Kettejük közül Ian a szociálisan kirekesztett, de jóindulatú stréber, míg Barley egy örökmozgó, néha kicsit bumfordi történelem-fanatikus, aki hajdani mesés időkről álmodozik, amikor még létezett varázslat. Ian a tinédzserek örökös problémájaként éli meg, hogy nem találja a helyét a világban, és szeretné, ha az édesapja vele lehetne, hogy utat mutasson neki.
Amikor elérkezik a tizenhatodik születésnapja, Laurel átad neki és Barley-nak egy közös ajándékot: egy csomagot a néhai apjuktól, ami tartalmaz egy öreg botot, egy fényes követ, és egy levelet. Ebben az apjuk elmagyarázza nekik, hogy miután megbetegedett, minden idejét annak szentelte, hogy találjon valami megoldást arra, hogy még egyszer lássa a fiait, és sikerült is találnia egy ősi varázsigét, ami ezt megadhatja neki. A varázsbot és a varázskő segítségével a fiúk képesek őt visszahozni egy teljes napra az élők sorába. Ian-nek sikerül is alkalmaznia a varázsigét, de kellő gyakorlat hiányában az apjukat csak a lábától a derekáig tudja visszahozni. A művelet során ráadásul a varázskő is eltörik. Barley szerint kalandos utazásra kell indulniuk, hogy találjanak egy újat. Mindössze 24 órájuk van rá, mert a varázslat csak egyszer használható, s ha napnyugtáig nem járnak sikerrel, soha többé nem láthatják őt.
Az utazás a Mantikór fogadójában kezdődik, aki egy legendás kalandor volt régen, ma már azonban csak egy gyorséttermet vezet. Ian és Barley látogatása azonban ráébreszti, hogy az élete nem úgy alakult, ahogy szerette volna, s dühében véletlenül leégeti a fogadóját. A káosz hevében Barley-nak sikerül megszereznie a térképet, ami elvezet a mágikus Főnix-kőhöz a Hollócsőr-hegyen. Barley imádott furgonján, Guinevere-rel nekivágnak az útnak. Laurel közben felfedezi az eltűnésüket, és mikor ellátogat Corey fogadójához, ő elmondja neki, hogy elfelejtett szólni a fiúknak a Főnix-követ védelmező átokról, ami hihetetlenül veszélyes. Az átkot egyedül csak az ő elvarázsolt kardjával lehet megtörni, így Laurel-lel közösen elindulnak, hogy visszaszerezzék azt egy zálogházból.
A fiúk nagy utat járnak be a Hollócsőr-hegyig, mely során Ian megpróbál gyakorlatot szerezni a varázslásban Barley instrukciói alapján. A hegy mellett azonban felfedezik, hogy a Hollócsőr valójában holló formájú szobrokat jelent, amiknek a csőre egységesen egy teljesen más irányba mutat, és azt kell követniük. Csakhogy megérkezik Bronco és emberei, akik Laurel kérésére jöttek, hogy hazavigyék a fiúkat. Barley feláldozza Guinevere-t, hogy egy kisebb sziklaomlást idézzen elő, és a rendőrök ne tudják utolérni őket. A szobrok nyomát követve a fiúk elérnek egy barlangot, melynek mélyén egy csapdákkal teli ösvény leledzik, ami Barley szerint az utolsó próbatétel lehet a kő megszerzésében. Sikeresen túljutnak rajta, csakhogy mikor kiérnek az ösvényről, legnagyobb meglepetésükre, ott találják magukat, ahonnan elindultak, Ian középiskolájánál. Úgy gondolják, a szobrok helyett mégiscsak a hegyre vezető utat kellett volna követniük. Ian a kudarcért Barleyt hibáztatja, és dühösen távozik Wildennel, hogy a nap hátralévő részét még vele töltse. Barley azonban nem akarja feladni, és tovább keresi a kő lelőhelyét, egymaga.
A napnyugta közeledtével Ian azon kesereg, mennyi mindent szeretett volna közösen csinálni az apjával, amire már soha nem lesz lehetősége. De, ahogy ezeket sorra veszi, rájön, hogy tulajdonképpen mindent megvalósított Barley segítségével. Ráébred, hogy a testvére egész életében olyan volt neki, mint egy apafigura, így hát visszatér hozzá, hogy kibéküljenek. Barley közben felfedezi, hogy a kő valójában az iskola előtt lévő szökőkút belsejében van elrejtve. Amint azonban hozzáér, működésbe lép az átok, és az iskola különböző felszereléseiből egy gigantikus méretű sárkány formálódik, ami elvetemülten vissza akarja szerezni tőlük a követ. Ekkor érkezik meg Corey és Laurel az elvarázsolt karddal, s harcba szállnak a sárkánnyal, mindez elegendő időt ad a fiúknak, hogy újra elmondják a visszahozó-varázsigét. Látva azonban, hogy a sárkány túl erősnek bizonyul, Ian úgy dönt, visszamegy, hogy feltartóztassa, ám ezzel lemond az apjával való találkozásról. A sárkány ellen elmondja az egyik legbonyolultabb villám-varázsigét, ami korábban sose ment neki, és ezzel lefegyverzi őt annyira, hogy a többiek beledöfjék a kardot, és megsemmisítsék. Ekkor Ian még látja, ahogy az apja megjelenik és Barley néhány perc erejéig beszélhet vele, de aztán a nap lenyugszik, és Wilden eltűnik. Barley elmeséli, hogy ebben a néhány percben beszéltek arról, milyen klassz a varázslat, milyen volt a napjuk, és Wilden elmondta, mennyire büszke mindkettőjükre. Amikor Barley megkérdezi Iant, miért adta fel az esélyt, hogy megismerje az apjukat, Ian azt feleli, mert neki már van valaki, aki apaként törődik vele, Barley-nak viszont sose volt, és szerette volna megosztani vele ezt az érzést.
Ian újult önbizalommal tér vissza az újjáépített iskolába, Barley-t pedig megajándékozza egy vadonatúj furgonnal, amit elneveznek Guinevere 2-nek. A fiúk végre Broncót is befogadják a családjukba. Barley hajdani idők utáni vágyakozása másokat is arra inspirál, hogy többet tudjanak meg a varázslásról és a kalandokról. Corey ennek fényében újjáépíti a fogadóját egy sokkal misztikusabb stílusban, Laurel-lel pedig gyakran találkoznak, miután kifejezetten jó barátok lettek. Ian továbbra is gyakorol varázslatokat Barley segítségével, és a két testvér közös kalandokra indul, hogy minél több varázslatot fedezzenek fel a világban...

Érdekességek

¤ A film összbevétele 66 743 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 37 890 915 forintot termelt. A hazai mozik összesen 21 136 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.
¤ Julia Louis-Dreyfus 22 év után ismét Pixar-filmet szinkronizált (Egy bogár élete - 1998).
¤ Az Előre a rendező Dan Scanlon második egészestés mozifilmje. A direktor legutóbb hét éve rendezte meg a szintén a Pixar égisze alatt bemutatott Szörny Egyetem-et (2013).
¤ Az Előre a 2020-as évek első Pixar-filmje.
¤ A film történetéhez a rendező, Dan Scanlon a saját életéből merített ihletet. A direktor és a fivére még gyerekként veszítették el az apjukat, Dan pedig azt követően írta meg az Előre forgatókönyvét, hogy hallott egy, az elhunyt apjától származó hangfelvételt.
¤ A film zenéjét Jeff Danna és Mychael Danna szerezték, akik korábban a Disney egy másik animációs filmjén, a Dínó tesón is dolgoztak.
¤ Az Előre első előzetesét 2019. május 30-án mutatták be az ABC-n a 2019-es NBA kosárlabdabajnokság döntőjének szünetében.
¤ A film két főszereplőjének hangját kölcsönző Chris Pratt és Tom Holland egyaránt dolgoztak a Marvel Cinematic Universe-n (MCU) külön filmekben és együtt is.
¤ Tom Holland harmadik filmje, ahol a hangját adja egy karakternek a Kémesítve (2019) és a Voyage of Doctor Dolittle (2020) után.
¤ Julia Louis-Dreyfus 3. animációs filmje az Egy bogár élete (1998) és a Repcsik (2013) után.
¤ John Ratzenberger 22. egymást követő Pixar filmje.
¤ A Pixar első filmje John Lasseter részvétele nélkül a Disney's Animation Areas vezérigazgatói posztjáról való távozása után.

Előzetes