Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Croodék (The Croods)
 • Rendezők: Kirk DeMicco, Chris Sanders
 • Forgatókönyvírók: Kirk DeMicco, Chris Sanders
 • Szinkronhangok: Nicolas Cage, Emma Stone, Ryan Reynolds, Catherine Keener, Clark Duke
 • Zene: Alan Silvestri
 • Játékidő: 99 perc
 • Bemutató: 2013. Március 22.
 • Bevétel: $ 587,204,668
 • Következő: Croodék 2. (2020)

2013-ban bemutatott amerikai komputer-animációs kalandfilm, a 26. egész estés animációs film, amelyet a Dreamworks Animation készített, forgalmazója a 20th Century Fox. A főbb szerepekben olyan színészek hangja hallható, mint Nicolas Cage, Ryan Reynolds, Emma Stone, Catherine Keener, Clark Duke és Cloris Leachman, akik a címszereplő Crood családot szólaltatják meg.
A film John Cleese ötletén alapszik, ami szerint egy ősember család miután elvesztik egykori otthonukat, nekivágnak, hogy új lakhelyet találjanak maguknak, s közben számtalan veszéllyel és kalanddal néznek szembe, mert a világuk folyamatosan változik, s a túlélésért nekik is ezt kell tenniük.

Az őskorban az utolsó még ma is élő barlanglakók egy hattagú ősember-család, Croodék. A család tagjai: Grug (Nicolas Cage), a családfő, aki rendíthetetlenül védelmezi a családját a külvilág minden veszélyétől, legfontosabb szabályai: soha, senki nem hagyhatja el a barlangjukat sötétedés után; minden új dolog veszélyes; a félelem a túlélés záloga. Ugga (Catherine Keener), Grug párja az odafigyelő és gondviselő anya, Grug mellett a család második pátriárkája. A család lázadó kamaszlánya Eep (Emma Stone), aki utálja, hogy egész életét egy barlangban kell leélnie, rendkívül izgatja a külvilág, ezért gyakran ellenkezik az apja elvárásaival, ami komoly vitákat szül köztük. Továbbá ott van Thunk (Clark Duke), a család nagydarab, ügyetlen, apakomplexusos fiacskája, Sandy, a család legifjabb, még szinte baba tagja, aki olykor állatiasan viselkedik, valamint Ugga édesanyja, Nyany (Cloris Leachman), a család legöregebb és legbogarasabb tagja (és akitől Grug a leginkább szeretne megszabadulni, melynek jeleit gyakran ki is mutatja.)
Croodék nyugodt mindennapjai akkor érnek véget, mikor váratlan földrengések beomlasztják a barlangunkat, ezáltal ők kiszorulnak a sziklákon túli külvilágba, ahol különböző állatok és növények próbálják megtámadni vagy felfalni őket. Szerencsére találkoznak Guy-jal (Ryan Reynolds), a fiatal ősemberrel, aki teljesen más, mint ők: merész, vállalkozó és született kísérletező, saját felfedezései között szerepel a nadrág, a cipő, és a tűz is, valamint van egy saját házi lajhárja, akit a legtöbbször övként használ. Croodék kelletlenül, de az ő vezetésével indulnak el egy hatalmas hegy irányába, ahol reményeik szerint új barlangot találhatnak maguknak, és ahol biztonságban lesznek, mielőtt a világuk teljesen megsemmisülne.
Az út során Guy számtalan új dolgot mutat és tanít meg a családnak, akiket lenyűgöznek a fiatalember csodás ötletei, kiváltképp Eep-et, aki bele is szeret a fiúba. Grug azonban úgy érzi, a családja egyre inkább Guyt akarja követni, mintsem őt, különösen, mivel Guy el akar jutni a "holnap" országába, ahol megszámlálhatatlanul sok nap van az égen. Félvén, hogy elveszti a családját, Grug megpróbál olyanná válni, mint Guy és ötleteket kieszelni (noha a legtöbb badarságnak tűnik, van köztük használható is, mint a paróka vagy a napszemüveg). Grugon egyre inkább úrrá lesz a féltékenység, ami végül tettlegességig fajul Guy-jal szemben, melynek következtében mindketten egy óriási kátránnyal teli gödörben ragadnak. Guy elmondja, hogy ő így vesztette el a családját, Grug pedig elismeri, hogy a saját családja védelmének érdekében szüksége van Guy ötleteire. Közös erőfeszítéssel és Guy tervével sikerül megmenekülniük és folytatják útjukat a hegyre, amelyet ekkor a rengések váratlanul beszakítanak, de Grug úgy hiszi, a hegy túloldalán talaj van, így egyesével áthajítja őket, miközben arra biztat mindenkit, felejtsenek el félni, Eep pedig olyat tesz apjával, amit eddig soha (ölelésnek nevezi el). Mindenki épségben landol a túloldalon, de Grug nem jut át, mert a hegy összeomlik, és ő a sziklák alá szorul. Nem sérül meg, és a sötétben sikerül tüzet csiholnia, majd egy nagy sziklafalon megörökíti a családját, barlangrajzként. Közben találkozik azokkal az állatokkal, amik elől útjuk során menekültek, de most ők is félnek a közelgő végtől. Ekkor végre támad egy igazi ötlete: egy különös szerkezetet épít, amelyet egyébként veszélyes, húsevő madarak mozgatnak, így valamennyi állattal együtt átrepül a túloldalra (a repülés Guy nagy álma volt), mielőtt a hegy végleg a földdel válik egyenlővé.
A kalandok hosszú sora után Grug nagy örömmel fogadja be Guyt a családjukba, és ettől kezdve Croodék világnézete alaposan megváltozik; többé nem rejtőznek a sötétségben, hanem mindig követik a fényt, így jutnak el abba a bizonyos "holnap"ba, mely egy jobb jövőt jelent.

A zöld urai (Epic)
 • Rendezők: Chris Wedge
 • Forgatókönyvírók: William Joyce, James V. Hart, Daniel Shere, Tom J. Astle, Matt Ember
 • Szinkronhangok: Colin Farrell, Josh Hutcherson, Amanda Seyfried, Christoph Waltz, Aziz Ansari, Chris O'Dowd, Pitbull, Jason Sudeikis, Steven Tyler, Beyoncé Knowles
 • Zene: Danny Elfman
 • Játékidő: 102 perc
 • Bemutató: 2013. Május 24.
 • Bevétel: $ 268,426,634

2013-as egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely William Joyce „The Leaf Men and the Brave Good Bugs” című könyve alapján készült, Chris Wedge rendezésében.

Az erdő mélyén különös lények élnek és furcsa dolgok történnek, az emberi szemektől távol. Az emberek lakta világgal párhuzamosan létezik egy eddig sosem látott, dzsungelbeli civilizáció, melyben a jó és a rossz örök küzdelme folyik. Egy csoda folytán Mary Katherine, azaz M.K. egy "tudós" lánya is belekeveredik ebbe a fantasztikus világba, mivel az erdő királynője, Tara arasznyinál kisebbre zsugorítja. Néhány furcsa társ oldalán kénytelen keresztülverekedni a gonoszok csapdáin, hogy megmentse a titkos világot. A lány közben rájön, hogy apjának igaza volt a csodákkal kapcsolatban... A lány a Királyi Rügy megmentése érdekében vállal ennyi veszélyt; mivel a bűvös növény mutatja meg, hogy ki lesz az erdő új királynője. Tara királynő már az elején életét veszti; így még inkább kell igyekezni, hiszen ha kifutnak az időből, 100 évet kell várni az újabb lehetőségre.

Szörny Egyetem (Monsters University)
 • Rendezők: Dan Scanlon
 • Forgatókönyvírók: Dan Gerson, Robert L. Baird, Dan Scanlon
 • Szinkronhangok: John Goodman, Billy Crystal, Steve Buscemi, Frank Oz, John Ratzenberger
 • Zene: Randy Newman
 • Játékidő: 110 perc
 • Bemutató: 2013. Június 21.
 • Bevétel: $ 743,559,607
 • Előző: Szörny Rt. (2001)

2013-ban bemutatott számítógép-animációs amerikai film, a Pixar Animation Studios és a Walt Disney Pictures immáron tizennegyedik közös munkája. A film a 2001-es nagy sikerű Szörny Rt. előzményfilmje, mely műfajra ez az első példa a Pixar stúdió történetében. A film története tizennégy évvel ez első rész kezdete előtt játszódik. A Szörny Rt. két hőse, James P. Sullivan „Sully” és Mike Wazowski beiratkoznak a Szörny Egyetem nevű főiskolára, hogy kitanulják az ijesztgetés szakmáját. A történet azt bontakoztatja ki, hogy a két szörny hogyan vált riválisokból a legjobb barátokká.

Egy iskolai gyárlátogatás során a hétéves Mike Wazowski ellátogat a Szörny Rt.-be, a rémisztő vállalathoz, ahol a szörnyrémisztők átmennek az embervilágba, hogy begyűjtsék az embergyerekek sikolyait, ami energiát termel a szörnyek világának. Mike a profi rémisztő mellett besurran egy embergyerek szobájába, ahol alkalma lesz ellesni a rémisztést a vállalat egyik legjobb rémisztőjétől, Frank McCay-től. Bár Mike felbukkanása a szobában komoly aggodalmat okoz (az embergyerekek fertőzőek a szörnyek számára), Frank McCay tehetséget lát a kis szörnyben, mivel észrevétlenül jutott be a szobába. Évekkel később Mike felvételizik és sikeresen bekerül a Szörny Egyetem nevű főiskolára, ahol a világ legjobb rémisztői tanulták ki az ijesztgetés szakmáját.
A tizenhét éves Mike beköltözik az egyetemre, melyre nagy tervei vannak. Elhatározza, hogy ő lesz a legjobb rémisztő, akit valaha is látott a világ. Az egyetem legjobb karzatára, a Diplomás Rémisztő szakra iratkozik be, ahová milliónyi tehetséges szörny jár, köztük Mike szobatársa is, a kedves, ám kissé félénk Randall „Randy” Kúsz (aki láthatatlanná tud válni). Mike-nak igencsak komoly vetélytársa akad a többszörös rémisztő családból származó nagyképű, arrogáns James P. Sullivan személyében. Ráadásul az egyetem rideg, roppant szigorú dékánja, Csúszómász asszony figyelmezteti a hallgatókat, hogy aki megbukik a félév végén sorra kerülő vizsgán, az nem folytathatja az egyetemen a tanulást. Mike teljes gőzerővel tanul a vizsgára, miközben Sulley kizárólag a szórakozásnak és a bulinak él, csatlakozva a (R)Ordisokhoz, a legjobb és legelitebb rémisztőcsapathoz a kampuszon. Elérkezik a félévi vizsga napja. Mike és Sulley mindketten be akarják bizonyítani, hogy jobbak a másiknál. Versengésük során azonban véletlenül összetörik Csúszómász dékánasszony sikolyrekord felállítási emlékművét. A dékán rögtönzött rémisztést vár el mindkettejüktől, melyen számára Mike nem felel meg Sulley pedig rosszul teljesít, így mindkettejüket eltanácsolják az egyetemről. Ezalatt Randy elfoglalja Sulley helyét a (R)Ordisok csapatában, ami véget vet a Mike-al való barátságának.
Ezek után Mike-ot és Sullyt lefokozzák sikolypalack készítőnek, mely az egyik legalantasabb munka egy szörny számára. Mike felfedez egy szórólapot a Szörny Bajnokságról, melyen az egyetem legjobb rémisztőcsapatai csapnak össze. Mike beáll a kampusz egyik legsikertelenebb és legkevésbé rémisztő, korábban megbukott szörnyekből álló csapatába, az Ocsmánykákhoz, és fogadást köt Csúszómász asszonnyal, melyben a dékán ultimátumot ad neki: ha nyernek, az egész csapat visszakerül rémisztő szakra, ha viszont vesztenek, végleg el kell hagyniuk az egyetemet. Mivel a csapatban hat szörnynek kell lenni, Mike kénytelen Sullivant is bevenni. A két szörny ezek után beköltözik az Ocsmánykák kollégiumába (a ház egyikük anyjáé), ahol rövidesen világossá válik, hogy a csapat egyáltalán nem rémisztésre termett.
A bajnokság első fordulójában a versenyzőknek egy hosszú, világító tengerisünökkel teli akadálypályán kell végigmenniük, elkerülve a sünök duzzasztó csípéseit. Bár Mike és Sulley elsőként futnak be, a csapatuk utolsóként kullog, így a szabályok értelmében kizárják őket, ám mivel az egyik csapat csalással nyert, így ők visszakerülnek a versenybe.
A második fordulóban a versenyzőknek az egyetem könyvtárából kell megszerezniük a saját csapatuk zászlaját, minden zaj nélkül, elkerülve a húszméteres, polipszerű könyvtárosnőt, aki minden apró zajra felfigyel és az elkövetőt szó szerint kihajítja. A csapat tagjai Mike terve szerint az ő lépéseit pontosan követve haladnak előre, ám Sully szerint túlságosan lassan, ezért Sully előreveti magát és rohanni kezd a zászló felé. A csapat többi tagja minden képességét beveti, hogy eltereljék a könyvtáros figyelmét, mivel Sully nagy zajt csap, de sikerül sértetlenül kijutniuk az épületből, megelőzve egy másik csapatot, miközben még a zászlót is megszerzik.
Aznap este a bajnokság eddigi fennmaradt versenyzőit a (R)Ordisok meghívják egy pazar buliba, beleértve az Ocsmánykákat is, akiket azonban érkezésük után röviddel meg is aláznak. A (R)Ordisok elmondása szerint ők sosem lesznek profi rémisztők. Mike azonban továbbra sem veszti el a reményt, és másnap éjjel a csapattal együtt betörnek a Szörny Rt.-hez, hogy megfigyelhessék a profi rémisztőket. Mike rájön, hogy ő és Sullivan nem is különböznek annyira, mint hitte. Miután sikeresen megmenekülnek gyár biztonságaitól, elhatározzák, hogy nem fogják feladni és továbbra is küzdenek, hogy megnyerjék a bajnokságot. Időközben rájönnek, hogy a csapat minden tagjának van különleges, egyedi tehetsége, amelyet hasznosítani tud a rémisztés során.
Az Ocsmánykák végül eljutnak oda, hogy a (R)Ordisokkal kell megmérkőzniük a végső bajnokságon, ahol a szörnyeknek egy-egy szimulátorban kell bemutatniuk, hogy mennyire rémisztők. A verseny előestéjén Sulley beszél Csúszómász asszonnyal, aki szerint nem fogják megnyerni a mérkőzést, mert Mike nem rémisztő. Sulley megpróbálja a gyakorlatban tanítani Mike-ot, hogyan lehetne igazán rémisztő, ahhoz pedig ki kell engednie a benne rejlő szörnyet, de semmi reményt nem lát a győzelemre. Elérkezik a végső összecsapás napja, ahol a két csapat tagjai egyenként megmérkőzik a másik csapat tagjával a rémisztő szimulátorokban. Bár az Ocsmánykák Mike rekorderősségű rémisztésével megnyerik a mérkőzést és ezzel visszakerülnek az egyetemre Mike rájön, hogy Sulley átállította a szimulátort, hogy megnyerjék a versenyt, mert nem hitt benne, hogy Mike eléggé rémisztő tud lenni. A csalódott Mike szomorúan elhagyja a csapatot.
Visszatérve az egyetemre Sulleyt furdalja a lelkiismeret a tette miatt, és bevallja a dékánnak, hogy csalt a verseny során. Ezalatt Mike betör a gyerekszobaajtó készítők műhelyébe, ahol aktiválja az egyik ajtót, és átszökik az emberek világába, hogy bebizonyítsa, hogy ő is tud rémiszteni. Rémisztési kísérlete azonban balul sül el, ráadásul egy nyári lánytáborban találja magát, ahol a gyerekek mind felébrednek, és közrefogják az aranyos kis szörnyet. Az egyetemen a dékán lezárja az ajtót, hogy senki ne juthasson át rajta, így Mike csapdába esik. Sulley, barátja épségért aggódva, Csúszómász tiltása ellenére átmegy az ajtón. Akkorra a táborban már a helyi rendőrség helyszínel, és nyomoz Mike után, akinek sikerült megszöknie. Sully a tónál talál rá, és itt végre felszínre kerülnek valódi érzései; rémisztő felmenői ellenére számtalan iskolából tanácsolták már el, így folyton csalnia kellett, hogy megfeleljen a családja elvárásainak. Mindeddig ezt eltitkolta, mert Mike csak mostanra lett a barátja. A két szörny így egymásba lelket öntve visszatér a táborba, ahol azonban az ajtót már deaktiválták. Mike-nak támad az ötlete, hogy ha megijesztik az embereket, elég sikolyenergia termelődik, ami spontán kinyitja az ajtót. Így mikor a rendőrség belép a szobába, a két szörny közös együttműködésének hála, halálra rémisztik a felnőtteket, melynek eredményeként nemcsak az ajtó, de az egyetemen lévő valamennyi sikolypalack felrobban az óriási nyomás hatására. Csúszómász dékánasszony teljesen elámul. A biztonságiak azonban rövidesen megérkeznek, és letartóztatják a párost.
A történtek után Mike-ot és Sulleyt eltanácsolják az egyetemről, noha az Ocsmánykák továbbra is a rémisztő szakon maradhatnak. Nehéz búcsút vesznek a csapatuktól, majd Mike és Sulley is búcsút inteni készül egymásnak, Sulley azonban ráébreszti Mike-ot, hogy kettejük közül bár ő a rémisztő, Mike nélkül nem menne semmire, hiszen ő sokkal okosabb és leleményesebb, mint maga hinné. Csúszómász dékánasszony hosszas dicséretet fűz a két szörnyhöz, és bár nem veszi vissza őket az egyetemre, sok sikert kíván nekik a továbbiakban. Mike és Sulley ezután a Szörny Rt. postázójában kézbesítőként kezdenek. Rövidesen rekordot állítanak fel futárként, takarítóként, ételkihordóként is, majd lediplomáznak, és bekerülnek a Szörny Rt.-hez, immár mint profi rémisztők.

Gru 2. (Despicable Me 2.)
 • Rendezők: Pierre Coffin, Chris Renaud
 • Forgatókönyvírók: Cinco Paul, Ken Daurio
 • Szinkronhangok: Steve Carell, Russell Brand, Kristen Wiig, Miranda Cosgrove, Benjamin Bratt
 • Zene: Heitor Pereira, Pharrell Williams
 • Játékidő: 98 perc
 • Bemutató: 2013. Július 3.
 • Bevétel: $ 970,761,885
 • Előző: Gru (2010)
 • Következő: Gru 3. (2017)

2013-ban bemutatott egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a nagysikerű Gru című animációs mozifilm folytatása. A forgatókönyvet Cinco Paul írta, az animációs filmet Pierre Coffin rendezte, a zenéjét Pharrell Williams szerezte, a producere Chris Meledandri volt. Az Illumination Entertainment készítette, az Universal Pictures forgalmazta. Amerikában 2013. július 3-án, Magyarországon 2013. július 4-én mutatták be a mozikban.

Egy szupertitkos laboratórium, közel az északi sarkkörhöz, titokzatos módon eltűnik, miután a levegőből felszippantja egy óriási mágnes.
Gru immár boldogan éli csöndes kertvárosi mindennapjait, három fogadott lánya, Margo, Edith és Agnes apjaként. Éppen Agnes születésnapi buliját rendezik meg, amikor felbukkan egy Lucy Wilde nevű titokzatos nő, aki ügynök az Anti-Gonosz Ligánál (egy szupertitkos szervezet, mely gonoszokat üldöz globális szinten), és erőszakot alkalmazva elrabolja Grút, a kocsija csomagtartójába rejtve. Két minyon észreveszi ezt, és felkapaszkodnak a kocsira, ami egyenesen berobog a tengerbe, majd tengeralattjáróvá alakulva egy titkos vízalatti bázisra tart, az AGL főhadiszállására. Itt a szervezet vezetője, Silas Kosülep elmondja Grúnak, hogy régóta figyelik gonosztevői munkásságát (köztük a Hold elrablását), és ezért a segítségét kérik egy titkos küldetésben. Gru azonban nemet mond, állítása szerint mivel most már ő apa és üzletember, majd egy csónakban távozik a bázisról. Előtte Lucy megadja neki a telefonszámát, hogyha mégis kedve lenne elvállalni a küldetést.
Gru visszatér a munkájához (egy olyan lekvár kifejlesztésén dolgozik, amibe belesűrít minden ízt). Dr. Senkiházi, Gru házi tudósa azonban bevallja neki, hogy ő hiányolja a "gonoszkodást", és hogy kapott egy új állásajánlatot, ahol végre újra gonosz találmányokat készíthet, ahogy régen. Gru és a Minyonok kellő búcsúztatásban részesítik öreg barátjukat a szolgálataiért, majd Gru úgy dönt, ezek után ő is elvállalja az Anti-Gonosz Liga megbízását.
A küldetése az, hogy beépüljön egy bevásárlóközpontba, ahol a szervezet szerint az a gonosztevő bujkál, aki a titkos laboratórium elrablása mögött áll. A labor kifejlesztett egy különleges szérumot, a PX-41-et, ami rossz kezekben nagyon veszélyessé válhat, alanyait gyilkológéppé alakítja.
Gru süteményboltosnak álcázva kezd ténykedni a bevásárlóközpontban, ahol Lucy lesz a társa. Gru azt gyanítja, hogy a pláza egyik mexikói éttermének a tulajdonosa, Eduardo Perez valójában egy több éve állítólag meghalt gonosztevő, El Macho, aki cápaháton egy rakás dinamithoz kötözve belezuhant egy kitörni készülő vulkánba.
Egyik éjjel Gru és Lucy betörnek Eduardo éttermébe, hogy bizonyítékokat keressenek, ám nem találnak mást, mint egy titkos fűszerezésű szalszaszószt és Eduardo házicsirkéjét, ami vadul rájuk támad. Ezek után a páros Floyd Eagle-re, a Hajszáli Kősas tulajdonosára kezd gyanakodni, miközben Margo, belezúg Eduardo tinédzser fiába, Antonióba. Végül Gru az övében elrejtett érzékelő segítségével rátalál a szérum egy részére egy titkos polc mögött. Agnes és Edith tudatják Gru-val, hogy Margo elment egy addig ismeretlen fiúval a Salsa és Salsa étterembe, ahova előző este Lucy-val betört. Később kiderült,hogy Antonio Eduardo fia és így az egész család meghívást kap Eduardo nagy május ünnepi fesztiváljára az étterembe, noha Gru nem nézi jó szemmel, hogy Margo a fiával van, és továbbra is kitart azon állítása mellett, hogy Eduardo az elkövető. Ez alatt az idő alatt Gru házából valaki titokzatos módon elrabolja a Minyonokat. Az elrabolt Minyonok egy tengerparti paradicsomba kerülnek, amiről fogalmuk sincs, hogy valójában egy börtön. Később beoltják őket a PX-41-es szérummal, melynek hatására erőszakos, lila szörnyetegekké változnak.
Gru a lányok unszolására elmegy egy vakrandira a szomszéd lány kuzinjával, Shannon-nal. A randi nem alakul valami jól, mivel Gru parókát húz, amivel meglehetősen kiakasztja randipartnerét, aki utálja a "kamu pasikat". Mivel Lucy épp arrafelé jár, így kisegíti őt, és kábítólövedéket lő Shannonba, mielőtt még megalázná Grút. Ők ketten hazaviszik az elkábult Shannont, és Gru ráeszmél, hogy beleszeretett Lucyba. Másnap reggel rendkívül boldogan megy a vele való közös munkába, ám Silas Kosülep közli, hogy elkapták Floyd Eagle-t, akinél a PX-41 szérum nyomaira bukkantak, majd azt is elmondja, hogy Lucy-t a sikeres akció fényében Ausztráliába küldik új megbízással. Gru nagyon szomorú, hogy a lány elköltözik. Megpróbálja őt randira hívni, ám tartva a gyerekkori kudarcaitól, nincs hozzá bátorsága.
Gru és a lányok hamarosan elmennek Eduardo partijára, ahol Grút még mindig bántja egyrészt Lucy távozása, másrészt Margo és Antonio együttléte. Eduardo megpróbálja felvidítani, miközben Gru a férfi szavaiból egyre inkább gyanút fog. Követi őt egy folyosón keresztül, ahol egy titkos csapdákkal teli erődre bukkan. Végül fájdalmas sérüléseket szerezve bejut az erődbe, ahol Eduardo azaz El Macsó fogadja. Gru kezdetben örül, mikor kiderül,hogy mindvégig igaza volt El Macho-val kapcsolatban, de meglepetésére találkozik régi barátjával Dr. Senkiházival, aki elmondta, hogy most El Machonak dolgozik és a szérum segítségével ő rabolta el a Minyonokat, és változtatta őket agyatlan pusztító szörnyekké. Mint kiderült El Macho a minyonokkal való pusztítással akar visszatérni mint a világ legnagyobb szupergonosza. Felajánlja neki, hogy dolgozzanak össze, ám Gru sietve lelép a lányokkal együtt. Eközben Lucy rájön, hogy szereti Grút, és egy siklóernyővel kiugrik a repülőről, hogy vele maradhasson.
Lucy Eduardo étterme előtt landol, ahol miután a férfi megtalálja az igazolványát, és rájön, hogy az Anti-Gonosz Ligának dolgozik, fogságba ejti. Dr. Senkiházi egy rövid videóüzenetben értesíti Grút, hogy Lucy bajban van. Gru néhány megmaradt Minyonával elindul megmenteni őt.
Míg a lányok otthon maradnak, az egyik lila gonosz Minyon rájuk támad, ám Dr. Senkiházi éppen időben érkezik és beoltja őt az ellenszerrel. Elmondása szerint minden gonoszságnál fontosabb számára a családja. Ezután Gru repülőgépén a fegyvereket megtöltve az ellenszerrel Lucy kiszabadítására indulnak. Gru azzal a technikával próbál betörni El Macsó erődítményébe, hogy feladja magát, ám a gonosz Minyonok rájönnek a cselre.
Eduardo felfedi, hogy Lucyt egy dinamittal teli rakétához kötözte egy cápával, amit egyenesen egy aktív vulkán belsejébe irányít. Mielőtt azonban kilőné a rakétát, megjelenik Dr. Senkiházi és a lányok, akik a lőfegyverekkel beoltják a gonosz Minyonokat az ellenszerrel. Gru megpróbálja kiszabadítani Lucyt, ám Eduardo megissza a szérumot, melytől hatalmas torz szörnnyé válik és rátámad Grúra.
Dr. Senkiházi leszereli a Szörny-Eduardót, ám eközben a rakéta felrepül a levegőbe Lucy-val és Grúval együtt. Az utolsó pillanatban sikerül leugraniuk róla, és biztonságban landolnak a tengerben, mielőtt a rakéta belezuhan a vulkánba és felrobban. Miközben megmenekülnek, mindketten elmondják, miként is éreznek a másik iránt.
147 randival később megrendezésre kerül Gru és Lucy esküvője, melyre minden barátjukat meghívják. Agnes egy gyönyörű anyák napi verset mond Lucy tiszteletére. Az esküvő után mindenki boldogan ünnepel és táncol, több családi fotó is készül (melyen rajta van valamennyi Minyon, és Gru anyukája is, aki egyébként ebben a részben nem szerepel), és melyen váratlanul felbukkan egy gonosz Minyon is.
A stáblista alatt a minyonok szereplőválogatást rendeznek a 2015-ben megjelenő Minyonok című külön filmhez.

Turbó (Turbo)
 • Rendezők: David Soren
 • Forgatókönyvírók: David Soren, Robert Siegel, Darren Lemke
 • Szinkronhangok: Ryan Reynolds, Paul Giamatti, Michael Peña, Snoop Dogg, Maya Rudolph, Michelle Rodriguez, Samuel L. Jackson
 • Zene: Henry Jackman
 • Játékidő: 96 perc
 • Bemutató: 2013. Július 17.
 • Bevétel: $ 282,570,682

2013-ban bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a 27. DreamWorks-film. film eredeti ötlete David Sorentől származik, akinek ez az első egész estés animációs filmje. A film története egy csigáról szól, aki arról álmodik, hogy ő legyen a világ leggyorsabb csigája, és egy nap - csodával határos módon - az álma valóra válik. A film eredeti bemutatóját 2013. július 19-re tűzte ki a Dreamworks, Magyarországon október 17-től látható.

Theo, alias Turbó, egy hétköznapi kerti csiga, aki arról álmodozik, hogy a világ egyik leggyorsabb versenyzője válhasson belőle, akárcsak nagy példaképe, a többszörös Indianapolisi 500-as bajnok, Guy Gagne. Megszállottsággal felérő, elérhetetlen álma a gyorsaság után azonban kirekeszti a lassú és megfontoltan haladó csigaközösségből, és állandóan rossz fényt vet idősebb bátyára, Chetre is. Theo kétségbeesetten szeretne meneküli a csigatempójú életmódból, amelyben él, ezt bebizonyítva, megpróbál megmenteni egy paradicsomot egy fűnyíró elől, ami csaknem végzetes következményekkel jár reá nézve, s végül Chetnek kell őt megmentenie.
Az esetet követően Theo egy autópályára vándorol, ahol az autóforgalmat csodálva, azt kívánja, bár ő is ilyen gyors lehetne. Hirtelen egy utcai verseny kellős közepén találja magát, ahol belezuhan egy versenyautó motorjába, a DNS-ébe határtalan mennyiségű dinitrogén-oxid épül bele. Bár Theo megússza a kalandot, és épségben visszatér a kertbe, rövidesen váratlan, új képességeket fedez fel önmagában, képes a szemével világítani, mint a fényszórók, a háza hátsó lámpaként világít, s a szájából zene szól, mint egy autórádióból.
Rövidesen arra is rájön, hogy balesetének hála hihetetlen sebességre tett szert, ám új képességének legelső demonstrálása csaknem letarolja az egész kertet. Ennek következtében őt és Chetet kirúgják a csigaközösségből. Nem sokkal később Chetet elragadja néhány varjú, ám Theónak sikerül őt megmentenie, miközben mindketten egy lepukkant plázánál kötnek ki, ahol Tito, egy fiatalember, egy taco furgon vezetője talál rájuk, és magával viszi őket. A két testvér rövidesen egy csigaversenyre kerül, egy csapat versenycsiga közé, amit Tito rendez a pláza dolgozóinak. Theo lenyűgözi mind az embereket és a versenycsigákat egyaránt páratlan képességével, és a versenycsigák vezetője, Ostor felajánlja neki, hogy csatlakozzon a csapatukhoz, aminek a tagjai mind vagány csigák.
Tito elhatározza, hogy Theóval újrateremti a pláza jó hírét, és vendégeket csődít, ám próbálkozása kezdetben nem jár sikerrel. Végül Theo meggyőzi Titót, hogy nevezze be őt az Indy 500-ba, mint versenyzőt. Amíg Tito testvére, Angelo egyáltalán nem támogatja öccsének az ötletét, addig a pláza többi dolgozója vállalja, hogy elkísérik Titót Indianapolisba, a versenyre, és a szponzorcsapata lesznek. Bár a jelentkezésnél csaknem elvezettetik Titót, akit őrültnek néznek, amiért egy csigát akar benevezni a versenyre, Turbó kijut a versenypályára, ahol alkalma lesz megmutatni az embereknek a sebességét, köztük Guy Gagne-nek is.
Turbó hamarosan a média legnagyobb szenzációjává válik, végül a verseny alapítójához is eljut a híre, aki az emberek és Guy Gagne támogatásának fényében végül engedélyezi, hogy csiga is indulhasson a versenyen. Azonban a verseny előestéjén Turbó óriásit csalódik, amikor hőse, Gagne gúnyosan elmondja neki, hogy sosem fogja megnyerni a versenyt, s Chet is bevallja, hogy nem tudja elviselni, hogy az öccse milyen veszélynek van kitéve a versenyautók között. Ettől függetlenül Turbó másnap elindul a versenyen, ám képtelem megtalálni a helyét a versenyautók között, így sokáig a legutolsó helyre kerül.
A kiállásnál Ostor és a csapat azt tanácsolják neki, hogy vezessen úgy, mint egy csiga. Turbó ezen felbátorodva, kihasználva egyedi képességeit, csigaként, amiket más autó nem tud, megelőzi többi versenytársát. Turbó végül Guy Gagne-nel halad fej-fej mellett, a versenyző azonban megpróbál ráhajtani Turbóra, akinek egy szerencsétlen ütközéstől megsérül a háza. Bár folytatja a versenyt, felfedezi, hogy a gyors sebességre való képessége kezd gyengülni. Végül sikerül megelőznie Gagne-t, aki azonban nem hajlandó beletörődni, hogy egy csiga legyőzze, így egy váratlan fordulattal tömegszerencsétlenséget okoz a pályán. A baleset következtében Turbónak végleg elszáll a sebességereje, és emiatt csüggedten visszahúzódik a házába. Az utolsó pillanatban Chet és a versenycsigák varjúháton érkeznek a pályára, miközben Chet arra biztatja öccsét, hogy most saját erejéből fejezze be az utolsó pár métert és nyerje meg a versenyt. Így Turbó csigatempóban elindul a célvonal felé, bár Gagne sportszerűtlen módon próbálja akadályozni (még rá is akar taposni), de végül Turbó beér a célvonalon és ezzel megnyeri a versenyt.
Ezek után a Strip Mall pláza óriási hírnévre tesz szert, és rengeteg vendégük akad. A leglátogatottabb attrakció a Tito által szervezet csigaverseny, ahol a csigák immár a házukra felszerelt speciális hajtóművel versenyeznek, míg Chet lesz a játékvezető. A versenyen Turbó is részt vesz, akinek Tito egy vadonatúj csigaházzal kedveskedik. Ám miközben le akarja váltani az addig a csigaházat védő ragtapaszt, váratlanul felfedezi csigabarátjával együtt, hogy a ház meggyógyult. A verseny kezdete előtt Turbó észreveszi, hogy a háza meggyógyulása közben a szuper-sebessége visszatért, ezért a versenycsiga-csapat "szuperházai" ellen fel tudja venni a versenyt.

Jégvarázs (Frozen)
 • Rendezők: Chris Buck, Jennifer Lee
 • Forgatókönyvírók: Jennifer Lee
 • Szinkronhangok: Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff, Josh Gad, Santino Fontana
 • Zene: Robert Lopez, Kristen Anderson-Lopez, Christophe Beck
 • Játékidő: 102 perc
 • Bemutató: 2013. November 22.
 • Bevétel: $ 1,280,802,282
 • Következő: Jégvarázs 2. (2019)

2013-ban bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely Hans Christian Andersen A Hókirálynő című meséje alapján készült. Az animációs játékfilm rendezői Chris Buck és Jennifer Lee, producere Peter Del Vecho. A forgatókönyvet Shane Morris írta, a zenéjét Christophe Beck szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios gyártásában készült, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja zenés fantasyfilm. Észak-Amerikában 2013. november 27-én, Magyarországon 2013. december 5-én mutatták be a mozikban. A magyar premierje az eredeti premier tervezett időpontja után egy héttel volt. Az 53. egész estés animációs film a Walt Disney Picturestől, amely a második Walt Disney-klasszikusokhoz tartozik, az Aranyhaj és a nagy gubanc után, ami számítógépes animációval készült. A történet alapjául Hans Christian Andersen A Hókirálynő című meséje szolgált, noha a mozifilm jelentősen eltér az eredeti műtől. A Jégvarázst már évekkel ezelőtt tervbe vették, a munkálatai azonban csak 2011-ben kezdődtek el, amikor is Chris Buck, a Tarzan társrendezője foglalta el a film rendezői székét. A zenéjét Christophe Beck és a Robert Lopez, Kristen Anderson-Lopez házaspár szerezte. A mozifilm már a nyitóhétvégén óriási sikert aratott a kasszáknál, valamint a kritikusok külön elismerésben részesítették a zenéjét. A mozifilmben a legjobb eredeti betétdalok hangzanak fel a Disney-reneszánsz kor filmjei óta.

Arendelle királyságában a királyi család legidősebb lánya, Elza hercegnő különleges hatalom birtokában van: képes jeget és havat varázsolni a tenyerével. Egy alkalommal, mikor a kishúgával, Annával játszik, csodás képessége súlyosan megsebesíti a testvérét, akit véletlenül a fején talál el a varázs. A király és a királyné az erdő mélyén élő, varázserejű trollokhoz viszik a kislányt, hogy ott meggyógyítsák. A trollok királya meg is gyógyítja Annát, mely során kitörli a kislány emlékezetét a nővére képességeiről, de figyelmezteti a szüleit, ha a jégvarázs Anna szívét találja el, könnyen meg is halhatott volna. Elza a gondolattól rettegve, hogy az ereje újból ártani fog a húgának, ettől fogva elszigeteli magát a külvilágtól, így Annától is. Évekkel később Anna és Elza szülei egy hajóútra mennek, melyen viharba kerülnek, és odavesznek a tengerben.
Három évvel a szülők halála után méltóságok özönlenek Arendelle-be a világ minden tájáról Elza nyár közepi, koronázási ünnepségére, ugyanis az eddigi hercegnő elérte a koronázáshoz szükséges életkort. Köztük van Bronzország hercege, aki az új királynő által akarja megszerezni Arendelle gazdagságát. Az ünnepség elérkeztével Elza egyre jobban fél, hogy képtelen lesz kordában tartani az erejét, Anna viszont alig várja az ünnepélyt, hogy új emberekkel ismerkedhessen meg. Az utcán sétálva találkozik a jóképű Hans herceggel a szomszédos királyságból, akivel azonnal szerelembe esik. Az ünnepség során csodás időt töltenek el kettesben és Hans megkéri Anna kezét, aki igent mond. Elza azonban ellenzi az eljegyzést, és mikor a két testvér vitába száll egymással, Elza ereje elszabadul, a palota padlóját hirtelen hegyes jégdárdák borítják be. A királyság lakói megrémülnek a látványtól, Bronzország hercege boszorkánysággal vádolja meg Elzát. A rémült Elza elmenekül a kastélyból, eközben minden felületet jég kezd beborítani, még a kikötő vize is befagy.
Anna vállalja, hogy helyrehozza a dolgokat és elindul Elza után, hogy megkeresse őt. Távollétében a királyság irányítását Hansra bízza.
Elza felmenekül a magas hegyekbe, ahol úgy dönt, többé nem fog félelemben élni, és szabadjára engedi mágikus erejét, ami – tudtán kívül – az egész királyságra fagyos telet hoz. Anna, Elza után kutatva a hegyekben, találkozik Kristoffal, a jegesemberrel és rénszarvasával, Svennel. Kristoff vállalja, hogy a lány kísérője és kalauza lesz a hegyvidéken. A páros rövidesen megismerkedik Olaffal, a beszélő hóemberrel, akit Elza varázsa hozott létre. Olaf, akárcsak Anna és Kristoff, vissza akarja hozni a nyarat Arendelle-be (nincs tisztában azzal, hogy hóember lévén a melegben elolvadna) így elkíséri őket a magas, hófödte hegyekbe, ahol Elza jégpalotája áll.
Anna, Elza jégpalotájába érve, elmondja testvérének, hogy Arendelle-ben beköszöntött a tél, majd arra kéri, térjen vissza a királyságba, hogy helyrehozza. De Elza visszakozik, mert nem tudja hogyan tegye meg, továbbá még mindig retteg attól, hogy az erejével ártani fog az embereknek, legfőképp Annának. Elza egyre zaklatottabb lesz Anna jelenlététől, s végül az egyik jégvarázslata eltalálja a testvérét, közvetlenül a szívénél. Hogy megvédje a húgát a továbbiakban, Elza megteremti a Hóriást, egy hatalmas hószörnyet, hogy kidobja Annát és Kristoffot a jégpalotájából.
Kristoff rövidesen felfedezi, hogy Anna haja fehérré változik, így elviszi őt örökbefogadó családjához, a trollokhoz, hogy segítsenek rajta. A trollkirály szerint csak az „igaz szeretet” mentheti meg Annát, hogy feloldja megfagyasztott szívét. Kristoff mihamarabb igyekszik visszavinni őt a kastélyba, bízva abban, hogy egy igaz szerelmes csók Hans és Anna közt képes megmenteni őt.
Eközben Bronzország hercegének emberei és Hans megostromolják Elza jégpalotáját, legyőzik a Hóriást, a királynőt pedig fogságba ejtik. Abban bíznak, hogy Elza halála véget vet a fagyos télnek Arendelle-ben. Hans megpróbálja rávenni Elzát, hogy oldja fel a varázst, ő azonban még mindig nem tudja, hogyan tegye. Kristoff visszaviszi Annát a kastélyba, ahol a szolgálókra bízza, akik rögvest Hans elé viszik. Hans azonban nem csókolja meg Annát, mivel, felfedvén valódi szándékát, az a célja, hogy félreállítsa Elzát az útjából, és ő legyen Arendelle uralkodója. Annát egy szobába záratja, hogy megfagyjon, Elzát pedig ki akarja végeztetni, ő azonban az ereje segítségével megszökik a börtönből. Ugyanekkor Olaf megszökteti Annát a palotából.
Mivel Elza félelmei egyre nagyobbak, az ereje csak fokozódik, és szörnyű, pusztító hóvihar csap le a királyságra. Olaf minden erejével igyekszik Annát melegen tartani, hogy meg ne fagyjon. Ráébreszti Annát, hogy Kristoff az igaz szerelme, és minél hamarabb össze kell őket hoznia, hogy megcsókolják egymást. Kristoff is igyekszik visszaérni a palotába, mivel rájön, hogy szereti Annát. Hans rátalál Elzára, és azt hazudja neki, hogy Anna halott, mégpedig miatta. Elza bánata lecsitítja a hóvihart, ezt kihasználva Hans arra készül, hogy megölje őt a kardjával. Anna észreveszi ezt, és utolsó életerejével megmenti Elzát, ám közben jéggé fagy. Elzát mérhetetlen bánat tölti el húga halála miatt. Pillanatokon belül azonban Anna kiolvad, mivel a nővére igaz szeretete felolvasztotta őt a jégvarázsból.
Elza rájön, hogy a szeretet a kulcsa, hogy kordában tudja tartani az erejét. Ezen felismerés alapján felolvasztja az országot a tél alól, és még Olafot is életben tartja, egy saját hófelhőt varázsol a feje fölé. Így Olaf vágya teljesül, mert megláthatja a nyarat. A történtek után Hans börtönbe kerül, majd kitoloncolják az országból, Bronzország hercege pedig megszégyenülve, kereskedelmi szerződés nélkül tér vissza országába.
Kristoff és Anna végre megcsókolják egymást. Elza támogatja a kapcsolatukat: Kristoffot udvari jégszállítóvá és pohárnokká nevezi ki és megajándékozza egy új szánnal. Elza megígéri, hogy soha többé nem fog elzárkózva élni, ezzel helyreállítja a testvéri kapcsolatát Annával, és az egész királyság ünnepel.

Box Office
# Animáció Bevétel Helyezések
Amerika Más terület Világszerte Megj.
év
TOP50
01 Jégvarázs $ 400,738,009 $ 880,064,273 $ 1,280,802,282 1 3
02 Gru 2. $ 368,065,385 $ 602,700,620 $ 970,766,005 3 11
03 Szörny Egyetem $ 268,492,764 $ 475,066,843 $ 743,559,607 7 23
04 Croodék $ 187,168,425 $ 400,03360243 $ 587,204,668 11 38
05 Turbó $ 83,028,128 $ 199,542,554 $ 282,570,682 27 -
06 A Zöld Urai $ 107,518,682 $ 160,907,952 $ 268,426,634 29 -