Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rendezők: Carlos Saldanha
Producerek: Bruce Anderson, John C. Donkin
Forgatókönyvírók: Don Rhymer, Joshua Sternin, Jeffrey Ventimilia, Sam Harper
Szinkronhangok: Anne Hathaway, Jesse Eisenberg, George Lopez, Jemaine Clement, Tracy Morgan, Leslie Mann, Will.i.am, Jamie Foxx
Zene: John Powell
Következő: Rio 2. (2014)
Megjelenés:
2011. Április 15.
Játékidő:
96 perc
Bevétel:
$ 483,866,518

Rio 2011-ben bemutatott brazil–kanadai–amerikai 3D-s számítógépes animációs film, melynek három Jégkorszak-film és a Robotok producere, a brazíliai születésű Carlos Saldanha a film rendezője. Amerikában 2011. április 15-én, Magyarországon 2011. április 21-én mutatták be a mozikban.

Amazóniában egy kisállat-kereskedő csapat befog egy csomó egzotikus madarat, amiket Amerikába szállít. Minnesotában elhagynak egy kék arapapagájt, akit egy Linda nevű lány talál meg és felneveli őt. Azúrnak nevezi el. Azúr Lindával töltött tizenöt évében teljesen emberi gondolkozásmódot vett fel. A kisvárosi pihenést azonban megszakítja Tulio, az ornitológia doktora, mondván, hogy Azúr az egyik utolsó aramakaó, de nemrég találtak egy nőstényt, s így megakadályozhatják a kék aramakaók kihalását. Ehhez azonban Brazíliába, Rio de Janeiróba kell utazniuk.
Linda kockázatosnak látja az utat, de végül Azúr próbálkozásai meggyőzik, s Tulio társaságában Rióba utazik. Épp akkor indul az elő-karneváli felvonulás. A madársebészeten rengeteg szerencsétlen madár gyógyult, melyeknek legtöbbedike csempészektől került ide. Az egyikük, a Nigel nevű kakadu megvetően méregeti Azúrt a kezelője háta mögött. A vitrinben, ahova Azúrt bezárták, ott volt Csili, a papagájlány is. Őt szintén bekényszerítették. Amikor Csili megpróbál összejönni vele, összevesznek.
Éjjel, miután Linda és Tulio elment vacsorázni egy vendéglőbe, Nigel szándékosan zajt csap a váróteremben, amitől Silvio, a szambától megrészegült biztonsági őr odamegy, hogy megnézze, mi történt. Mikor meg akarja simogatni a betegnek álcázott madarat, az Silvio szájába nyom egy altatószeres vattát, mitől az őr elalszik. Így Fernando, a tolvajgyerek belopózott, s elrabolta Azúrt és Csilit. A bűnözőtanyán Marcell, a gengsztervezér a szemére hányja, hogy döglött madarakat hozott neki, mert Azúr és Csili hullának álcázták magukat. Ám Csili beleharap a bűnöző kezébe, amiért mindenki üldözni kezdi őket. Végül mégis elkapják a két aramakaót, s kalitkába zárják.
Egy okos tervvel azonban kitörnek fogságukból, s menekülni kezdenek. Mivel összebilincselték őket, Azúr repülésmentes útja miatt nehezen haladnak. Nigel, a kakadu és Marcell két kollégája üldözni kezdik. A két papagáj a belső-külső technikát alkalmazva lerázzák őket, s Nigel belecsapódik egy áramszekrénybe. Ettől a fél településen elmegy az áram, a mindenki számára várt futballmérkőzés az elsötétülő stadion miatt félbeszakad, s Nigel szikrázni kezd. Estére a dzsungelbe érkeznek, ahol megismerik Rafaelt, a mindig vidám tukánt, és rendkívül erélyes feleségét. Rafael felajánlja, hogy elviszi őket Luiz-hoz, aki majd leszedi a bilincset a lábukról. Repülésmentes útjuk során megpróbálják Azúrt repülni tanítani - sikertelenül. Azúr és Csili eközben egyre közelebb kerülnek egymáshoz.
Nigel eközben a majmokra bízza a feladatát, miszerint meg kell találnia a két kék arát. Ők azonban elrontják a munkát, így Nigelnek egyedül kell boldogulnia. Luiz, a buldog nagy nehezen leszedi a bilincset. Csili szeretne szabadon élni, míg Azúr inkább visszatérne Lindához és Tulióhoz, így aztán különválnak. Csilit azonban útközben elkapja Nigel, melynek Pedro és Nico szemtanúi lesznek. A rablócsapat úgy dönt hogy a karneváli felvonulással kimennek a reptérre, és elviszik a madarakat Európába. Linda és Tulio is a felvonuláson vannak, és Azúrt keresik. Azúr bejut a csirkének felöltöztetett furgonba, ám Nigel fogságába ejti. Linda és Tulio elkötnek egy kocsit, de már késő: a tolvajok felszálltak a gépükkel. Azúr egy tűzoltó készülékkel széttöri a ketrecet, és kiszabadítja a többieket, Nigelt pedig ügyesen kilöki a gépből, akit ezután szétcincál a repülő propellere. A madarak kirepülnek, a repülő pedig lezuhan. Azúr ebben a pillanatban repülni kezd és visszaviszi a törött szárnyú Csilit a rezervátumba, Lindáékhoz.
A film végén látjuk, hogy a párnak három fiókája született, és boldogan élnek.

Rendezők: Steve Martino, Michael Thurmeier
Producerek: Lori Forte, John C. Donkin
Forgatókönyvírók: Michael Berg, Jason Fuchs
Szinkronhangok: Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Chris Wedge, Queen Latifah, Seann William Scott, Nicki Minaj, Drake, Jennifer Lopez
Zene: John Powell
Előző: Jégkorszak: A dinók hajnala (2009)
Következő: Jégkorszak: A nagy bumm (2016)
Megjelenés:
2012. Július 13.
Játékidő:
88 perc
Bevétel:
$ 877,244,782

Jégkorszak: Vándorló Kontinens (eredeti cím: Ice Age - Continental Drift) Egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a nagy sikerű Jégkorszak-filmek 4. része, 2012-ben mutatták be a mozikban. A forgatókönyvet Micheal Berg írta, Mike Thurmeier rendezte, a zenjét John Powell szerezte, a producer Lori Forte. A Blue Sky Studios készítette, a 20th Century Fox forgalmazta. Amerikában 2012. július 13-án, Magyarországon pedig július 5-én mutatták be.

Motkány galibát okoz, amikor megpróbálja elrejteni hőn szeretett makkját, ám véletlenül lejut a Föld magjába, s ezzel kontinensek repedésének láncolatát indítja el. Az előidézett földmozgás nagy kalandba sodorja Mannyt, a mamutot, Sidet, a lajhárt, és Diegót, a kardfogú tigrist, akiknek most a kontinensek vándorlásával kell szembe nézniük. Mannynak közben más gondjai is akadnak, hiszen mindennél jobban meg akarja védeni tinédzser lányát, Kisbarackot, aki szeretne beilleszkedni a korabeli tini mamutok társaságába, és elnyerni egy jóképű mamutsrác, Ethan tetszését. Kisbaracknak nem könnyű a beilleszkedés, mivel a többiek dilisnek tartják, amiért oposszum nagybácsijai vannak, és amiért mindig a félénk sünvakonddal, Louisszal lóg, aki az egyetlen barátja.
Sidet megtalálja családja (akik még az első filmben hagyták magára) – s valójában csak azért keresik fel, hogy ott hagyják Sidnél a bolondos Nagyit, hogy nekik ne legyen vele több gondjuk. Manny vitába keveredik Kisbarackkal, amivel nagyon megbántja lányát, ám ekkor a kontinensük váratlanul megreped, és Manny, Diego, Sid, meg a Nagyi egy levált jégtáblán kisodródnak a nyílt tengerre. Manny feleségének, Ellie-nek és Kisbaracknak el kell vezetniük a csordát a Földszorosig, ahol reményeik szerint már biztonságban lesznek, mielőtt a kontinens végleg a tenger alá merülne.
Manny és a csapat sodródnak a tengeren, a jégtáblájukon, amikor vad tengeri kalózok az útjukat állják, és foglyul ejtik őket. A hajó kapitánya, Beles megpróbálja rávenni Mannyt, hogy csatlakozzon a legénységéhez, és hagyja ott a családját, de Manny visszautasítja. A kapitány erre megharagszik és megpróbálja megölni őt és a barátait, akiknek azonban egy rafinált tervvel sikerül meglógniuk, ám szökésük a kalózok hatalmas jéghajójának elsüllyesztésébe kerül. Így a csapat egy kisebb jégtáblára kényszerülve sodródik tovább a tengeren. A kalózoktól elszakadt gyönyörű kardfogú tigris-lány, Shira is kénytelen velük tartani, miután elkerült a társaitól, és Diegónak sikerült kimentenie őt a vízből. Így kiegészülve haladnak tovább a tengeren, ám hamarosan földet pillantanak meg, és egy lakatlan szigeten érnek partot. Rövidesen azonban felfedezik, hogy a kalózok is itt kötöttek ki, s Beles kapitány sok foglyul ejtett apró, őskori mókushoz hasonló állattal, úgynevezett hyraxokkal, próbál magának új jéghajót építeni. Manny-ék nemsokára arra is rájönnek, hogy a sziget túlsó oldalán terül el a Fordító-öböl, ahol megfordul a tenger áramlata, s ezáltal ők visszajuthatnak a kontinensre. Elhatározzák, hogy megszerzik maguknak a kalózok hajóját, amin hazajuthatnának, ám ehhez össze kell fogniuk a szigeten még szabadon lévő hyrax-falkával, akiknek felajánlják, hogy a segítségükért cserébe ők kiszabadítják foglyul ejtett társaikat. Az így létrejött egyezséget követően ravasz tervet kovácsolnak a hajóbitorláshoz, az akció kezdetéig egyedül Shirát teszik ártalmatlanná, akit fogolyként tartanak maguknál, nehogy visszaszökjön a kalózokhoz. Diego azonban lassan kezd rájönni, hogy Shira mégsem olyan zord, mint amilyennek mutatja magát, hiszen a kalózokon kívül sohasem volt senkije, még igazi falkája sem. Shira biztos benne, hogy fontos Beles kapitány számára, ám Diego ráébreszti, hogy a kapitány egyáltalán nem mutat hűséget iránta, hiszen még csak nem is keresteti őt. Shira azonban ismerve Belest, figyelmezteti Diegót, hogy ő és a barátai mekkora veszéllyel állnak szemben.
Másnap reggel a kis csapat nekilát, hogy megvalósítsák tervüket. Shira azonban megszökik tőlük, s visszatér a kalózokhoz, ahol Beles árulással vádolja, és leváltja első tiszti rangjáról. Ezalatt a hyraxok harci riadót fújnak a kalózok ellen, akiket ezzel sikerül elcsalniuk a hajójuktól, míg Manny és barátai fellopakodnak a fedélzetre. Ám Sid ismételten megnehezíti a barátai dolgát, miután megesz egy lótusz bogyót, s így egy időre megbénulnak a végtagjai. A kalózok közben rájönnek a cselre, s minden erejükkel próbálják megakadályozni, hogy Mannyék elkössék a hajójukat. Hőseinknek sikerül kifuttatniuk a hajót a tengerre, ám mielőtt még mind felszállnának rá, az utolsó pillanatban Shira elkapja és letámadja Diegót. Diego megpróbálja meggyőzni a lányt, hogy tartson velük, hiszen ők egy igazi család, akik valóban vigyáznak egymásra. Shira némi habozás után belegyezik. Később azonban mégis hátramarad, hogy feltartsa a kalózokat és ezzel megvédje őket. A segítségével a csapatnak gond nélkül sikerül elhajóznia a szigetről. Beles kapitány szörnyű haragra gerjed, amiért Manny és barátai már másodszor orozták el tőle a hajóját.

Rendezők: Chris Wedge
Producerek: Lori Forte, Jerry Davis
Forgatókönyvírók: William Joyce, James V. Hart, Daniel Shere, Tom J. Astle, Matt Ember
Szinkronhangok: Colin Farrell, Josh Hutcherson, Amanda Seyfried, Christoph Waltz, Aziz Ansari, Chris O'Dowd, Pitbull, Jason Sudeikis, Steven Tyler, Beyoncé Knowles
Zene: Danny Elfman
Megjelenés:
2013. Május 24.
Játékidő:
102 perc
Bevétel:
$ 268,426,634

A zöld urai (eredeti cím: Epic) 2013-as egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely William Joyce „The Leaf Men and the Brave Good Bugs” című könyve alapján készült, Chris Wedge rendezésében.

Az erdő mélyén különös lények élnek és furcsa dolgok történnek, az emberi szemektől távol. Az emberek lakta világgal párhuzamosan létezik egy eddig sosem látott, dzsungelbeli civilizáció, melyben a jó és a rossz örök küzdelme folyik. Egy csoda folytán Mary Katherine, azaz M.K. egy "tudós" lánya is belekeveredik ebbe a fantasztikus világba, mivel az erdő királynője, Tara arasznyinál kisebbre zsugorítja. Néhány furcsa társ oldalán kénytelen keresztülverekedni a gonoszok csapdáin, hogy megmentse a titkos világot. A lány közben rájön, hogy apjának igaza volt a csodákkal kapcsolatban... A lány a Királyi Rügy megmentése érdekében vállal ennyi veszélyt; mivel a bűvös növény mutatja meg, hogy ki lesz az erdő új királynője. Tara királynő már az elején életét veszti; így még inkább kell igyekezni, hiszen ha kifutnak az időből, 100 évet kell várni az újabb lehetőségre.

Rendezők: Carlos Saldanha
Producerek: Bruce Anderson, John C. Donkin
Forgatókönyvírók: Don Rhymer, Carlos Kotkin, Jenny Bicks, Yoni Brenner
Szinkronhangok: Jesse Eisenberg, Anne Hathaway, George Lopez, Jemaine Clement, Kristin Chenoweth, Andy García, Bruno Mars, Leslie Mann, Rodrigo Santoro, Rachel Crow, Amanda Stenberg, Pierce Gagnon, Rita Moreno, Miguel Ferrer, Tracy Morgan, will.i.am, Jamie Foxx
Zene: John Powell
Előző: Rio (2011)
Megjelenés:
2014. Április 11.
Játékidő:
101 perc
Bevétel:
$ 498,781,117

Rio 2. 2014-ben bemutatott brazil-kanadai-amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a 2011-es nagy sikerű Rio folytatása. A mozifilm a Blue Sky Studios gyártásában készült, a 20th Century Fox Animation forgalmazásában készült. A film a második olyan a stúdió munkái közül, aminek folytatása készült, erre eddig csak Jégkorszaknál volt példa. A filmet az első részt is jegyző Carlos Saldanha rendezte, a főszereplők eredeti hangjait pedig ismét a megszokott színészek szolgáltatják. Amerikában 2014. április 11-én, Magyarországon 2014. április 10-én mutatták be a mozikban.

A háziasított kalitkában nevelkedett díszmadár, Azúr immár boldogan éli békés életét Rio de Janeiróban, szerető párja Csili, és három fiókája oldalán. Ám a nyugodt mindennapok véget érnek Azúr számára, mikor kiderül, hogy mélyen az Amazonas dzsungelben kék arapapagájok nyomaira bukkantak, így a család elhatározza, útra kell a vadonba, hogy megkeressék kihaltnak hitt fajtársaikat. A városi madár, aki csak nemrég tanult meg repülni, a veszélyekkel teli dzsungel számára egy igazi túlélő túrának bizonyul, noha a családja kimondottan élvezi a vad és szabad életet, melyet a dzsungel nyújt. Rövidesen pedig rátalálnak elveszett fajtársaikra is, ahol kiderül, hogy a kék arák vezetője, valójában Csili rég nem látott édesapja. És bizony Eduardo cseppet sem nézi jó szemmel, hogy a lánya egy háziasított szobamadárhoz ment feleségül, így Azúrnak minden energiáját be kell vetnie, hogy lenyűgözze szkeptikus apósát. Mindezen áll vagy bukik a családjával való viszonya is, így fel kell magában fedeznie a benne szunnyadó ragadozómadarat. Erre lehetősége is lesz, hiszen az arák otthonát nagy veszély fenyegeti a dzsungelben folytatott illegális fakitermelés miatt. És, ha mindez nem volna elég, felbukkan a színen Nigel, az elvetemült kakadu is, Azúr korábbi nemezise, aki véres bosszút akar állni Azúron és családján...

Rendezők: Steve Martino
Producerek: Craig Schulz, Bryan Schulz, Cornelius Uliano, Paul Feig, Michael J. Travers
Forgatókönyvírók: Craig Schulz, Bryan Schulz, Cornelius Uliano
Szinkronhangok: Noah Schnapp, Hadley Belle Miller, Mariel Sheets, Alex Garfin, Francesca Angelucci Capaldi, Troy "Trombone Shorty" Andrews, Kristin Chenoweth, Bill Melendez
Zene: Christophe Beck
Megjelenés:
2015. November 6.
Játékidő:
88 perc
Bevétel:
$ 246,233,113

Snoopy és Charlie Brown – A Peanuts film (eredeti cím: The Peanuts Movie) 2015-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a Peanuts-filmek ötödik filmje. A forgatókönyvet Charles M. Schulz, Bryan Schulz, Craig Schulz és Cornelius Uliano írták. Az animációs játékfilm rendezője Steve Martino. A zenéjét Christophe Beck szerezte. A mozifilm a Blue Sky Studios és a Peanuts Worldwide gyártásában készült, a 20th Century Fox forgalmazásában jelent meg. A magyar változatot az InterCom Zrt. forgalmazta. Műfaja kalandfilm és filmvígjáték. Amerikában 2015. november 6-án, Magyarországon 2015. december 24-én mutatták be a mozikban.

Charlie Brown sosem adja fel, hogy megtanuljon sárkányt röptetni, vagy baseballozni, azt sem számít, ha tél van. Kísérletei szokás szerint kudarcba fulladnak, mikor egy éppen beköltöző új lakóra lesz figyelmes. A jövevény egy vöröshajú kislány, aki Charlie Brownék osztályába érkezik, és rögtön elvarázsolja a kisfiút. Ismerve azonban ügyetlen magát, fél, hogy rossz színben tűnne fel a kislány előtt, ezért kikéri Lucy tanácsát, aki a maga kioktató, felnőtties módján javasolja, hogy mutasson fel valamit, amivel határozottnak hat. Innen kezdődik Charlie Brown nagy megpróbáltatása: hogyan szerezzen önbizalmat?
Először jelentkezik a Ki mit tud?-ra, hogy hűséges kutyájával, Snoopyval egy bűvésztrükköt adjon elő. A műsor végén azonban Charlie Brown húgának, a kicsi Sallynek a rodeóversenye balul sül el, és a közönség elkezdi csúfolni az összetákolt paripáját. Mivel Sally műsorideje lejárt, nincs esélye rá, hogy jobb színben feltűnjön, ezért Charlie Brown kihagyva saját előadását gyorsan Sally segítségére siet, és Snoopyval befejezik a műsort. A kisfiú következő lehetősége egy táncversenyen adódik, ahol a legjobb táncos táncolhat a legjobb táncosnővel. Snoopy elkezdi tanítani Charlie Brownt, aki meg is nyeri a vetélkedőt, de véletlenül bekapcsolja a tűzriasztót, és minden elázik a vízben. Időközben Snoopy talált egy írógépet, mikor az újabb iskolába szökése meghiúsult, és kidobták az épületből. Snoopy lelkesen írni kezd, de egyik ötlete sem tetszik neki igazán, Charlie Brown igyekezete azonban, hogy felhívja magára a vöröshajú kislány figyelmét, megihleti. Egy kalandregényt kezd írni egy fontos szerelmi szállal, amit egy rózsaszín kis pudlilány, Fifi, testesít meg, ellenségének pedig Charlie Brown osztálytársának elszabadult vörös repülőgépét teszi meg. Ahogy Charlie Brown igyekszik, Snoopy története is akképpen alakul.
Charlie Brown tanárnője csoportmunkát ad a hétvégére, amiben egy könyvet kell elemezniük. Charlie Brown a vöröshajú kislányt húzza, de a kislány nem tud iskolába jönni, mert beteg a nagymamája. A kisfiú elhatározza, hogy hősiesen elkészíti őhelyette is, és hogy a tanárnőtől is jó jegyet kapjanak, egy nehéz középiskolás regényt, Tolsztoj Háború és békéjét elemzi. Közben az is kiderül, hogy a legutóbb megírt tesztje hibátlan lett, és a környezetének összes figyelme hirtelen a kisfiúra irányul, csodálni kezdik és lesik minden mozdulatát. Charlie Brown tanárnője egy apró ünnepséget rendez a számára, de mikor a többiek megkérik, hogy olvassa fel tökéletes munkáját, Charlie Brown észreveszi, hogy rossz dolgozatra írta fel a nevét, és hogy valójában Peppermint Patty érdemli a dicséretet. Ezért lemond a neki készített medálról, és elmondja az igazat, majd minden visszakerül a régi kerékvágásba.
Charlie Brown utolsó reménye jól megírt csoportmunkája, de a ragadós balszerencséje itt sem hagyja cserben, és a házi feladat az ámokfutó vörös repülőgép martaléka lesz. Hamarosan beköszönt a nyár, a kis diákok pedig levelezőtársat választanak egymásnak. Mikor Charlie Brownra kerül a sor, megdöbbenésére a vöröshajú kislány jelentkezik. Barátja tanácsára Charlie Brown megkeresi, hogy megkérdezze az okát, de értesül róla, hogy a kislány elment otthonról, és nyári táborba indult. Mikor Charlie Brown már azt hiszi, minden összeesküdött ellene, egy fennakadt sárkányrepülőt emel le a szél a fáról, a kisfiú belegabalyodik a madzagba, és elrepíti őt a buszmegállóba, ahol a vöröshajú kislány éppen felszállni készül a buszra. Minden kisgyerek ámulva szalad Charlie Brown után, mikor látják, hogy – ha nem is a kisfiú a sárkányt – egy sárkány repíti át az utcákon, és ujjongani kezdenek, hogy végre megtanult sárkányrepülőt vezetni.
A vöröshajú kislány elmondja Charlie Brownnak, hogy értékeli benne az önzetlenségét és magabiztosságát, és megígérik egymásnak, hogy levelezni fognak. Snoopy ennek örömére is boldog véget kerít regényének, amiben megmenti hőn szeretett Fifijét apró barátaival, Woodstockkal és társaival. Mikor Snoopy elégedetten átadja az irományát Lucynek olvasásra, Lucy hitetlenkedve földhöz csapja, hogy még életében nem hallott ekkora sületlenséget, hogy egy kutya repüljön. Snoopy erre arcon nyalja, és Lucy sikítva elmenekül, hogy újra bacik kerültek az arcára.

Rendezők: Mike Thurmeier, Galen T. Chu
Producerek: Lori Forte
Forgatókönyvírók: Michael J. Wilson
Szinkronhangok: Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Chris Wedge, Queen Latifah, Seann William Scott, Jennifer Lopez, Neil deGrasse Tyson, Jesse Tyler Ferguson, Simon Pegg, Jessie J
Zene: John Debney
Előző: Jégkorszak: Vándorló kontinens (2012)
Megjelenés:
2016. Július 13.
Játékidő:
100 perc
Bevétel:
$ 408,579,038

Jégkorszak: A nagy bumm (eredeti cím: Ice Age - Collision Course) 2016-ban bemutatott egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a nagy sikerű Jégkorszak-filmek 5. része, Mike Thurmeier és Galen T. Chu rendezte. A forgatókönyvet Michael J. Wilson írta, a zenéjét John Debney szerezte, a producere Lori Forte és Carlos Saldanha volt. Amerikábanban 2016. július 22-én, Magyarországon 2016. július 14-én mutatták be a mozikban.

Manny, Diego és Sid, ja meg a Motkány igencsak megélték a Harmadkor viszontagságait, a jegesedéstől kezdve a felmelegedésen át a kontinensvándorlásig, amit egypár túlélt dinó is színezett, de az összefogásuknak köszönhetően mindig.

Rendezők: Carlos Saldanha
Producerek: John Davis, Lisa Marie Stetler, Lori Forte, Bruce Anderson
Forgatókönyvírók: Robert L. Baird, Tim Federle, Brad Copeland
Szinkronhangok: John Cena. Kate McKinnon
Zene: John Powell
Megjelenés:
2017. December 15.
Játékidő:
108 perc
Bevétel:
$ 296,069,199

Ferdinánd (eredeti cím: Ferdinand) 2017-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amelynek a rendezője Carlos Saldanha, a producerei John Davis, Lisa Marie Stetler, Lori Forte és Bruce Anderson, az írói Robert L. Baird, Tim Federle, Brad Copeland, Ron Burch, David Kidd és Don Rhymer, a zeneszerzője John Powell. A mozifilm a Blue Sky Studios, a 20th Century Fox Animation és a Davis Entertainment gyártásában készült, a 20th Century Fox forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve filmvígjáték. Amerikában 2017. december 10-én mutatták be, Magyarországon 2017. december 21-én.

Ferdinánd, a bika békésen növöget egy tanyán társaival együtt. A fiatal bikák szeretnének felnőtt korukra eljutni az arénába, ahol ha egyikük legyőzi a matadort, örök boldogság lesz a jutalom. Ferdinánd apját kiválasztják és elszállítják a bikaviadalra. Fia megszökik és egy vonattal messzire kerül a tanyától. Egy család fogadja örökbe egy békés tanyán, ahol álom életet él és lassan hatalmas bikává cseperedik. Szeretne eljutni a közeli fesztiválra, ám óvatosságból gazdái otthon hagyják, amikor elmennek a városba virágot árusítani. Ferdinánd azonban utánuk megy, és amikor egy darázs véletlen megcsípi, megvadul és vad ámokfutásba kezd, így a rendőrség elfogja. Visszaviszik a másik tanyára, ahonnan korábban megszökött, ahol ismét találkozik fiatalkori társaival. Már mindenki a közeledő bikaviadalra készül. Egy híres matador, El Primero ki is választja az utolsó fellépésére a legjobb bikát, Ferdinándot.
Ferdinánd rájön, hogy itt a bikákat előbb-utóbb megölik (vagy a bikaviadalon, vagy a vágóhídon), így elhatározza, hogy megszökik, és a többi bikát is magával viszi kisebb-nagyobb nehézség árán. Három sün mindenben a segítségükre siet, de a tanyán három beképzelt osztrák lipicai ló is él, akik igyekeznek a szökést megakadályozni. Összefogással sikerül túljárni az eszükön és az állatszállító kamionnal Madridba szöknek, majd busszal a Madrid Atocha pályaudvarra mennek. A többségnek sikerül üldőzői elől elmenekülnie egy tehervonattal, de Ferdinándot elfogják, így mégis meg kell küzdenie a madridi arénában a matadorral. Ferdinánd nem akar harcolni, de védekeznie muszáj. A párviadalon a harc során felcserélődnek a szerepek: a bikából lesz a matador, a matadorból pedig az egyre dühösebb és vadabb "bika". Végül a matador a közönség unszolására megkegyelmez neki. Időközben minden szereplő megérkezik az aránéhoz így a párbaj után együtt utaznak vissza a békés és barátságos tanyára.

Rendezők: Troy Quane, Nick Bruno
Producerek: Peter Chernin, Jenno Topping, Michael J. Travers
Forgatókönyvírók: Brad Copeland, Lloyd Taylor
Szinkronhangok: Will Smith, Tom Holland
Zene: Theodore Shapiro
Megjelenés:
2019. December 25.
Játékidő:
102 perc
Bevétel:
$ 171,616,764

Kémesítve (eredeti cím: Spies in Disguise) 2019-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amelyet Troy Quane és Nick Bruno rendezett. A forgatókönyvet Brad Copeland, Lloyd Taylor, és Cindy Davis Hewitt írta. A film zeneszerzője Theodore Shapiro. A film gyártója a Blue Sky Studios, a 20th Century Fox Animation és Chernin Entertainment, forgalmazója a 20th Century Fox. A film műfaja akciófilm és filmvígjáték. Amerikában 2019. december 25-én, Magyarországon egy nappal később, december 26-án mutatták be a mozikban. Ez volt a 20th Century Fox utolsó olyan filmje, amely a saját égisze alatt jelent meg, miután a stúdiót 2019-ben felvásárolta a Walt Disney Pictures.

Lance Sterling, "a világ legmenőbb titkos ügynöke" címmel büszkélkedhető arrogáns amerikai kém csak nemrég tért vissza legújabb küldetéséről, melyen egy veszélyes harci drónt kellett visszaszereznie egy japán fegyverkereskedőtől. Az akciót nem könnyítette meg Lance ellenszegülése a felettesének a csapatával való együttműködésről (Lance filozófiája szerint ő szólóban repül), illetve, hogy nyílt tűzharcba keveredett a drónt megvásárolni óhajtó robotkezű terroristával, ráadásul az egyik rejtett fegyvere sem a kívánt cél szerint működött, golyó helyett ugyanis csillámot szórt a bűnözőkre. Lance mindezek ellenére sikeresen visszaszerezte a drónt tartalmazó aktatáskát, és az ügynökség központjába visszatérve kérdőre vonja Walter Beckett-et, a fiatal, briliáns elméjű, bár szociálisan kirekesztett fegyvertervezőt a csillámot szóró fegyverről. Walter állítása szerint a találmányaival békésebb módot szeretne teremteni a bűnözőkkel való leszámolásra, legújabb találmánya pedig, melyet úgy hív, "biodinamikus álcázás", forradalmasítani fogja a kémipart. Lance azonban érdektelenül otthagyja őt, mielőtt elmagyarázhatná, hogyan működik.
A visszaszerzett aktatáskáról rövidesen kiderül, hogy üres, a belső ügyosztály vezetője, Marcy Kappel pedig Sterlinget vádolja a drón eltűnéséért, miután egy felvételen jól látszik, ahogy az ügynök megszökik vele. Lance biztos benne, hogy a robotkezű terrorista áll e mögött, ezért felteszi magának, hogy megtalálja. Miután sikeresen megszökik a letartóztatás elől, felkeresi Waltert, hogy igénybe vegye a ""biodinamikus álcázást", amivel egy időre eltűnhet üldözői elől. Csakhogy véletlenül a kifejlesztett szérum kísérleti változatát issza meg, amihez Walter galamb-DNS-t használt, így Lance maga is galambbá változik. A visszaváltoztatásra már nincs idő, mert Marcy és ügynökei megérkeznek, és lekapcsolják őket. A duó az utolsó pillanatban elmenekül Lance kémkocsijával. Lance nagy nehezen beleegyezik, hogy társául fogadja Waltert, amíg ő ki nem fejleszti az ellenszérumot. Addig valahogy megpróbál galambtestben boldogulni, ami Walter szerint még hasznára is válhat, hiszen a galambok mindenhol jelen vannak, senkinek sem gyanúsak, így tökéletes álca lehet egy kém számára.
A páros ezek után Mexikóba repül, hogy a robotkezű fickót illetően információt szedjenek ki Kimurából, a japán fegyveresedőből. Playa del Carmen-ben találnak rá, ahol közös együttműködéssel és a Walter egyik találmányával kiszedik belőle, hogy a fickó neve Killian, és jelenleg Velencében tartózkodik, ahol célja, hogy megszerezze az ügynökség minden titkos ügynökének kilétét tartalmazó adatbázist. Lance és Walter mihamarabb Velencébe utaznak, hogy megállítsák. Helyzetüket nehezíti, hogy Marcy és csapata is felbukkannak Velencében és őrizetbe veszik Waltert, miközben Lance állapotáról mit sem tudnak. Killian egy holografikus álarc segítségével ismét felveszi Sterling alakját, és a harci drónnal, melyből most már több ezer példánnyal rendelkezik, megszerzi a szigorúan őrzött adatbázist. Az ügynökök megpróbálják megállítani, ám ő az okozott felfordulás hevében elmenekül. Mindez Walternek és Lance-nek is alkalmat ad a menekülésre, Marcy pedig kezd kételkedni Sterling bűnösségét illetően, miután tisztán látta, hogy a titkos ügynöknek robotkeze volt a bűntett során.
Walter felfedi, hogy nyomkövetőt csempészett Killian ruhájára, így pontosan megtudják határozni, hol is bujkál. Kiderítik, hogy a Csendes-óceán közepén tartózkodik egy rejtett szigeten, így egy tengeralattjáróval célba veszik a rejtekhelyét. Az út során Walter végre kifejleszti az ellenszérumot, és Lance visszaváltozik emberré. A szigetre érve azonban úgy dönt, egyedül száll szembe Killian-nel, mert nem akarja Waltert veszélybe sodorni, és a tengeralattjáróval visszaküldi őt a szárazföldre. Egyedi akciója azonban balul sül el, és Killian fogságba ejti. Elárulja, hogy Sterling egyik korábbi küldetése miatt vesztette el a kezét, valamint a leghűségesebb embereit, csak mert a hősködő ügynök nem törődött azzal, hogy "bűnözők" életét megóvja. Most bosszúból a teljes ügynökség likvidálására készül, a beprogramozott drónokat Washingtonba irányítja, ahol az ügynökség központja áll. Látszólag Walterrel is végez, miután két drónt a tengeralattjáró felrobbantására küld. Ő azonban az egyik találmányával még időben megmenekül.
Amint Walter visszatér a szigetre, kiszabadítja Lance-t, aki belátja, hogy Walternek igaza volt a bűnözők békésebb módú ártalmatlanítására. Együtt tájékoztatják Marcyt az ügynökségre leselkedő veszélyről, aki sürgősen kirendeli az embereit a szigetre, hogy a páros segítségére legyenek. Lance Walter egyedi kütyüit bevetve felveszi a harcot Killian ellen, miközben Walter próbálja meghekkelni Killian robotkezét a drónok deaktiválására. Killian az egyik drónnal megkísérel elmenekülni, Walter azonban a lábába kapaszkodik, és mikor már több száz méter magasan vannak, sikerül leállítania az összes drónt. Emiatt mindketten zuhanni kezdenek, ám a fiú az utolsó találmányával megóvja a terroristát a zuhanástól. Ő maga már nem tud megmenekülni, csakhogy Lance, aki közben újra galambbá változtatta magát, egy tucat másik galambbal összedolgozva elkapja őt, és biztonságban a földre helyezik. Az ügynökség megmenekül, Killiant pedig letartóztatják a bűneiért.
Annak ellenére, hogy sokakat megmentettek, Lance és Walter mégis távozni kényszerülnek az ügynökségtől túlzott engedetlenségért. Marcy viszont jövedelmező ajánlatot tesz nekik egy belső ügyosztályi munkára, ott ugyanis nagy hasznát tudnák venni Walter kreativitásának. Lance és Walter hivatalosan is társak lesznek, és ettől kezdve együtt dolgoznak azon, hogy sokkal békésebben harcoljanak a bűn ellen.

Box Office
Év Film Bevételek
Amerika Más Terület Világszerte
2011 Rio $ 143,619,809 $ 340,246,709 $ 483,866,518
2012 Jégkorszak: Vándorló kontinens $ 161,321,843 $ 715,922,939 $ 877,244,782
2013 A zöld urai $ 107,518,682 $ 160,907,952 $ 268,426,634
2014 Rio 2. $ 131,538,435 $ 367,242,682 $ 498,718,117
2015 Snoopy és Charlie Brown – A Peanuts film $ 130,178,411 $ 116,054,702 $ 246,233,113
2016 Jégkorszak: A nagy bumm $ 64,063,008 $ 344,516,030 $ 408,579,038
2017 Ferdinánd $ 84,410,380 $ 211,658,819 $ 296,069,199
2019 Kémesítve $ 66,757,013 $ 104,859,751 $ 171,616,764