Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Végre otthon! (Home)
 • Rendezők: Tim Johnson
 • Forgatókönyvírók: Tom J. Astle, Matt Ember
 • Szinkronhangok: Jim Parsons, Rihanna, Steve Martin, Jennifer Lopez, Matt Jones
 • Zene: Lorne Balfe, Stargate
Bemutató:
2015. Március 27.
Játékidő:
94 perc
Bevétel:
$ 386,041,607

2015-ben bemutatott egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely Adam Rex: A Smek nap című meseregénye alapján készült, mutatták be. A forgatókönyvet Tom J. Astle és Matt Ember írta, Tim Johnson rendezte, a zenéjét Lorne Balfe szerezte, a producerei Suzanne Buirgy és Mireille Soria voltak. A DreamWorks Animation készítette, a 20th Century Fox forgalmazta. Amerikában 2015. március 27-én, Magyarországon 2015. március 26-án mutatták be a mozikban.

Cselekmény: Egy békés idegen faj a földön keres menedéket a halálos ellensége elől. Úgy gondolják, remek lenne ez az új otthonuknak, s az itt lakókkal sincs gond, mivel az emberiség könnyen elköltöztethető faj. Amikor Oh tévedésből pont az ellenségnek küld egy rádióüzenetet, kénytelen lesz elrejteni népét, még mielőtt az a Föld légterébe ér. Bolygónk körül ezzel vad hajsza kezdődik.

Agymanók (Inside Out)
 • Rendezők: Pete Docter
 • Producer: Jonas Rivera
 • Forgatókönyvírók: Pete Docter, Meg LeFauve, Josh Cooley
 • Szinkronhangok: Amy Poehler, Phyllis Smith, Richard Kind, Lewis Black, Bill Hader
 • Zene: Michael Giacchino
Bemutató:
2015. Június 19.
Játékidő:
95 perc
Bevétel:
$ 857,611,174

2015-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a 15. Pixar-film. A rendezője a Szörny Rt.-t és a Felt is jegyző Oscar-díjas Pete Docter, akitől az animációs film eredeti ötlete is származik. A mozifilm a Pixar Animation Studios gyártásában készült, a Walt Disney Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve filmvígjáték és filmdráma. A történet egy kislány elméjében játszódik, akit az érzelmei irányítanak mindennapi élete során. Az érzelmeket apró manók személyesítik meg.
Amerikában 2015. június 19-én, Magyarországon pedig egy héttel később június 25-én mutatták be a mozikban. 2016-ban megkapta a legjobb animációs filmnek járó Oscar-díjat.

Cselekmény: Riley Anderson hétköznapi lány, aki Minnesotában él egy nagy kertes házban, mókás szüleivel, és sok-sok barátjával. Riley-t, akárcsak mindenki mást, a tudatában élő érzelmei irányítanak. Ők Derű, Bánat, Harag, Undor, és Majré, akik Riley agyának központjában, a Fejhadiszálláson laknak, ahonnan a kislány mindennapi életét irányítják. Derű Riley első számú érzelme, a kislány folytonos jókedvéért felel, Majré Riley biztonságának megóvásért, Undor a társadalmi életét védi, Harag pedig az önbizalmát és a becsületét. Az egyetlen kivétel Bánat, akiről senki sem tudja, mi képzi fő feladatát, és akire ezért a legtöbb érzelem neheztel, különösen Derű, aki nem akarja, hogy Riley valaha is szomorú legyen. Riley személyiségét különböző szigetek, az úgynevezett "Személyiség szigetei" jellemzik, melyeket Riley életének nagy pillanatai, a főemlékek működtetnek. Riley-t rendkívül boldog gyerekkorral áldotta meg az ég, ám mikor a lány tizenegy éves lesz, minden megváltozik. Ő és a családja a békés kertvárosból kénytelenek San Franciscóba költözni, az édesapja új állása miatt.
A költözés nem várt változásokat hoz Riley életébe, ami nemcsak őt, de az érzelmeit is felkavarja. Bár Derű megpróbálja a dolgok pozitív oldalát láttatni, összetűzésbe kerül a többi érzelemmel, akik másként vélekednek arról, hogyan kell viselkedni egy új városban, egy új otthonban és egy új iskolában. A helyzetet nehezíti Bánat folytonos közbeavatkozása, aki ügyetlenkedésével folyton szomorúvá változtatja Riley Minnesotához kapcsolódó boldog emlékeit. Derű próbálja őt távol tartani attól, hogy közbeavatkozzon, ám ez nem jár sikerrel. Végleg elszabadul a káosz, mikor Bánat megríkatja Riley-t az új iskolában az osztálytársai előtt: Derű és Bánat vitába száll egymással, mely során a főemlékek kiesnek a helyükről, ezzel leállnak a Személyiség szigetei, Derű és Bánat pedig kikerülnek a Fejhadiszállásról, és elvesznek Riley hosszú távú memóriájában.
Derű távollétében Riley meglehetősen nyomottá és frusztrálttá válik, a helyzetet pedig tovább rontja, ahogy Harag, Undor és Majré heves összecsapások közepette próbálják őt irányítani. A Személyiség szigeteinek megrekedése miatt Riley kifordul önmagából, és az őt érő sorozatos csalódások miatt (veszekszik a családjával, elbukik hokizás közben) sorra elveszti a személyiségének egy-egy darabját. Közben Derű és Bánat próbálnak visszajutni a távoli Fejhadiszállásra, ahogy csak lehet. Ebben segítségükre lesz Bing Bong, Riley régi képzeletbeli barátja. Útjuk során átvágnak Fantáziaországon (Riley képzeletvilágán) az Álom Stúdión (ahol Riley álmait készítik), és még Riley tudatalattijában is rövid látogatást tesznek. Az út során Bánat kezdi felfedezni az élet naposabb oldalát, és Derű is tanul egy s mást Bánattól, többek között a sírás és az empátia lélekemelő hatását.
A Fejhadiszálláson közben a többi érzelem azt a döntést hozza, hogy Riley-nak haza kell térnie Minnesotába, mert csak ott lehet boldog, és ott gyűjthet boldog emlékeket. Ez persze azzal jár, hogy meg kell szöknie otthonról, a hazaúthoz pedig pénzt kell lopnia a szüleitől. E gondolat, amit elültetnek a fejében végleg felborítja Riley-t: az érzelmei ezáltal nem tudnak rá hatással lenni, eddigi lelki világa pedig teljesen összeomlik. Derű és Bing Bong Riley elméjének többi részével bent ragad a Feledés gödrében; egy nagy szakadékban, ahol előbb-utóbb Riley minden régi emléke elfelejtődik. Ezt megelőzően Derű szörnyen megbántotta Bánatot, mert le akart róla mondani, hogy visszatérjen vele a Fejhadiszállásra. Azonban a Feledés gödrében Derű felfedezi, hogy Riley egyik boldog emléke korábban szomorú volt, de Bánat közbeavatkozása miatt, Riley kisírta az érzéseit, és a szülei megvigasztalták őt. Derű rájön, hogy Bánat jelentősége ebben rejlik: a szomorúság által jelzi, ha Riley-nak segítségre van szüksége. Ő és Bing Bong ezután közös erővel kitalálják, hogyan szökhetnének meg a Feledés gödréből. Bing Bong azonban rájön, hogy csak egyikőjük juthat ki épségben a gödörből, így feláldozza magát, hogy Derű megmeneküljön. Utolsó kérésként arra kéri őt, vigyázzon helyette Riley-ra.
Derű megkeresi Bánatot, és bocsánatát kéri, amiért gonosz volt vele, majd közös csapatmunkával visszatérnek a Fejhadiszállásra. Derű engedi, hogy Bánat vegye át a vezető szerepet, akinek beavatkozásával sikerül eltéríteni Riley-t a szökés gondolatától, és hazatér a családjához. Bocsánatot kér a szüleitől, amiért megszökött, és könnyek között elmondja, mennyire hiányolja a régi otthonát. A szülei megértik és megvigasztalják őt. Ezáltal Riley személyisége új szigetekkel bővül, amik érettebb és felelősségteljesebb személlyé teszik őt.
Egy évvel később Riley megszokván újdonsült otthonát, boldogan él a családjával, és új barátaival, az érzelmei pedig segítenek neki átvészelni a mindennapokat, amikbe immár közbejátszanak a kamaszkori problémák és a felnőtté válás kezdeti szakasza is.

Minyonok (Minions)
 • Rendezők: Chris Renaud, Kyle Balda
 • Forgatókönyvírók: Brian Lynch
 • Szinkronhangok: Sandra Bullock, Jon Hamm, Michael Keaton, Allison Janney, Steve Coogan
 • Zene: Heitor Pereira
 • Franchise: Minyonok: Gru színre lép (2020)
Bemutató:
2015. Július 10.
Játékidő:
91 perc
Bevétel:
$ 1,159,398,397

2015-ben bemutatott egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a nagy sikerű Gru (2010) és Gru 2. (2013) filmek előzménye. A forgatókönyvet Brian Lynch írta, az animációs filmet Kyle Balda és Pierre Coffin rendezte, a zenéjét Heitor Pereira szerezte, a producere Christopher Meledandri és Janet Healy volt. Az Illumination Entertainment és az Universal Pictures készítette, az Universal Pictures forgalmazta.
A filmből kiderül, hogyan lettek a sárga figurák, a "Minyonok" a gonosz Gru csatlósai. Kevin, Stuart és Bob, három minyon, egy szuper gonosztevőt keresnek, és találnak is egyet (véletlenül): Scarlett Túlölőt. A nő gonosz terve az, hogy ellopja az angol királynő koronáját, és természetesen a sárga szereplőket szeretné használni aljas célja megvalósításához. Amikor a minyonok elárulják őt, Scarlett annyira bedühödik, hogy el akarja pusztítani főhőseinket. Férjével, Herbbel együtt majdnem sikerül kioltania a kis figurák életét. Viszont megmenekülnek, és legyőzik a két gazfickót. A film végén megtalálják jövőbeli mesterüket, Grut és csatlakoznak hozzá.
A film a Gru-franchise része, és nagy sikert ért el. 1,159 milliárd dolláros bevételt hozott az Egyesült Államokban. Az USA-ban 2015. július 10.-én mutatták be, Magyarországon 2015. július 9-én jelent meg. A film 74 millió dollárból készült. A nagy siker hatására DVD-n és Blu-ray-en is kiadták. Már a bemutató előtt játékfigurák és más ajándéktárgyak jelentek meg a Minyonok képével díszítve.

Cselekmény: A minyonok sárga egysejtű organizmusként kezdték, és fejlődtek korokon át, és mindig a leggrúsabb gazdákat szolgálták. Mivel ezeket a gazdákat - a T-Rextől Napóleonig - folytonosan elveszítették, a minyonoknak most nincs kit szolgálniuk, és mély depresszióba zuhantak. Ám egy Kevin nevű minyonnak van egy terve, és Stuarttal, a lázadó tinédzserrel és az imádnivaló kis Bobbal karöltve nekivágnak a világnak, hogy megkeressék azt az új gonosz főnököt, akit a fajtájuk követhet. A trió izgalmas utazásba kezd, amely végül elvezet a következő lehetséges gazdájukhoz, a Bíbor Túlölőhöz, a világ első női szupergonoszához. A jeges Antarktiszról a 60-as évek New Yorkjába utaznak, majd Londonban kötnek ki, ahol az eddigi legnagyobb kihívásukkal kell szembenézniük: meg kell menteniük a minyon fajt a kipusztulástól.

Hotel Transylvania – Ahol még mindig szörnyen jó (Hotel Transylvania 2.)
 • Rendezők: Genndy Tartakovsky
 • Forgatókönyvírók: Adam Sandler, Robert Smigel
 • Szinkronhangok: Adam Sandler, Andy Samberg, Selena Gomez, Kevin James, Steve Buscemi, David Spade, Keegan-Michael Key, Asher Blinkoff, Mel Brooks
 • Zene: Mark Mothersbaugh
 • Franchise: Transylvania 2. – Ahol a szörnyek lazulnak (2012) - Hotel Transylvania 3. – Szörnyen rémes vakáció (2018)
Bemutató:
2015. Szeptember 25.
Játékidő:
89 perc
Bevétel:
$ 474,800,000

2015-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a 2012-es Hotel Transylvania – Ahol a szörnyek lazulnak című animációs mozifilm folytatása. A rendezője Genndy Tartakovsky, a producere Michelle Murdocca, a forgatókönyvírói Adam Sandler és Robert Smigel, a zeneszerzője Mark Mothersbaugh. A mozifilm a Sony Pictures Animation gyártásában készült, a Columbia Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve fantasy film és filmvígjáték. Amerikában 2015. szeptember 25-én, Magyarországon 2015. október 8-án mutatták be a mozikban.

Cselekmény: Drakula, a világ legismertebb vámpírja szállodát üzemeltet az erdélyi havasokban, ahol immár az emberek is nyugodtan pihenhetnek. Mavis és vőlegénye, Jonathan összeházasodnak, s nemsokára születik egy kisfiuk, Dennis. Közeledik az ötödik születésnapja, s Drakula fél, hogy unokája nem rendelkezik vámpírképességekkel. Mavis meghívja nagyapját, Vladot fia születésnapjára, ám az öregnek nem nagyon tetszik, amit fia kastélyában talál.

Snoopy és Charlie Brown: A Peanuts film (The Peanuts Movie)
 • Rendezők: Steve Martino
 • Forgatókönyvírók: Craig Schulz, Bryan Schulz, Cornelius Uliano
 • Szinkronhangok: Noah Schnapp, Hadley Belle Miller, Mariel Sheets, Alex Garfin, Francesca Angelucci Capaldi, Troy Andrews, Kristin Chenoweth, Bill Melendez
 • Zene: Christophe Beck
Bemutató:
2015. November 6.
Játékidő:
88 perc
Bevétel:
$ 246,233,113

2015-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a Peanuts-filmek ötödik filmje. A forgatókönyvet Charles M. Schulz, Bryan Schulz, Craig Schulz és Cornelius Uliano írták. Az animációs játékfilm rendezője Steve Martino. A zenéjét Christophe Beck szerezte. A mozifilm a Blue Sky Studios és a Peanuts Worldwide gyártásában készült, a 20th Century Fox forgalmazásában jelent meg. A magyar változatot az InterCom Zrt. forgalmazta. Műfaja kalandfilm és filmvígjáték. Amerikában 2015. november 6-án, Magyarországon 2015. december 24-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény: Charlie Brown sosem adja fel, hogy megtanuljon sárkányt röptetni, vagy baseballozni, azt sem számít, ha tél van. Kísérletei szokás szerint kudarcba fulladnak, mikor egy éppen beköltöző új lakóra lesz figyelmes. A jövevény egy vöröshajú kislány, aki Charlie Brownék osztályába érkezik, és rögtön elvarázsolja a kisfiút. Ismerve azonban ügyetlen magát, fél, hogy rossz színben tűnne fel a kislány előtt, ezért kikéri Lucy tanácsát, aki a maga kioktató, felnőtties módján javasolja, hogy mutasson fel valamit, amivel határozottnak hat. Innen kezdődik Charlie Brown nagy megpróbáltatása: hogyan szerezzen önbizalmat?
Először jelentkezik a Ki mit tud?-ra, hogy hűséges kutyájával, Snoopyval egy bűvésztrükköt adjon elő. A műsor végén azonban Charlie Brown húgának, a kicsi Sallynek a rodeóversenye balul sül el, és a közönség elkezdi csúfolni az összetákolt paripáját. Mivel Sally műsorideje lejárt, nincs esélye rá, hogy jobb színben feltűnjön, ezért Charlie Brown kihagyva saját előadását gyorsan Sally segítségére siet, és Snoopyval befejezik a műsort. A kisfiú következő lehetősége egy táncversenyen adódik, ahol a legjobb táncos táncolhat a legjobb táncosnővel. Snoopy elkezdi tanítani Charlie Brownt, aki meg is nyeri a vetélkedőt, de véletlenül bekapcsolja a tűzriasztót, és minden elázik a vízben. Időközben Snoopy talált egy írógépet, mikor az újabb iskolába szökése meghiúsult, és kidobták az épületből. Snoopy lelkesen írni kezd, de egyik ötlete sem tetszik neki igazán, Charlie Brown igyekezete azonban, hogy felhívja magára a vöröshajú kislány figyelmét, megihleti. Egy kalandregényt kezd írni egy fontos szerelmi szállal, amit egy rózsaszín kis pudlilány, Fifi, testesít meg, ellenségének pedig Charlie Brown osztálytársának elszabadult vörös repülőgépét teszi meg. Ahogy Charlie Brown igyekszik, Snoopy története is akképpen alakul.
Charlie Brown tanárnője csoportmunkát ad a hétvégére, amiben egy könyvet kell elemezniük. Charlie Brown a vöröshajú kislányt húzza, de a kislány nem tud iskolába jönni, mert beteg a nagymamája. A kisfiú elhatározza, hogy hősiesen elkészíti őhelyette is, és hogy a tanárnőtől is jó jegyet kapjanak, egy nehéz középiskolás regényt, Tolsztoj Háború és békéjét elemzi. Közben az is kiderül, hogy a legutóbb megírt tesztje hibátlan lett, és a környezetének összes figyelme hirtelen a kisfiúra irányul, csodálni kezdik és lesik minden mozdulatát. Charlie Brown tanárnője egy apró ünnepséget rendez a számára, de mikor a többiek megkérik, hogy olvassa fel tökéletes munkáját, Charlie Brown észreveszi, hogy rossz dolgozatra írta fel a nevét, és hogy valójában Peppermint Patty érdemli a dicséretet. Ezért lemond a neki készített medálról, és elmondja az igazat, majd minden visszakerül a régi kerékvágásba.
Charlie Brown utolsó reménye jól megírt csoportmunkája, de a ragadós balszerencséje itt sem hagyja cserben, és a házi feladat az ámokfutó vörös repülőgép martaléka lesz. Hamarosan beköszönt a nyár, a kis diákok pedig levelezőtársat választanak egymásnak. Mikor Charlie Brownra kerül a sor, megdöbbenésére a vöröshajú kislány jelentkezik. Barátja tanácsára Charlie Brown megkeresi, hogy megkérdezze az okát, de értesül róla, hogy a kislány elment otthonról, és nyári táborba indult. Mikor Charlie Brown már azt hiszi, minden összeesküdött ellene, egy fennakadt sárkányrepülőt emel le a szél a fáról, a kisfiú belegabalyodik a madzagba, és elrepíti őt a buszmegállóba, ahol a vöröshajú kislány éppen felszállni készül a buszra. Minden kisgyerek ámulva szalad Charlie Brown után, mikor látják, hogy – ha nem is a kisfiú a sárkányt – egy sárkány repíti át az utcákon, és ujjongani kezdenek, hogy végre megtanult sárkányrepülőt vezetni.
A vöröshajú kislány elmondja Charlie Brownnak, hogy értékeli benne az önzetlenségét és magabiztosságát, és megígérik egymásnak, hogy levelezni fognak. Snoopy ennek örömére is boldog véget kerít regényének, amiben megmenti hőn szeretett Fifijét apró barátaival, Woodstockkal és társaival. Mikor Snoopy elégedetten átadja az irományát Lucynek olvasásra, Lucy hitetlenkedve földhöz csapja, hogy még életében nem hallott ekkora sületlenséget, hogy egy kutya repüljön. Snoopy erre arcon nyalja, és Lucy sikítva elmenekül, hogy újra bacik kerültek az arcára.

Dinó Tesó (The Good Dinosaur)
 • Rendezők: Peter Sohn
 • Producer: Denise Ream
 • Forgatókönyvírók: Meg LeFauve
 • Szinkronhangok: Raymond Ochoa, Jack Bright, Sam Elliott, Anna Paquin, A.J. Buckley
 • Zene: Mychael Danna, Jeff Danna
Bemutató:
2015. November 25.
Játékidő:
93 perc
Bevétel:
$ 332,207,671

2015-ben bemutatott egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a 16. Pixar-film. A forgatókönyvet Peter Sohn, Erik Benson, Kelsey Mann és Bob Peterson írta, az animációs filmet Peter Sohn rendezte, a zenéjét Mychael Danna és Jeff Danna szerezte, a producere Denise Ream volt. A Walt Disney Pictures és a Pixar Animation Studios készítette, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazta. A mozifilm magyar változatát a Fórum Hungary forgalmazta. Műfaját tekintve filmdráma, fantasyfilm, kalandfilm és filmvígjáték. Amerikában 2015. november 25-én, Magyarországon 2015. december 3-án mutatták be a mozikban.

Cselekmény: A történet egy olyan világban játszódik, amelyben sok millió évvel ezelőtt az az aszteroida, amely a dinoszauruszok kipusztulását eredményezte sosem csapódott be a Földbe, ennél fogva a dínók sosem haltak ki. Évmilliókkal később ők népesítették be a földi civilizációt, és növényevők és ragadozók békében élnek egymás mellett.
Egy apatousaurus családnak kicsinyei születnek. A legkisebb és legcsenevészebb dínó az alomban Arlo, aki mindentől megijed, és a szülei pátyolgatására szorul. Az apatosaurusok mezőgazdasággal foglalkoznak, de Arlo nem képes ellátni a földeken a rá szabott munkát. Apja azt az utasítást adja neki, hogy védje meg a termést egy állandó kártevőtől, amiről később kiderül, hogy valójában egy állati ösztönökkel rendelkező emberfiú. Arlo hagyja elmenekülni a kártevőt, amiért az apja megharagszik rá. Együtt követik a nyomait, ám váratlanul vihar tör ki és megárad a folyó. Arlo apja kimenekíti a fiát az áradatból, őt azonban elragadja a végzetes sodrás.

Arlo az emberfiút hibáztatja apja haláláért, és amikor egészen a folyóig üldözi őt dühében, az áramlat messzire sodorja az otthonától. Hogy megtalálja a hazavezető utat, szüksége van az emberfiú segítségére, aki kiváló szaglóérzékkel rendelkezik. Pöttynek nevezi őt el, és együtt nekivágnak hát a hosszú útnak, ami tele van rengeteg akadállyal. A túlélés a vadonban cseppet sem ígérkezik egyszerűnek, emellett a nyomukban van egy csapat elvetemült pteroszaurusz, akiknek feltett szándékuk felfalni Pöttyöt. Szerencsére Arlóék mellé szegődik egy kedves T-Rex család, akik segítenek nekik a hazajutásban. A család feje, Butch segít Arlónak a félelmei leküzdésében, emellett segít neki továbblépni az apja halálán. Arlo ráébred, hogy nem Pöty volt a hibás azon a végzetes napon, hanem ő. Ráébred, hogy a kis emberfiú valójában ugyanolyan, mint ő, mert ő is eltévedt, és egyedül, miután sok évvel ezelőtt elvesztette a családját. Amikor a kegyetlen pteroszauruszok elragadják Pöttyöt, Arlo végre legyőzi eddigi félelmeit, és még a saját életét is kockára teszi, hogy Pöttyét megmentse. Végül mindketten szerencsésen megmenekülnek, és legyőzik ellenségeiket. Arlo úgy határoz, hazaviszi magával Pöttyöt, de mikor az út során belebotlanak egy embercsaládba válaszút elé kerül. Ráébredvén, hogy Pöttynek az lesz a legjobb, ha a saját fajtársaival marad, nehéz búcsút vesz a barátjától, és végül elengedi őt.
Arlo ezután hazatér édesanyjához, testvéreihez, immár, mint nagy és erős felnőtt dínó, aki méltón megérett rá, hogy átvegye az apja helyét.

Box Office

# Animáció Bevétel 2015
Amerika Más terület Világszerte
01 Minyonok $ 336,045,773 $ 823,352,627 $ 1,159,398,397 5
02 Agymanók $ 356,461,711 $ 501,149,463 $ 857,611,174 7
03 Hotel Transylvania 2 - Ahol még mindig szörnyen jó $ 169,700,110 $ 305,099,890 $ 474,800,000 15
04 Végre otthon $ 177,397,510 $ 208,644,097 $ 386,041,607 20
05 Dinó Tesó $ 123,087,120 $ 209,120,551 $ 332,207,671 22
06 Snoopy és Charlie Brown - A Peanuts film $ 130,178,411 $ 116,054,702 $ 246,233,113 30